vineri, 15 iunie 2012

HARABABURA EUROPEANĂ ŞI ROMÂNEASCĂ

Copiez de pe site-ul UNIUNII EUROPENE:

"UE beneficiază de un cadru instituţional unic în lume, în care:
  • priorităţile generale sunt stabilite de Consiliul European, care reuneşte liderii naţionali şi europeni
  • deputaţii europeni, aleşi prin vot direct, reprezintă interesele cetăţenilor în cadrul Parlamentului European
  • interesele Uniunii în ansamblu sunt promovate de Comisia Europeană, ai cărei membri sunt desemnaţi de guvernele naţionale
  • guvernele promovează interesele statelor membre, în cadrul Consiliului Uniunii Europene
  • etc. 

    1. Consiliul European

  • Consiliul European stabileşte direcţiile politice generale ale UE, dar nu are puteri legislative. Este condus de un preşedinte - în prezent Herman Van Rompuy - şi îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern din ţările membre, alături de preşedintele Comisiei Europene, de două ori pe semestru, în cadrul unor întruniri care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile.
Reuniunile Consiliului European sunt întâlniri la nivel înalt în cadrul cărora liderii UE iau decizii privind priorităţile politice generale şi iniţiativele majore. În mod normal, se organizează 4 astfel de reuniuni pe an, prezidate de un preşedinte permanent.

Rol

Consiliul European are un rol dublu - stabilirea priorităţilor şi direcţiei politice generale şi abordarea problemelor complexe sau sensibile care nu pot fi rezolvate prin cooperare interguvernamentală la un alt nivel.
Deşi poate influenţa stabilirea agendei politice a UE, nu are puterea de a adopta acte legislative.

Cine sunt participanţii?

În cadrul Consiliului European se reunesc şefii de stat sau de guvern din fiecare ţară a UE, preşedintele Comisiei şi preşedintele Consiliului European care prezidează reuniunile. Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună English (en) ia, de asemenea, parte la reuniuni.

2. Consiliul Uniunii Europene

Cunoscut şi sub denumirea informală de Consiliul UE, reprezintă forul în care se reunesc miniştrii din statele membre pentru a adopta acte legislative şi pentru a coordona politicile europene.
A nu se confunda cu:
  • Consiliul European – altă instituţie a UE, în cadrul căreia şefii de stat şi de guvern se reunesc de aproximativ 4 ori pe an pentru a discuta priorităţile politice ale Uniunii
  • Consiliul Europei – instituţie care nu face parte din UE.

3. Comisia Europeană

Comisia Europeană este una dintre principalele instituţii ale Uniunii Europene. Reprezintă şi susţine interesele Uniunii în ansamblul său. Propune acte legislative şi gestionează punerea în aplicare a politicilor europene şi modul în care sunt cheltuite fondurile UE.

Componenţă

Cei 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, trasează direcţiile politice ale Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Fiecărui comisar îi este atribuită de către preşedinte responsabilitatea pentru unul sau mai multe domenii de acţiune.

4. Parlamentul European

Parlamentul are trei roluri esenţiale:
  • dezbate şi adoptă legislaţia UE, împreună cu Consiliul
  • monitorizează alte instituţii europene, în special Comisia, pentru a se asigura că acestea funcţionează în mod democratic
  • dezbate şi adoptă bugetul UE, alături de Consiliu.
etc."

Iată ditamai hîrţoaga! Nu cred să fie doar o mărgică ouată pe genunchi!

Aceasta este, totuşi, o mostră de HARABABURĂ UE, datorată IMPERIULUI LUI PEŞTE - UNIUNEA EUROPEANĂ, controlat, în principal de Franţa şi Germania, cele mai egale dintre statele egale care compun "confederaţia europeană".
În ce constă harababura?
În primul rînd în denumirile principalelor instituţii de la vîrful Europei unite (Casa Europei - care nu şi-a cazat încă toţi locatarii - aşa cum ne-a amăgit şi s-a amăgit Mihail GORBACIOV) şi în al doilea rînd ambiguiatea cuvîntului sau, care nu-i bine precizat în ce condiţii: 

Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European. Las celelalte instituţii la o parte, inclusiv Parlamentul. Se bagă de seamă uşor CORESPONDENŢA "puterilor europene" cu "puterile" din fiecare Stat membru.
Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene sunt confundabile, de către cei care nu sînt obişnuiţi cu acestea şi însăşi site-ul UE scrie, negru pe alb, "a nu se confunda cu", adică "a nu se confunda între ele" şi cu Consiliul Europei - instituţie care nu face parte din UE. Comisia Europeană - denumirea ei vine de la comisari (sau invers) - mai de grabă un "comisariat", un cumul de comisii sau de comisari!
Să recapitulăm: 
Consiliul European ar fi reunit - iniţial - doar pe Şefii de Guverne (Premierii sau Primii Miniştri) delegaţi de Statele membre să reprezinte pe Şefii de Stat - Preşedinţii şi Regii Europei (aceştia, de regulă, "domnesc", nu "conduc", în marea lor majoritate). Victor PONTA susţine că fostul Preşedinte al Franţei, Nicolas SARKOZY, ar fi insistat să participe şi Şefii de Stat, caz aparte - Preşedinţii. În acest fel s-a ajuns la o neclaritate şi o răspundere pasată ambisens, între Preşedinte şi Premier. Să fiu sincer, prevederea este înţeleaptă, mai ales cînd unul sau altul n-ar putea participa. În cazul Statelor Unite ale Americii, Preşedintele este Şeful Guvernului şi aşa problema nu este de tip "DOI ÎNTR-UN BALANSOAR", ci de "2 în 1"! Dar SUA nu e în UE.
Consiliul Uniunii Europene reuneşte pe miniştrii ţărilor europene, pe probleme de tot felul. 

Cum cred eu c-ar fi mai bine (?!) - un singur CONSILIU AL UNIUNII EUROPENE, structurat pe 3 (trei) nivele ierarhice, cu atribuţii bine definite - corespondente organizării statale ale Statelor membre.
 1. CONSILIUL DE STAT AL UNIUNII EUROPENE, care să reunească pe toţi Şefii de stat ai Statelor membre - Regi şi Preşedinţi - şi care să discute, în contextul geopolitic, despre bunăstare şi sărăcie, crize şi euforii, despre pace, dezarmare, apărare şi securitate - adică despre cele mai importante probleme ale Lumii, ale UE şi ale zilei. Şi UE, aici, este asimilat unui stat - confederativ - ca o comunitate de state independente şi suverane... care este!... (ca şi CSI). Membrii Consiliului de Stat pot fi înlocuiţi, la nevoie, de persoane împuternicite, conform Constituţiilor Naţionale (ex.: Moştenitorul Coroanei, Şeful Senatului etc.).
2, CONSILIUL GUVERNAMENTAL AL UNIUNII EUROPENE, rezervat tuturor Premierilor (Primii Miniştri) ai Statelor membre, care să armonizeze toate problemele curente de GOSPODĂRIRE A EUROPEI UNITE. Mai ales în probleme conflictuale economico-financiare, venind cu soluţii viabile. Vor fi înlocuiţi, la nevoie, doar de împuterniciţi cu un rang mai jos (ex.: vice-premier).
CONSILIUL DE STAT şi CONSILIL GUVERNAMENTAL derivă din actualul Consiliul European.
3. CONSILIUL MINISTERIAL AL UNIUNII EUROPENE va fi noua denumire a actualului consiliu, numit  Consiliul Uniunii Europene, care îi reuneşte pe miniştri în diverse probleme şi le dă de furcă acelor comisari, pe probleme. Miniştrii vor fi înlocuiţi, la nevoie, doar de adjuncţi sau specialişti împuterniciţi..
Comisia Europeană poate fi numită COMISARIATUL EUROPEAN, dacă tot are comisari şi comisii.

Simplu: CONSILIUL DE STAT, CONSILIUL GUVERNAMENTAL, CONSILIUL MINISTERIAL şi COMISARIATUL, toate EUROPENE - ale UNIUNII EUROPENE!

 În ceea ce priveşte harababura din România, le dau dreptate:
1. Preşedintele României are dreptate. Traian BĂSESCU - că este Şef de Stat. L-aş delega să-mi susţină propunerea de mai sus şi să dezbată, de exemplu, problemele păcii şi lărgirea NATO.
2. Prim ministrul României are dreptate. Victor Ponta - că este Şeful Guvernului. Are, probabil, multe probleme de dezbătut şi vrea să se înscrie printre LIDERII EUROPEI.
3, Parlamentul României are dreptate. Trebuia să aleagă doar UNUL din doi, dar a făcut-o neconstituţional (trebuia făcut ceva, ca o lege specială de abilitare a Guvernului sau o lege de aprobare şi nu o simplă declaraţie; în felul acesta şi Parlamentul şi Guvernul îşi asuma răspunderea în faţa Poporului, în caz de eşec, pentru înlocuirea Preşedintelui dintr-o misiune la care avea întîietate, cel puţin, conform textului reglementării europene - şefii de stat sau de guvern).
Să se ducă amîndoi şi să facă treabă bună, în folosul României, al Europei şi al Lumii.
Consider că UE nu va da ocazia unei RIGIDITĂŢI BIROCRATICE excesive, deoarece în cazul din România a fost creat precedentul acesta de către ambiguitatea textului european: cu sau şi nu vor fi puşi în situaţii hilare nici Preşedintele României, nici Primul Ministru al României şi nici ... actualul Consiliul European!


Încă ceva: Tratatele şi reglementările UE ar trebui rezumate la nişte sinteze şi publicate - nu s-a făcut nici-o lămurire graduală a marelui public, dovadă că şi nişte "capete încoronate" se mai încurcă! - trebuie făcut şi mai mult pentru cunoaşterea reciprocă a tuturor Popoarelor Lumii!

Ca simplu cetăţean al României şi ca simplu cetăţean al Uniunii Europene şi al Lumii, propun cele de mai sus şi în numele sintagmei "imperiul solidarităţii umane" (STATELE UNITE ALE LUMII - comunitatea întregii Omeniri de pe Pămînt). Europa Unită trebuie să susţină viaţa şi fericirea tuturor pămîntenilor pentru că SÎNTEM SINGURI ÎN UNIVERS, SÎNTEM MAREA EXCEPŢIE A NATURII - nu există extratereştri şi OZN-euri, ele sînt doar invenţii ale controlorilor lumii, ale celor răi şi neajutoraţi de conştinţă!
"OAMENI DIN TOATĂ LUMEA, UNIŢI-VĂ!" (parafraza mea după Marx).
ing. Savin BADEA
P.S: Îi rog pe redactorii de la ziarele româneşti să-mi publice acest articol, în cazul că îi interesează. S.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu