- Vineri 23 iul 2010
Specialiştii dezvoltă noi materiale care stimulează creşterea osoasă chiar în zona afectată
Prin intermediul unor tehnici inovative dezvoltate de cercetătorii americani, inima bolnavă ar putea ajunge într-o bună zi să se însănătoşească prin propriile resurse, iar ţesutul osos se va regenera în urma traumatismelor.
Corpul uman are capacitatea de a se reface după o anumită boală sau după un traumatism. Astfel, pielea creşte în urma unei leziuni, iar celulele albe din sânge sunt produse în permanenţă în măduva spinării. Totuşi, abilitatea organismului de a înlocui ţesuturile degradate este încă limitată. De exemplu, cartilajele se refac foarte greu dacă există răni la acest nivel. Drept urmare, accidentele şi unele afecţiuni precum cancerul pot lăsa urme permanente sau pot pune viaţa în pericol.
De aceea, cercetătorii în nanoştiinţe de la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie, împreună cu alte echipe de chimişti, biologi, chirurgi şi ingineri, dezvoltă în prezent tehnici care vor ajuta corpul uman „să se repare" singur atunci când este rănit.
Injecţii cu polimeri, pentru regenerarea oaselor
Creşterea oaselor poate fi stimulată prin injectarea unui gel din polimeri simpli. Specialiştii spun că această tehnică se bazează pe faptul că oasele umane sunt acoperite cu un strat de celule stem. În momentul în care gelul este injectat, se stimulează activitatea celulelor stem, care încep să se multiplice şi să producă masă osoasă nouă.
Până în prezent, experimentele au arătat că în acest fel se pot produce cantităţi mari de oase vascularizate şi cu un aspect natural. De asemenea, noul ţesut osos este foarte puternic. Momentan, testele au fost realizate doar pe animale, urmând ca procedura să fie aplicată şi pe oameni. Potrivit cercetătorilor, oasele nou formate ar putea să ajute şi la reconstrucţia coloanei vertebrale.
În cadrul aceluiaşi studiu, specialiştii dezvoltă şi alte materiale care stimulează regenerarea osoasă chiar în zona afectată. În acest fel, transplantul nu ar mai fi necesar. Testele în ceea ce priveşte refacerea cartilajelor sunt încă în stadiu incipient.
Infarctul nu va mai fi fatal
Studii realizate în trecut au demonstrat că inima este capabilă să se regenereze în mod natural într-un ritm de circa unu la sută anual. Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii încearcă să dezvolte metode de stimulare artificială a procesului de regenerare a muşchiului cardiac. În prezent, aceştia creează anumite geluri ce ar putea fi injectate în miocard după ce o persoană a suferit un atac de cord, ajutând inima să se refacă.
Medicina regenerativă, de ajutor vârstnicilor
O categorie de persoane care ar putea să beneficieze cel mai mult în urma dezvoltării medicinei regenerative sunt vârstnicii. În acest fel, se vor putea vindeca unele boli de inimă, osteoporoza şi chiar cancerul osos sau cel localizat la nivelul anumitor organe. De asemenea, specialiştii încearcă să găsească soluţii şi pentru copiii cu malformaţii cardiace, dar şi pentru cei care se nasc cu părţi lipsă ale corpului.
Specialistul nostru
Dr. Sergiu Habago
specialist
celule stem
Celulele stem adulte utilizate în prezent în practica medicală sau cu potenţial de utilizare clinică sunt cele hematopoietice. Însă există şi celule stem mezenchimale ce pot fi folosite pentru regenerarea tisulară. Până în prezent, au fost obţinute rezultate excelente în refacerea unor defecte osoase, sprijinind osteosinteza la nivelul unor fracturi sau rezecţii osoase şi în infarctul miocardic acut.
Rezultate spectaculoase, dar insuficient confirmate în lumea ştiinţifică au fost obţinute în caz de boli degenerative ale sistemului nervos central. Un alt domeniu de utilizare a celulelor stem mezenchimale este ingineria genetică.
Relativ uşor de recoltat şi cu o bună capacitate de reproducere, celulele stem mezenchimale sunt ideale în manipularea genetică, astfel încât subpopulaţii modificate genetic şi implantate în corpul uman să înlocuiască deficitul unor substanţe chimice sau mediatori.
Evoluţie
Injectarea unor substanţe în muşchiul inimii după un infarct va facilita regenerarea acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu