Pentru inima
1. varza – contine fier si potasiu, necesare inimii si circulatiei sanguine
2. broccoli – prin continutul de calciu, fier si caroten, previne atacurile de cord si ateroscleroza
3. ridichea – apara impotriva atacurilor de inima
4. portocala – are putine calorii, contine vitamina C si scade valoarea colesterolului din sange
5. morcovul – acidul folic si bioflavonoidele continute de morcovi protejeaza inima
6. pestele – acizii Omega 3 apara sistemul vascular de inflamatii si calcifieri
7. ceapa – imbunatateste activitatea inimii si circulatia si scade presiunea sangelui
8. usturoiul – alicina pe care o contine previne accidentele vasculare cerebrale
9. leurda (usturoi salbatic) – curata sangele de toxine
10. sparanghelul – curata cordul si vasele mari de sange
11. uleiul de masline – energizeaza cordul si reduce colesterolul
12. cicoarea – scade colesterolul si tensiunea arteriala si curata sangele cu ajutorul unor minerale specifice
13. somonul – este o sursa de acizi grasi Omega 3 care reusesc sa scada din nivelul trigliceridelor din sange
14. dovleacul – are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale si in bolile de inima
15. cartoful – protejeaza impotriva accidentelor cerebro-vasculare si ofera o mare cantitate de vitamina C sistemului vascular
16. paprika – protejeaza vasele de sange si inima
17. rosia – normalizeaza tensiunea arteriala, fiind diuretice eficiente
18. maslinele – reduc colesterolul nociv si tensiunea arteriala
19. marul – contine peste 300 de substante esentiale pentru protectia sistemului vascular
20. fasolea neagra – o singura cana de fasole furnizeaza intre 120 si 320 de miligrame de magneziu, prevenind astfel tulburarile de ritm cardiac
21. coacazele – sunt excelente pentru circulatia sangelui, avand o concentratie mare de minerale si vitaminele B, C, D si E
22. zmeura – intareste sistemul imunitar, actionand ca o aspirina naturala
23. murele – sunt considerate fructe cardioactive, ajutand la functionarea optima a cordului
24. socul – imbunatateste circulatia sanguina
25. piersica – contine vitamine si oligoelemente ce protejeaza inima
26. ciresele – improspateaza resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor si siliciu
27. rubarba – scade tensiunea arteriala si fortifica inima
28. grapefruit-ul – previne obstructiile vasculare si tromboza datorita unei enzime speciale
29. ciuperca Shitake – reduce colesterolul
30. prunele – previn tromboza
31. curmalele – reduc tensiunea arteriala si protejeaza impotriva aterosclerozei fiindca sunt bogate in fier, calciu si potasiu
32. afinele – pigmentul lor albastru ajuta vasele sanguine sa devina mai elastice
33. ovazul – este benefic in bolile cardiovasculare
34. porumbul – contine vitaminele D si K
35. ardeiul iute – previne cresterea nivelului de zahar din sange ce poate duce la formarea de colesterol pe vasele inimii
Pentru creier
36. lintea – contine lecitina, proteine si glucide de care au nevoie celulele creierului
37. Quinoa – intareste memoria si incetineste procesul de imbatranire, fiind bogat in fier
38. carnea de pasare de curte – are grasimi si uleiuri ce ofera energie celulelor nervoase
39. fasolea – creste puterea de concentrare
40. oul – este o sursa grozava de proteine; galbenusul contine colina ce ajuta la dezvoltarea memoriei
41. avocado – combate stresul, nervozitatea si insomnia
42. bananele – glucoza, vitaminele si mineralele continute de acestea sunt benefice pentru creier si il energizeaza
43. caisele – stimuleaza neuronii
44. stafidele – contin mult zahar (75%), resursa energetica pentru creier
45. para – zaharul si substantele asemanatoare hormonilor intensifica puterea de “lucru” a creierului
46. mazarea – fiind bogata in proteine, este buna pentru memorie si concentrare
47. salata verde – calmeaza sistemul nervos datorita substantelor opiacee .
Pentru ochi
48. castanul salbatic – calmeaza senzatia de usturime si iritatiile datorita substantelor sale active
49. arnica – uleiul esential de arnica calmeaza inflamatiile oculare
50. mesteacanul alb – intareste imunitatea ochilor deoarece contine vitamina C, potasiu si calciu
51. limba de miel – reduce inflamarea vaselor conjunctivale datorita taninurilor si a saponinelor
52. rostopasca – este extraordinar de eficienta impotriva virusurilor si mai ales pentru ochii uscati
53. gutuia – este buna pentru alergii si febra fanului deoarece contine pectine si calciu
54. iarba de silur (Euphrasia Officinalis) – calmeaza ochii persoanelor ce isi petrec foarte mult timp in fata calculatorului
55. grasimea de gaina – face minuni aplicata ca unguent pe ochi impreuna cu iarba de silur
56. strugurii – ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne
57. patlagina – taninurile pe care le contine trateaza infectiile oculare
58. capsuna – ajuta ochii in timpul vederii nocturne
59. Centarium Minus – tinctura obtinuta din aceasta planta vindeca afectiunile oculare
60. ananasul – enzimele continute de acesta relaxeaza ochii obositi din cauza calculatorului
61. rozmarinul – purifica ochii si protejeaza vasele de sange oculare
Pentru piele/par
62. pepenele – contine foarte putine calorii si este excelent pentru mentinerea fermitatii pielii
63. iaurtul degresat – bacteriile continute de acesta imbunatatesc aspectul pielii; in plus, are o concentratie ridicata de vitamina A
64. graul – contine acizi grasi, calciu si dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sanatoase pentru par, piele si unghii
65. orzul – infrumuteseaza si revitalizeaza datorita substantelor bioactive
66. cimbrul – reda stralucirea pielii si curata organismul
67. hreanul – continand substante active, regenereaza parul, pielea si unghiile
68. mustarul- regleaza fluxul sanguin la nivelul pielii
63. iaurtul degresat – bacteriile continute de acesta imbunatatesc aspectul pielii; in plus, are o concentratie ridicata de vitamina A
64. graul – contine acizi grasi, calciu si dioxid de siliciu care sunt extraordinar de sanatoase pentru par, piele si unghii
65. orzul – infrumuteseaza si revitalizeaza datorita substantelor bioactive
66. cimbrul – reda stralucirea pielii si curata organismul
67. hreanul – continand substante active, regenereaza parul, pielea si unghiile
68. mustarul- regleaza fluxul sanguin la nivelul pielii
Pentru oase
69. migdalele – contin magneziu si ajuta oasele sa ramana sanatoase
70. spanacul – datorita fierului si calciului pe care il contine, face oasele mai rezistente si ajuta la functionarea muschilor
71. meiul – intareste dintii, oasele si stimuleaza cresterea copiilor
72. secara –
este benefica pentru dinti, oase si muschi fiind o sursa ideala de
oligoelemente precum B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier si
zinc
73. branza – intareste oasele fiind o sursa buna de calciu
Pentru stomac/intestin
74. tinctura de fenicul – protejeaza mucoasele intestinale
75. pastarnacul – stimuleaza digestia
76. mango – apara mucoasa intestinala datorita vitaminei A si a antioxidantilor
77. arpacasul – aduce in organism necesarul de fibre, fosfor si magneziu pentru o digestie sanatoasa
78. mararul – amelioreaza indigestia
79. soia – are proprietati anticancerigene
80. nucile – contin o forma purificata de Omega 3 si de aceea ajuta la reudcerea riscului de cancer al intestinelor
Pentru rinichi
91. sfecla rosie – stimuleaza arderile celulare
92. visinele – contin potasiu, substanta pe care rinichii “lupta” sa o elimine din sange atunci cand este in exces
93. castravetele – contine multa apa si deci stimuleaza activitatea rinichilor
94. telina – protejeaza rinichii de virusuri
95. varza rosie – proteinele si aminoacizii pe care aceasta ii contine actioneaza ca un filtru pentru rinichi
96. gulia – vitamina C din ea protejeaza celulele renale, iar fierul si fosforul energizeaza
97. ridichea neagra – este un antibiotic natural
98. varza murata – detoxifica organismul
99. hrisca – este folosita ca produs dietetic in cazul bolilor de rinichi si in diabet
100. patrunjelul – detine combinatia ideala de minerale pentru a curata rinichii
Pentru ficat
81. anghinarea – contine proteine regenerative, iar acidul folic si antioxidantii previn bolile hepatice
82. sucul de ridiche – stimuleaza secretia bilei
83. conopida – contribuie la imbunatatirea activitatii ficatului
84. drojdia de bere – este o importanta sursa de vitamina B si detoxifica ficatul
85. nasturelul (Nasturtium Officinale) – este folosit pentru producerea mustarului si a uleiurilor ce sunt benefice pentru metabolismul bilei si al ficatului
86. papadia – ajuta la buna functionare a ficatului si reduce colesterolul
87. laptele – apara ficatul de afectiuni frecvente
88. menta – uleiurile esentiale de menta stimuleaza secretia biliara si calmeaza crampele
89. carnea de iepure – degreseaza ficatul
90. carnea de vita sau manzat – contine fier, proteine si vitamina B.
2. Dieta alcalina - calea catre longevitate, vitalitate, sanatate!
Dieta alcalina este o notiune relativ
recenta, desi la baza ei stau lucruri stiute de mii de ani care au capatat o
forma concreta in anii ’20. Este vital sa cunoastem aceste informatii despre
alimentatia alcalina si opusul ei, alimentatia acida pentru ca, *in general,
starea de boala este asociata
cu acizii, iar starea de sanatate cu bazele si mineralele alcaline*. ****
In concluzie, daca vrei sa fii sanatos, sa traiesti mult, sa te imbolnavesti rar, sa nu te mai simti obosit, irascibil, fara vlaga si sa ai antioxidanti in corp, deci sa intarzii imbatranirea si moartea celulelor corpului tau, afla tot despre dieta alcalina si lista pretioasa a alimentelor alcaline (indicate) versus alimentele acide (de care trebuie sa ne ferim cat mai mult).****
*Istoricul dietei alcaline*
De mii de ani, oamenii au stiut ca unele substante au gust acid, in timp ce altele sunt alcaline. Insa pana la inventarea scalei pH in 1909, nu exista un sistem de valori pentru a le putea masura aciditatea. Cuvantul acid deriva din verbul latin “acere” – a fi acru. La inceputul secolului al XVII-lea cuvantul “acid” a inceput sa descrie substantele care aveau gustul acru. Cu timpul, oamenii de stiinta au dezvoltat tot felul de teorii
plecand de la aciditate si alcalinitate, descoperind ca cele doua concepte sunt determinate de concentratia de ioni de hidrogen (molecule de hidrogen incarcate pozitiv). O substanta acida este saturata de ioni de hidrogen, in timp ce substantele alcaline (bazice) sunt capabile sa absoarba ionii de hidrogen. In 1909, chimistul danez Soren Peder Lauritz Sorensen a creat scala pH (potentialul de hidrogen), pentru a masura numarul de ioni de
hidrogen aflati intr-un volum standard de lichid. Scala pH pleaca de la 0 (extrem de acid) si ajunge la 14 (extrem de alcalin). Daca un aliment sau orice alta substanta se opreste fix la 7, inseamna ca sunt neutre. Daca se depaseste, chiar si cu putin nivelul 7, atunci substantele sunt alcaline iar daca scade sub pH 7, alimentul e in categoria acida.****
Abia din anul 2003, *dieta alcalina* a captat atentia la nivel global, dupa aparitia cartii “The pH Miracle” (Miracolul pH), scrisa de Robert O Young si Shelley Redford Young.****
*Hiperaciditatea si efectele ei nocive asupra sanatatii*
O stare prelungita de oboseala, uneori pâna la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala.
Dar oboseala mai poate avea o cauza cât se poate de neasteptata. “Ploaia acida a facut vâlva in urma cu câtiva ani, omul acid va face in viitor”.
Afirmatia ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea. Autorul crede ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta.***
*
*Sângele nostru are valori pH de 7,35 pâna la 7,45, este asadar usor bazic.
Valorile din urina pot oscila intre 4 la oamenii foarte bolnavi si 8 la sugari. Dat fiind ca rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai in vârsta, la care functia renala incepe sa fie ingradita, hiperaciditatea este o problema serioasa. Imbatrânirea – se mai spune – nu este nimic altceva decât intoxicarea continua cu depunerile acide, pe care organismul nu mai reuseste sa le neutralizeze.*****
*Care sunt alimentele dietei alcaline?*
Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata. Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism. Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive,
slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale. Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie de masuri preventive. Se intelege ca rolul esential in asigurarea echilibrului
revine unei alimentatii sanatoase. Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic.
Sunt cunoscute insa grupele de alimente care actioneaza intr-un sens sau altul.****
Sa tii o dieta alcalina inseamna sa consumi cu prioritate peste zi (peste 75%) acele alimente care iti fac organismul mai alcalin. Daca consumi din alimentele acide, cantitatea nu trebuie sa depaseasca 25% din tot ce mananci peste zi si sa te asiguri ca la aceeasi masa mananci mai mult alcalin decat acid.****
Sigur, in cazul persoanelor foarte bolnave, alimentatia si obiceiurile de viata vor fi alcaline 100% pana la recapatarea starii de sanatate.****
*Alimentele alcaline versus alimente acide*
*Fructe alcaline:* stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise,
piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit,
mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere****
*Fructe acide:* toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite,
glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura****
*Legume alcaline:* ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza
rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi,
cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac,
ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase
incoltite****
*Legume acide:* ardei iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si
linte cu exceptia celor germinate****
****
*Cereale alcaline:* cereale proaspete, orz verde, *alimente neutre dar care
absorb aciditatea digestiva:* pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile *(contin
mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).*****
*Cereale acide:* produse de patiserie, pâine alba, pâine int 19219c25t
egrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris,
orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de
cereale****
*Lactate alcaline:* lapte smântânit, kefir, zer, unt, frisca, lapte
proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau
lapte prins****
*Lactate acide:* parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea,
inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf,
smântâna fermentata****
****
*Alimente gatite alcaline:* legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de
legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara
carne****
*Alimente gatite acide:* mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta
de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac
gatit, conserve****
*Dulciuri alcaline:* suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat,
sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica****
*Dulciuri acide:* dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata,
indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau
prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza****
*Produse animale alcaline:* oua de prepelita, oua de rata****
*Produse animale acide:* mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere,
pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina****
****
*Bauturi alcaline:* sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante
neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un
pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)****
*Bauturi acide:* toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola,
cafea, cacao, sifon****
*Diverse alcaline:* aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge,
ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)****
*Diverse acide:* muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri,
ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari
sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet,
saramura, fum****
*Alimente uleioase alcaline:* ulei presat la rece de floarea soarelui sau
masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac,
alune,susan, castane,nuca de cocos proaspata****
*Alimente uleioase acide:* ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline,
fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic****
****
*OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: *somnul, relaxarea, sauna, exercitiul
fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria,
fericirea, calmul****
*OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA: *fumatul, aromatizanti si parfumuri
sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea,
supararea, mania, stresul, ura, revolta****
*Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate:* zahar, dulciuri,
majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si
zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul****
*Alimentele acide care genereaza alcalinitate:* lamaie, grape-fruit, otet
de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de
vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin
acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia
de acid din stomac.****
****
Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu
acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin
alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt alcaline, dar
din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi.****
*Trebuie retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor sa se
echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai
sanatosi fara sa le manânce, dar odata cu inaintarea in vârsta, consumul
lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de
aciditate este transpiratia, de exemplu in sauna. Sunt de asemeni
recomandate inotul si mersul pe bicicleta*. ****
Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri
marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt
recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.****
****
SANATATE MAXIMA VA DORESC SI O VIATA LUNGA SI FRUMOASA!****
Materiale primite de la ing. Radu SĂNDULESCU
cu acizii, iar starea de sanatate cu bazele si mineralele alcaline*. ****
In concluzie, daca vrei sa fii sanatos, sa traiesti mult, sa te imbolnavesti rar, sa nu te mai simti obosit, irascibil, fara vlaga si sa ai antioxidanti in corp, deci sa intarzii imbatranirea si moartea celulelor corpului tau, afla tot despre dieta alcalina si lista pretioasa a alimentelor alcaline (indicate) versus alimentele acide (de care trebuie sa ne ferim cat mai mult).****
*Istoricul dietei alcaline*
De mii de ani, oamenii au stiut ca unele substante au gust acid, in timp ce altele sunt alcaline. Insa pana la inventarea scalei pH in 1909, nu exista un sistem de valori pentru a le putea masura aciditatea. Cuvantul acid deriva din verbul latin “acere” – a fi acru. La inceputul secolului al XVII-lea cuvantul “acid” a inceput sa descrie substantele care aveau gustul acru. Cu timpul, oamenii de stiinta au dezvoltat tot felul de teorii
plecand de la aciditate si alcalinitate, descoperind ca cele doua concepte sunt determinate de concentratia de ioni de hidrogen (molecule de hidrogen incarcate pozitiv). O substanta acida este saturata de ioni de hidrogen, in timp ce substantele alcaline (bazice) sunt capabile sa absoarba ionii de hidrogen. In 1909, chimistul danez Soren Peder Lauritz Sorensen a creat scala pH (potentialul de hidrogen), pentru a masura numarul de ioni de
hidrogen aflati intr-un volum standard de lichid. Scala pH pleaca de la 0 (extrem de acid) si ajunge la 14 (extrem de alcalin). Daca un aliment sau orice alta substanta se opreste fix la 7, inseamna ca sunt neutre. Daca se depaseste, chiar si cu putin nivelul 7, atunci substantele sunt alcaline iar daca scade sub pH 7, alimentul e in categoria acida.****
Abia din anul 2003, *dieta alcalina* a captat atentia la nivel global, dupa aparitia cartii “The pH Miracle” (Miracolul pH), scrisa de Robert O Young si Shelley Redford Young.****
*Hiperaciditatea si efectele ei nocive asupra sanatatii*
O stare prelungita de oboseala, uneori pâna la epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale, schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea drept consecinta o stare de oboseala.
Dar oboseala mai poate avea o cauza cât se poate de neasteptata. “Ploaia acida a facut vâlva in urma cu câtiva ani, omul acid va face in viitor”.
Afirmatia ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii “Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care, datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea. Autorul crede ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite de o aciditate crescuta.***
*
*Sângele nostru are valori pH de 7,35 pâna la 7,45, este asadar usor bazic.
Valorile din urina pot oscila intre 4 la oamenii foarte bolnavi si 8 la sugari. Dat fiind ca rinichii contribuie la eliminarea acizilor, la oamenii mai in vârsta, la care functia renala incepe sa fie ingradita, hiperaciditatea este o problema serioasa. Imbatrânirea – se mai spune – nu este nimic altceva decât intoxicarea continua cu depunerile acide, pe care organismul nu mai reuseste sa le neutralizeze.*****
*Care sunt alimentele dietei alcaline?*
Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata. Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism. Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt tulburari digestive,
slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar fi migrenele sau aritmiile functionale. Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie de masuri preventive. Se intelege ca rolul esential in asigurarea echilibrului
revine unei alimentatii sanatoase. Pentru fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente cu efect acid si cu efect bazic.
Sunt cunoscute insa grupele de alimente care actioneaza intr-un sens sau altul.****
Sa tii o dieta alcalina inseamna sa consumi cu prioritate peste zi (peste 75%) acele alimente care iti fac organismul mai alcalin. Daca consumi din alimentele acide, cantitatea nu trebuie sa depaseasca 25% din tot ce mananci peste zi si sa te asiguri ca la aceeasi masa mananci mai mult alcalin decat acid.****
Sigur, in cazul persoanelor foarte bolnave, alimentatia si obiceiurile de viata vor fi alcaline 100% pana la recapatarea starii de sanatate.****
*Alimentele alcaline versus alimente acide*
*Fructe alcaline:* stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise,
piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit,
mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere****
*Fructe acide:* toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite,
glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura****
*Legume alcaline:* ciuperci, mazare verde, broccoli, conopida, rosii varza
rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde, sfecla, morcovi,
cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive, patrunjel, pastârnac,
ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan, nap, vinete, leguminoase
incoltite****
*Legume acide:* ardei iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si
linte cu exceptia celor germinate****
****
*Cereale alcaline:* cereale proaspete, orz verde, *alimente neutre dar care
absorb aciditatea digestiva:* pâine prajita, pâine mai veche de 2 zile *(contin
mai putin gluten care genereaza exces de mucus in corp).*****
*Cereale acide:* produse de patiserie, pâine alba, pâine int 19219c25t
egrala sau graham, amidon, aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris,
orez (alb, brun, basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de
cereale****
*Lactate alcaline:* lapte smântânit, kefir, zer, unt, frisca, lapte
proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu nepasteurizat sau
lapte prins****
*Lactate acide:* parmezan, brânzeturi fermentate, cascaval, telemea,
inghetata, iaurt indulcit sau iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf,
smântâna fermentata****
****
*Alimente gatite alcaline:* legume fierte, coapte, mâncaruri sau ghiveci de
legume, dar fara rosii sau bulion, supe de zarzavat si de radacinoase fara
carne****
*Alimente gatite acide:* mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta
de rosii, supele in care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac
gatit, conserve****
*Dulciuri alcaline:* suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat,
sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica****
*Dulciuri acide:* dulciuri, prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata,
indulcitori sintetici (zaharina,aspartam, sorbitol), miere artificiala sau
prelucrata cu zahar, fructoza, lactoza****
*Produse animale alcaline:* oua de prepelita, oua de rata****
*Produse animale acide:* mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere,
pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina****
****
*Bauturi alcaline:* sucuri de legume radacinoase, ceaiuri de plante
neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt considerate neutre daca au un
pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)****
*Bauturi acide:* toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola,
cafea, cacao, sifon****
*Diverse alcaline:* aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge,
ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)****
*Diverse acide:* muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri,
ketchup, pasta de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari
sintetici: arome, coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet,
saramura, fum****
*Alimente uleioase alcaline:* ulei presat la rece de floarea soarelui sau
masline, ulei de peste, ulei de primula, migdale, sâmburi de dovleac,
alune,susan, castane,nuca de cocos proaspata****
*Alimente uleioase acide:* ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline,
fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic****
****
*OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: *somnul, relaxarea, sauna, exercitiul
fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria,
fericirea, calmul****
*OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA: *fumatul, aromatizanti si parfumuri
sintetice, somn insuficient, medicamentele de sinteza, suprasolicitarea,
supararea, mania, stresul, ura, revolta****
*Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate:* zahar, dulciuri,
majoritatea produselor de cofetarie si patiserie preparate cu faina alba si
zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi orezul****
*Alimentele acide care genereaza alcalinitate:* lamaie, grape-fruit, otet
de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum sunt castravetii de
vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni. Aceste alimente, prin
acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza digestia si scad hipersecretia
de acid din stomac.****
****
Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu
acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele devin
alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt alcaline, dar
din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi.****
*Trebuie retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor sa se
echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc mai
sanatosi fara sa le manânce, dar odata cu inaintarea in vârsta, consumul
lor trebuie tot mai mult redus. Benefica pentru eliminarea surplusului de
aciditate este transpiratia, de exemplu in sauna. Sunt de asemeni
recomandate inotul si mersul pe bicicleta*. ****
Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri
marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt
recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului.****
****
SANATATE MAXIMA VA DORESC SI O VIATA LUNGA SI FRUMOASA!****
3. Despre mintea umana
Mintea umană
funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în
tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă,
puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.
Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la "The New York Times" şi autoare a cărţii "Viaţa secretă a creierului adulţilor : Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie".
A
descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi
nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al
cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze
afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de
"The Daily Mail".
Cercetătorii
- sociologi, psihologi şi neurologi - au descoperit însă că, în cazul
unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul
corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte
funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte
abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.
Cercetătorii
au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii
şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit.
Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de
50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii
folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă
reuşesc să le utilizeze simultan.
De
asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează
un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de
40 de ani.
Testele
de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de
reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de
ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani.
Bărbaţii
au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când
la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani.
Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii
şi situaţiile cresc odată cu vârsta.
Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
Un
studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii
trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.
Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii.
Se
pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri,
creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi
să le elimine pe cele negative.
Vreţi să aveţi o minte clară şi la bătrâneţe ?
Exista
metode de a va mentine creierul tanar. Din pacate, mintea mai buna nu
se poate obtine odata cu varsta, ci din contra, pierdem din ea, cu
fiecare an ce trece.
Cercetatorii au aflat insa ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. Iata cateva dintre acestea:
Dansaţi.
"Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!", spune
doctorul Daniel Amen, autorul cartii "O minte minunata la orice varsta".
"Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare
si judecata", a mai scris acesta.
Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.
Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.
Mergeţi la fitness.
Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei.
Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui
din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp
de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la
producerea mai multor neuroni.
Mâncaţi ouă.
Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul
programului "Incredere in creier". Oul contine vitamina B, care obliga
celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a
creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii
de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase
la ritmuri optime.
Mâncaţi, de asemenea, multe fructe şi legume şi evitaţi mâncărurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.
Fiţi activi.
Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot
timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.
Hidrataţi-vă mintea.
Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii
care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau
cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea
mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul
de boala. Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru
minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii
nu pot sa functioneze corect.
Râdeţi. Luati-va
o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va
la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu
39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.
Dormiţi suficient.
Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se
organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de
Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de
informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc
sa dormim fix 7 ore!
Nu vă mai uitaţi la TV.
O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu
1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe
zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti.
Folosiţi mirodenii.
Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare.
Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de
atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales
scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.
Studiaţi o limbă străină
Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la
batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii
in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara
decat ceilalti.
Spalaţi-vă bine pe dinţi.
O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In
plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la
organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem
de proasta.
Beţi ceai verde
si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui
studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu