marți, 8 octombrie 2013

"BIMBIRICĂ-N LUNĂ"!



Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani

Romanele SF si intrigile acestora pline de previziuni despre viitor au fost primite cu circumspectie la vremea aparitiei lor. Trecerea timpului a dovedit insa ca aceste predictii din ultimii 150 de ani s-au adeverit in mod uimitor.

Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani
Previziuni adeverite făcute de scriitori în ultimii 150 de ani / FOTO: National Geographic
Imaginatia anumitor scriitori precum Jules Verne, H.G. Wells sau Arthur C. Clarke a depasit cu mult timpul in care acestia au trait, iar viziunile lor s-au concretizat, impresionand omenirea, scrie ziare.com.
Iată câteva dintre cărțile care au reușit să prezică viitorul:
Submarinul si aterizarea pe Luna

Multi critici sustin ca lucrarea lui Jules Verne din 1863, intitulata "Parisul in secolul al XX-lea", nu a fost cea mai buna opera a sa, insa ceea ce o face mai interesanta este faptul ca inventiile pe care le-a prezis cu mai mult de 100 de ani in urma au fost efectiv realizate.

Acestea includ submarinul si tehnologia necesara aterizarii pe Luna. Inventiile sunt pomenite si in alte carti ale Jules Verne, insa "Parisul" a fost scrisa inaintea celorlalte.

Bombele atomice

Romanul "Lumea eliberata" al lui H.G. Wells din anul 1914 a evidentiat posibilitatea fabricarii armelor atomice, cu zeci de ani inainte ca acestea sa fie inventate si apoi testate.

Desi puterea radioactiva a acestor arme nu a fost un secret, Wells a fost cel care a anticipat utilizarea acestor arme distructive.

Supravegherea si controlul guvernamental

Fara indoiala, cartea cea mai populara a lui George Orwell din anul 1948, cu titlul "1984", descrie un viitor distopic, la 36 de ani de cand a fost scrisa, in care guvernul, "Big Brother", stie exact ceea ce faci si cand si te poate pedepsi pentru asta.

Colonizarea planetei Marte

"Strain intr-o tara straina", a lui Robert Heinlein, cartea scrisa in anul 1961, a prevazut o misiune numita Marte Unu, care trimitea oameni sa traiasca pe planeta rosie, personajul principal nascandu-se si crescand aici.

SURSA: REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/previziuni-adeverite-facute-de-scriitori-in-ultimii-150-de-ani_1287692.html#ixzz2h0tbqKAe



NOTA MEA:  VA URMA. CEVA ULUITOR!
IATĂ:
CUVÎNTAREA MEA LA PCR, ÎN 1987:
INFORMAREA ŞI DOCUMENTAREA – SARCINA DE BAZĂ A SPECIALIŞTILOR DIN CADRUL ATELIERULUI ELECTROMECANIC PENTRU PROMOVAREA NOULUI ÎN PROIECTELE ELABORATE

  1. Despre informare şi documentare.
  2. Valorificarea informaţiilor. (Inventica şi personalitatea creatorilor)
  3. Activitatea de informare şi documentare în ICITPML şi AEM

3 I – INFORMARE - IDEE – INVENTICĂ.

  1. DESPRE INFORMARE ŞI DOCUMENTARE.

1.Ştiinţa în istoria sopcietăţii. 2. Revoluţia inteligenţei şi învăţarea. 3. Ce este informaţia? 4. Transmiterea informaţiilor. 5. Clasificarea documentelor. 6. Clasificarea Zecimală Universală. 7. Sisteme de informare. INID şi OIDIM. Unele metode moderne de întocmire a documentelor.


  1. ŞTIINŢA ÎN ISTORIA SOCIETĂŢII

     Ştiiţa în istoria societăţii, mai precis fenomenele ştiinţifice, tehnice şi industriale, au o dezvoltare ciclică. Primul ciclu corespunde primei revoluţii industriale, bazate pe maşinism şi pe invenţia lui J. Watt – maşina cu abur. Al doilea ciclu corespunde celei de a doua revoluţii industriale şi primei revoluţii tehnologice – în plină desfăşurare – bazate pe informatică, microelectronică şi robotică şi pe invenţia altui englez, ing. M. E. Hoff – microprocesorul (1971) – circuitul LSI din microelectronica digitală şi programată.
     De pe acum se prevede o a doua revoluţie tehnologică – unda a patra a celui de-al doilea ciclu – bazată pe biocip sau biotranzistori (cip-ul se traduce „aşchia de siliciu”). Aceşti biotranzistori reprezintă generaţia a 6-a de calculatoare electronice; generaţiile 1 şi 2 au fost depăşite; în văgă sunt generaţiile 3 şi 4 – circuitele LSI şi VLSI – iar în Japonia s-a demarat de 3-4 ani un complex program naţional pentru dezvoltarea celei de-a 5-a generaţii, bazată pe inteligenţa artificială şi limbaj natural.

  1. REVOLUŢIA INTELIGENŢEI ŞI ÎNVĂŢAREA.

     Aşa cum se arată în celebra carte „Sfidarea mondială”, Japonia tinde spre o societate informatizată, bazată pe calculatoarele superevoluate şi pe roboţii industriali.
     O comparaţie este edificatoare.În anii 1957-1959 se tipăreau 2000 de pagini pe minut, echivalent cu 1040 de miliarde de pagini pe un an ca literatură tehnico-ştiinţifică. Azi, în Japonia, un microcalculator poate îngloba în memoria sa, spre exemplu, 40 de voklume de enciclopedie americană, cu imagini cu tot, şi încă mai rămîne loc!(Un CASIO obişnuit înglobează peste 600 de pagini de tabele matematice, fără a mai socoti şi operaţiile aritmetice elementare, +, -, ., :.
     În lume este necesară o nouă ordine economică internaţională şi o nouă ordine informaţională mondială, ca parte importantă a noii ordini economice, avînd ca scop accesul tuturor popoarelor la noile tehnologii de vîrf şi reducerea decalajelor de tot felul dintre statele lumii.
     Statele lumii fac eforturi inseminate în direcţia informării şi un excemplu aparte îl reprezintă Venezuela, care în 1979 a înfiinţat şi Ministerul Inteligenţei Publice, condus de Dr. Luis Alberto Machado – autorul unei teorii despre “revoluţia inteligenţei”. Acesta susţine că prin metodele sale, constînd dintr-un acces facil la informaţii, în asimilarea şi valorificarea informaţiilor, se poate ajunge la mărirea randamentului inteligenţei oricărui om normal.
     În Raportul Clubului de la Roma (1979) – “Orizontul fără limite al învăţării – Lichidarea decalajului uman”, avînd ca raportori pe James W. Botkin, Mahdi Elmandjra şi un roman, Mircea Maliţa, se concluzionează că în această fază a evoluţiei umane, trebuie să învăţăm mult, şi încă foarte bine, luînd treaba în serios.

  1. CE ESTE INFORMAŢIA?

     “În sens larg, filozofic, prin informaţie se înţelege conţinutul relaţiei dintre obiecte materiale cu interacţiune reciprocă, manifestată prin modificări de stare a obiectelor respective.
     Informaţiile pot fi elementare, biologice sau semantice, acestea din urmă, specifică societăţii omeneşti, se manifestă prin limbajul vorbit sau scris şi sînt folosite în practica socială.
     Orice activitate umană, ca şi întreaga noastră civilizaţie, se bazează pe transmiterea de informaţii.
     Din întregul universde informaţii, informarea ştiinţifică asigură, în interiorul ştiinţei, legătura dintre ştiinţă şi producţie şi dintre ştiinţă şi alte forme de activitate umană.
     Ştiinţa se construieşte pe fundamental cunoştinţeloracumulate, fiecare generaţie beneficiind de totalitatea cunoştiinţelor create de generaţiile anterioare.”
     Beneficiarii informaţiilor sîntem noi toţi, cei din cercetarea fundamentală şi aplicativă, din activitatea de proiectare, producţie (practică), didactică şi de conducere, din cultură şi din alte domenii, mereu în căutarede ideişi decizii noi.

  1. TRANSMITEREA INFORMAŢIILOR

     Transmiterea informaţiilor se face prin documente (calitativ) şi prin semnale (cantitativ).
      Documentele se clasifică după conţinut, în documente primare, secundare şi terţiare; după formade apariţie în documente publicate şi nepublicate; după frecvenţa de apariţie în documente periodice şi neperiodice.
     Semnalele (ca support de informaţii) sînt electrice (tensiune, current, sarcină), optice şi magnetice (ultimile două categorii se utilizează la metodele audio-vizuale, de exemplu). Semnalele se caracterizează ptin parametrii amplitudine, fază şi frecvenţă şi constituie baza microelectronicii (digitale şi programate).
     Există metode moderne (de masă) în transmiterea informaţiei – tot felul de calculatoare, magnetofoane, casetofoane, videocasetofoane, filme, microfilme, radio-televiziune, cinematografie etc. ETCETERA
ing. Savin BADEA
MICROPROCESORUL A REVOLUŢIONAT LUMEA DUPĂ 1989!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu