miercuri, 21 martie 2012

EXPERIMENT (5 ) - IATĂ CE ÎNŢELEGE "UNUL ÎNTREG LA CAP" CITIND UN "DECRET" DE-AL MEU!

0. *(un trist exemplu de bezmeticeală, din miliarde de exemple)

Guvernul thailandez se intruneste pe ascuns

Guvernul thailandez este pe deplin functional , dar locul in care se intruneste nu poate fi divulgat, de teama protestelor, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului de la Bangkok .
Purtatorul de cuvant Natawut Saikau sustine ca divulgarea locului unde functioneaza acum guvernul "ar putea provoca multe probleme", relateaza AP.
Mii de protestatari au inconjurat marti sediul temporar al guvernului dintr-un terminal dezafectat al unui aeroport din Bangkok, dar oficialii si angajatii de stat au parasit incinta inca de luni, cand au inceput protestele.

Citeste mai mult pe: http://stiri.acasa.ro/extern-199/guvernul-thailandez-se-intruneste-pe-ascuns-53714.html#ixzz1pquEf98L

0 bis. *  (alt trist exemplu):

Credeaţi că nu e adevărat? Grecia şi-a pierdut suveranitatea!

autor: FrontPress 04.07.2011

Mai ţineţi minte când s-a pus problema ca Grecia să renunţe la anumite aspecte ce ţin de suveranitatea naţională, ca fiind condiţie pentru noul împrumut? Ei bine, acest lucru chiar se întâmplă.
Nu o spunem noi, ci şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. 
“Suveranitatea Greciei va fi masiv limitată”, a spus oficialul european, într-un interviu pentru o publicaţie germană, în care a explicat că acum Grecia trebuie să vândă din activele statului într-un mod similar cu cel pe care îl avea Germania de Est după căderea comunismului.
Acesta a dat un exemplu de model de privatizare, crearea unei agenţii independente cum au avut nemţii agenţia Treuhand, care a vândut între 1990 şi 1994 nu mai puţin de 14.000 de firme est germane.
Jean-Claude Junker este preşedintele Eurogrupului şi este unul dintre oamenii cheie care a participat la negocierile pentru acordarea unui nou împrumut pentru Grecia.
Declaraţia sa privind limitarea suveranităţii Greciei a fost comentată de presa străină ca atunci când iei bani din afară trebuie să te aştepţi să ţi se limiteze libertatea.
Conform unei informații publicate de Financial Times cu mult înainte de acordarea noului împrumut, autorități din afara țării vor prelua controlul asupra unor funcții care în mod normal aparțineau autorităților interne. Printre acestea, colectarea impozitelor și privatizările. De pe Capital

1.

 "LUMEA BEZMETICĂ - CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI* (vezi mai sus)" - trece la atac!

La aşa ceva m-am aşteptat mai demult...

N-am putut să-l salvez pe Moammar GADDAFI de la moarte, nici nu era în puterea mea să reuşesc, din păcate... (vezi una din cele 3 anexe la "DECRET")... Am sperat, totuşi...

În secolul al XIX-lea (mileniul al II-lea) oamenii erau mai democraţi, mai umani... NORTON.

Acum, în secolul al XXI-lea (mileniul al III-lea)  s-a găsit, totuşi, un "bezmetic" să sară la gîtul meu şi să mă facă DEMENT! Nici nu mă cunoaşte, dar nici nu s-a ostenit să citească pînă la capăt: fac pariu că n-a observat "ceva".

Oamenii de azi nu-s "răi", ci RĂI! În 3 paşi.

Pasul 1: Eşti ignorat.

Pasul 2: Eşti "băgat în seamă", dar jignit...  Terminat!

Pasul 3:  Eşti lichidat. 

TEORETIC.

Tactica tuturor serviciilor secrete! În ce mă priveşte, SECURITATEA a făcut primii 2 paşi. Al treilea, îl face Dumnezeu... 

TEORETIC. 

Mai jos dau un articol al unui "confrate" de pe internet, un blogăr (blogger) ca şi mine, dar care cere bani pe articolele sale, în anumite condiţii, care m-a criticat în legătură cu articolul meu:

  A MURIT “CLEOPATRA” – DUMNEZEU A PRIMIT-O ÎN RAI – O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI! kk!! (6)

postat pe blogul meu "LA POARTA PLAIULUI", prilej pentru el să mă jignească, folosind cuvîntul DEMENŢĂ, în ceea ce mă priveşte. Eu obişnuiesc să-i întreb pe cei care nu sînt de acord cu părerile (opiniile) mele, de ce educaţie beneficiază, cîte clase au... După articolul lui, adaug primul  meu comentariu (NOTA MEA), la 3, pe blogul lui. Iată articolul, la 2:

Savin BADEA

FOTO de pe site-ul oficial UNESCO.

2. (legătura la articol)

Exercitii exploratorii-n dementa textuala comuna

Miercuri, 21 Martie, Anul 4 d.Tr. | Autor: Mircea Popescu
Asa cum poate ca va asteptati, dementa numeste o stare de slabire patologica a functionarii intelectului. Ce-i slabiciunea pentru trup e si dementa pentru minte, cum trupul slabit nu mai alearga cum alerga si nu mai sare cum sarea tot asa mintea atinsa de dementa nu mai vede legaturi, nu mai prinde erori, deverseaza-n continuare pseudo-ginduri, cvasi-idei si ersatz-uri de pareri dar ele nu mai au nici importanta nici valoare.
Irelevant in discutia noastra daca-i vorba de dementa senila, cistigata adica in urma lucrarii nemiloase a timpului sau juvenila, pastrata adica neatinsa de la zamislire, ca un buric netaiat care leaga omul prost de reptilele si maimutele din care se trage (ca apartenenta la umanitate sub aspectul intelectual se cistiga, cu mult chin si indelungat efort, nu-i in nici un caz inascuta).
Ne vom limita la aspectul textual al dementei, si asta din cea mai pura lene : chiar si-asa e prea mult efort sa luam in considerare niste rebuturi, darmite sa-i mai bagam in seama social ? Chiar si lasind la o parte problema serioasa a chefului, cine are timp de asa ceva ?
Asa ca sa purcedem, cu citate, dintr-un articol numit A MURIT “CLEOPATRA” – DUMNEZEU A PRIMIT-O ÎN RAI – O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI! kk!! (6) (si semnat Ing. Savin BADEA, un ilustru anonim cu blog).
In primul rind doua vorbe despre titlu. Cleopatra era pagina. Nu se inventase inca pe vremea ceea crestinismul, dumnezeu nu se nascuse si asa mai departe. Nu-i clar daca femeia si-ar dori sa fie “primita” in ceva cosmelie inca neconstruita de sclavii supusilor ei, pastori la capre. Posibil sa nu. Cel mai probabil s-a dus in raiul construit de Iuliu Cezar, divinitate in dreptul lui din ce-am inteles.
Cleopatra cu ghilimele, adica Liz Taylor n-o fost niciodata crestina. O participat in ceea ce americanii numesc “Christian Science” de la nastere pina prin anii ‘60 si-apoi s-o facut evreica. Deci in cel mai bun caz o fi primit-o yahweh sau cum ii zice la al evreilor, chit ca posibil sa nu. In tot cazul a fost adulterina (de fo’ opt ori asa) si deci ala catolicu’ nici poveste s-o primeasca (nici nu s-o cait). Iar de absolut uitatul si complet irelevantul dumnezeu al
ortocsilor
rusilor e foarte posibil sa nu fi auzit niciodata. Daca o fi auzit probabil o fi fost la nivelul curiozitatilor, asa cum stiu eu vag ca negrii aia Bantu cred in ceva spirite o fi auzit si ea ca rusii au un dumnezeu propriu. Ca de romani garantat nu se pune problema sa-i fi identificat altfel decit “ungurii aia cu capitala la Sofia”.
Asta-i deja primul si cel mai clar simptom al dementei comune : completa lipsa a contextului din preocuparile dementului. Deci, vede o femeie ? Inseamna ca ea-i cu gindu’ la ce gindeste el ca ar fi cu gindu’ o femeie, nu la ce-i ea cu gindu’. Inseamna ca tre’ sa se imbrace cum crede el ca tre’ sa se imbrace o femeie, nu cum vrea (sau tre’) sa se imbrace femeia asta anumita. Si-asa mai departe, in exemplificarea concreta : o murit careva ? Sigur “dumnezeu” ii relevant in speta. Problem ? Dementia!
NOTA MEA:
“DECRET”*
În numele IMPERIULUI SOLIDARITĂŢII UMANE* şi avînd în vedere că omenirea a ajuns pe marginea prăpastiei, în foarte multe privinţe – O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI! – pentru a face măcar ceva, să salvăm măcar EXCELENŢA, viaţa prin excelenţă, propun:
Din fundamentala dezradacinare a dementului, ramas sa se-nvirta-n gol, biata rotita prea tocita ca sa mai angreneze-n masinaria lumii rezulta tot soiul de flori ale raului. Spre exemplu, falsul formalism. Daca tu n-ai nici un fel de fond sigur ca-ti vine cu asupra de masura si maxima urgenta nevoia de a-l invesminta in forme. DECRET dara, ce conteaza ca tu esti nimeni cu gem de caise. DECRET! Neaparat cu litere de tipar, ca-s mai mari si impun, intr-o mai mare masura decit literele mici.
Pasiv-agresivitatea, strategie absolut specifica celor inferiori (si ale carei urme sensibile se chiar pot folosi pentru a-i recunoaste-n teren) reflecta in buna masura gradul instalarii dementei. Cu cit ea e mai avansata cu atit nevoia perceputa a dementului de-a construi false poduri catre realitatea obiectiva e mai subtire, si deci eforturile in acest sens mai palide. Cu cit dementa e mai recenta si mai putin dezvoltata nevoia respectiva se face simtita mai puternic, manifestindu-se pasiv-agresiv in textul dementului. Decret al unui Imperiu (pentru nevoile de formalizare a vidului) dar nu orice imperiu ci unul al “solidaritatii umane”.
Mecanismul parazitat de dementa aici e cel al umorului. Faptul ca afirmatii false sub aspect formal sunt tolerate de oamenii ale caror intelecte functioneaza in virtutea acestei mistice minuni a “umorului” il duce de nas pe dement, si-l face sa creada ca va putea construi si el chestii care sa treaca pentru ca-s amuzante. Atita ca el nu poate, umorul e cel mai vechi si (poate tocmai de-aia) cel mai fin instrument de discriminare intre teferi si dementi/straini/obiecte folosit de mintea omului. Tezismul introdus (ca vezi doamne cine-si va permite sa se ia de “solidaritatea umana”, aceasta notiune declarata “nobila” si deci intangibila de diversii dementii) tradeaza clar frica, si frica ne arata ca intr-adevar, el stie ca-i dement. Doar ca nu stie ca stie asta, si ca ne spune asta, si ca noi stim la rindul nostru asta. Trist secret al lui Dementinelle.
Sa continuam lectura.
(Din capul locului, nu cunosc în ce măsură, esenţa enunţului de mai jos este aplicată deja sau nu.)
Practic omul recunoaste singur ca-i pierdut de restul, ca nu reuseste sa-si integreze gindirea circuitului gindirii universale, ca-i cu alte cuvinte dement. O afirmatie atit de neta e in general specifica dementei juvenile, singura suficient de naiva cit sa n-aiba cunostiinta de semnificatia ei. De cind cu educatia universala si cvasi-obligatorie majoritatea adultilor au avut ocazia sa se loveasca de imprejurarea simpla ca da, lumea judeca, si da, cind declari ca nu poti face fata judecatii lumii declari tot cu un drum si ca esti dement, asa ca adultii tind sa evite gresala asta.
Există pe Pămînt OAMENI DE AUR, care au realizat ceva pentru Umanitate.
Aurul ca superlativ (formal), majusculele ca intaritor al superlativului, pentru ca dementul stie ca sunt slabe si apoi retractia pasiv-agresiva. Au realizat “ceva”. Nu mult, nu imens, nu totul si nici intr-un caz ceva anume. Au realizat un modest “ceva”. Nu puteti sa nu fiti de acord cu aceasta formulare dementa decit daca sunteti niste oameni “rai”.
Aceasta ultima fraza se poate pastra ca hirtie de turnesol, ca test definitiv al dementei. O veti regasi mereu si mereu in emisiile textuale ale dementilor, sub mereu alte forme dar mereu in acest fond defectuos.
Si gasind-o veti deveni niste oameni mai intelepti. Precum si (bineinteles) mai “rai”.
———
 1. E interesant cum mucezirea creierului duce la cam aceleasi locuri comune si manifestari defecte tot asa cum o masina stricata are “simptome”, ca-i bat rulmentii sau alte chestii cunoscute dinainte. [
 2.  
 3.  
 4. 3. 
 5. NOTA MEA: Domnule Mircea POPESCU, Mai bine vezi ce se întîmplă cu "LUMEA BEZMETICĂ" din jurul Dvs., al meu, al tuturor oamenilor de pe Pămînt, ajunşi în secolul al XXI-lea şi în mileniul III. Nu politica, ci creaţia, invenţia, a propulsat lumea spre progresul de care beneficiem noi astăzi, cu bune şi rele. Mai citeşte o dată, te rog! Sper să-ţi ceri scuze pentru ofensă... Dacă nici la a doua citire tot n-aţi înţeles "ceva", cît de cît, şi vă menţineţi totuşi părerea, spuneţi-mi cinstit "ce şi cum", "mai pe înţelesul meu" şi, ori vă voi da detalii lămuritoare, "mai pe înţelesul Dvs.", ori vă voi da dreptate şi mă las păgubaş...
 6. Savin BADEA
 7.  
 8. Un fel de Post Scriptum: cînd ţi se acreşte şi de realitate şi de postura de celebru anonim, de "ilustru anonim", îţi vine să faci şi pe nebunul! S.B. 
 9.  
 10. Iată şi cireaşa de pe tort: cele 7 comentarii, de pe blogul "Trilema", de pînă azi, 22 martie 2012, ora 12:12, la articolul în dezbatere:
 11.  
 12.  7 Responses
 13. Mai, cata studiu de caz pe asemenea caz!
  In mod normal nu cred ca sta cineva sa citeasca un text de genul asta, iar cine sta inseamna ca i se-aseamana autorului (bine, cei de fata se exclud :D).
  Stiu eu cativa prin tramvai care urla intr-una verzi si uscate pe exact teme din-astea de care zici tu ca-s demente. Era unul aseara care zicea ceva despre faptul ca “nu exista un sistem fizic numit TRECUT in care sa ne intoarcem”. Ee?
  Nu-s putini pe net aceia ce scriu cu litere de trei stanjeni, care dau iama in majuscule si-n culori, care aclama conspiratii peste consipratii sau mai stiu eu ce ca oricum nu citesc niciodata mai mult de titlu, maxim un rand, doua.
  Mai mult de-atat, oamenii scriu cat sa sfideze scroll-ul si pagina nu pare in veci sa se termine de incarcat. Eu nu cred ca astfel de postari sunt citite cu adevarat, sunt doar productii peste care lumea da si trece mai departe.
  Unii-s nebuni, dementi, asta clar, altii doar vor sa atraga atentia si e singurul mod prin care cred ca o pot face. Din aceasta ultima categorie se mai maturizeaza cate unul :D
 14. Nu-i nici chiar asa anonim.
  http://savinnicolaebadea.weblog.ro/
 15. NOTA MEA: Domnule Mircea POPESCU, Mai bine vezi ce se întîmplă cu “LUMEA BEZMETICĂ” din jurul Dvs., al meu, al tuturor oamenilor de pe Pămînt, ajunşi în secolul al XXI-lea şi în mileniul III. Nu politica, ci creaţia, invenţia, a propulsat lumea spre progresul de care beneficiem noi astăzi, cu bune şi rele. Mai citeşte o dată, te rog! Sper să-ţi ceri scuze pentru ofensă… Dacă nici la a doua citire tot n-aţi înţeles “ceva”, cît de cît, şi vă menţineţi totuşi părerea, spuneţi-mi cinstit “ce şi cum”, “mai pe înţelesul meu” şi, ori vă voi da detalii lămuritoare, “mai pe înţelesul Dvs.”, ori vă voi da dreptate şi mă las păgubaş…
  Savin BADEA

 16. 4
  pletzalcoatlinsigna de criptograf 
  Miercuri, 21 Martie 2012
  Christian Science is actually pretty nuts. Religious Science is what you’re thinking of.
 17. buei, asta nush daca-i dementa… e minim dileala de-a dreptul…

 18. 6
  Mircea Popescu 
  Joi, 22 Martie 2012
  @MeetTheSun Cineva tre’ sa faca si de-astea, stii cum zic ?
  Io-s curios sa vad exemple concrete de de-astia care se maturizeaza cum zici tu. Cam rar.
  @A Depinde evident de definitia termenilor, da’ la rigoare conced.
  @Savin BADEA Pe de-o parte ca are si politicul rolul lui, precum si pe de cealalta parte ca nu exista-n realitate “creatia” ori “inventia” aia ca obiect-fetis, descarnat si abstract.
  Da-n tot cazul, recomand articolul Recunoasterea meritelor, ca-i despre irelevanta “creatorilor” in mersul lumii. Da’ concret si cu exemple, nu asa teoretico-ermetic.
  Nu-i in nici un caz problema ca n-as fi inteles eu. Chiar daca asta-i o eroare frecventa printre cititorii mai putin inteligenti ai Trilemei, e totusi o eroare.
  @pletzalcoatl I never could keep those straight. Christian Science is what Christina Applegate was doing, right ?
  @F E un inceput.

 19. 7
  mihai binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Joi, 22 Martie 2012
  analist mai poti fi, mai mircea. fara a din a. fara sunt, ci cu sint. dumnezeu, yahweh cu minuscule => mircea popescu = analist & comunist.
 20. Nici nu s-a prins că i-am răspuns chiar eu, "dementul"! 
 21. După fraza asta vin cu noutăţi "de la duşman"
 22. Mircea Popescu 
  Joi, 22 Martie 2012 Hatere.
  [...] 2. (legătura la articol) [..
 23. 4. 

   A MURIT “CLEOPATRA” – DUMNEZEU A PRIMIT-O ÎN RAI – O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI! kk!! (6)

   NOTA MEA: 

  “DECRET”*

  În numele IMPERIULUI SOLIDARITĂŢII UMANE* şi avînd în vedere că omenirea a ajuns pe marginea prăpastiei,  în foarte multe privinţe – O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI! – pentru a face măcar ceva, să salvăm măcar EXCELENŢA, viaţa prin excelenţă, propun: 

  (Din capul locului, nu cunosc în ce măsură, esenţa enunţului de mai jos este aplicată deja sau nu.)

  Există pe Pămînt OAMENI DE AUR, care au realizat ceva pentru Umanitate. Din păcate, omenirea aceasta bezmetică – condusă de lideri bezmetici a catadicsit ca numai zone, construcţii şi opere de artă – bunuri culturale şi naturale din lume – să fie parte a patrimoniului mondial… Nimeni, în afară de mine, nu s-a gîndit la oameni… Un om ca Liz TAYLOR, zeiţa cu ochi violeţi, un talent inegalabil, cu o viaţă frenetică, a fost un asemenea OM DE AUR. Dar s-a chinuit cu toate bolile bătrîneţii, aproape uitată… Omenirea ingrată o deplînge acum ca o de nesuportat pierdere… şi e adevărat.

  Ştiu, fiecare om e singur în faţa durerii şi a morţii… Dar ştiu că mult contează SOLIDARITATEA UMANĂ, în ceasuri de cumpănă, de multe ori fatale! Eu unul, am trăit o asemenea DRAMĂ, în mai 1989, calvarul cel mai intens, dar am simţit sprijinul tuturor celor cunoscuţi. Mult mai mult contează şi recunoaşterea valorii, cît eşti în viaţă, şi dacă te iubeşte sau nu “toată lumea”… Regret însă că nimeni nu m-a ajutat să mă afirm în litera scrisă pe hîrtie… Pentru mine, 2 poezii publicate în 69 de ani – o viaţă cît două… – e ca un cutremur de gradul 12, devastator! Românii au urîta boală de a-şi plînge morţii, pe care în timpul vieţii îi iau în derîdere sau îi tratează cu indiferenţă, invidie şi ură – mai mult, îi batjocoresc pînă şi în clipa înmormîntării, ca pe bietul şi marele nostru poet naţional, Împăratul Poeziei Româneşti, de-a dreapta EMINESCULUI, Adrian PĂUNESCU, la TVR… Din acest punct de vedere îmi blamez compatrioţii şi pe toţi contemporanii, fără excepţie!

  Ce mai tura-vura, iată ce propun:

  (O paranteză: Primul nume, cel de botez, trebuie scris cu prima literă majusculă şi  cu litere mici în continuare; al doilea nume, cel de familie, trebuie scris, întreg, cu majuscule; dacă sînt nume intermediare, de rudenie etc., trebuiesc scrise ca şi primul. În română, ambele mele nume, mai bine zis cele trei, sunt, deopotrivă – la alţii – fie nume de botez, fie nume de familie. Dacă există două sau mai multe persoane cu aceleaşi şir de nume, se va găsi o rezolvare prin diferenţiere numerică, după locul de naştere sau după data naşterii  etc.)

  Să revenim: iată ce propun, în esenţă:

  1) O listă cu cei mai valoroşi şi mai capabili COPII şi TINERI, excelenţi în ştiinţă, artă, sport şi cultură etc., pe ansamblul umanităţii, pe ţări, naţiuni şi popoare, “avere” a ţărilor lor, a naţiunii lor, a poporului din care fac parte, care, cu toată vîrsta fragedă, în cei pînă la maximum 30 de ani împliniţi, să fi realizat ceva valoros pentru umanitate. Gîndul mă duce la copiii-minune,  ca şi Cleopatra STRATAN, ca Maria Cristina CRĂCIUN sau ca INNA. Nu-i vom uita nici pe tinerii politicieni. Mă abţin să fac o listă mai mare, exhaustivă, căci nu mă pricep şi n-am informaţii suficiente – este normal şi logic. Nu pot fi unicul judecător dintr-un juriu cu aşa grea sarcină.

  2) Să se constituie în patrimoniu mondial al umanităţii (iertaţi pleonasmul) toţi oamenii de valoare certă ai umanităţii – ÎN VIAŢĂ – inclusiv Laureaţii Premiului Nobel sau Campionii Mondiali şi Olimpici etc., vîrfurile din toate sferele de activitate, din toate domeniile, luîndu-se în considerare tot aportul lor la progresul şi civilizaţia umanităţii, prin viaţa, conduita şi opera lor nepieritoare, în integralitate, cu suişuri şi coborîşuri, în scopul salvării lor şi pentru îndeplinirea tuturor bunelor condiţii pentru  continuarea operelor lor de EXCELENŢĂ. Chiar şi cei veneraţi de unii şi blamaţi de alţii, cum ar fi, să zicem, generalul PACEPA… Am dat un nume la întîmplare. Vă aduc aminte că fiecare sîntem fascinaţi de prezenţa marilor personalităţi: mi-aşi fi dorit să-i cunosc “pe viu” pe Nicolae LABIŞ, pe Mihail SADOVEANU sau pe Tudor ARGHEZI, dar n-am avut norocul; ultimul regret de felul ăsta (şi nu numai) l-am avut vizavi de Adrian PĂUNESCU; în schimb le-am strîns mîna şi am discutat minim 1-5 minute cu poeţii Mihai BENIUC, Ion BRAD, Marin SORESCU, Constanţa BUZEA… Nepoata mea dorea să-l cunoască – vis de copil – pe Mugur MIHĂESCU, de la “Vacanţa Mare” şi azi este fascinată de personalitatea lui Cătălin BOTEZATU…

  Deschid lista cu: 

  Barack OBAMA, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, poate îi vine mintea… românului a de pe urmă; Mihail GORBACIOV; Nelson MANDELA; Muammar GADDAFI; Gheorghe ZAMFIR; Nadia COMĂNECI; Gheorghe HAGI; Ilie NĂSTASE; Bill GATES; FUEGO etc. etc, … şi restul e treaba tuturor ACADEMIILOR NAŢIONALE de tot felul şi a UNESCO.

  Ca iniţiator – dictatorial ce mă cred – îmi rezerv plăcerea să văd, din curiozitate, primele liste şi să fiu consultat, în parte, atît cît mă pricep, doar numai şi să-mi dau cu părerea, dacă e cazul, fără să impun sau să şterg vreun nume, cu de la mine putere. Ca excepţie, cer însă favoarea expresă de a putea propune 3 personalităţi, anual. Numai dacă consider că e bine ce fac şi numai dacă am pe cine propune. Dacă nu, nu-i neapărată nevoie…

  3) La fel, POST MORTEM, pentru toate personalităţile de valoare, care au părăsit această lume, începînd din negura vremilor, din cele mai vechi timpuri, şi care au dus omenirea înainte, spre progres şi civilizaţie. Aici, fac o remarcă: pe domenii, veţi observa că inginerii sînt în fruntera listei, cei mai vrednici şi valoroşi, iar politicienii mai la coadă. Leonardo da VINCI – în primul rînd…

  Nu este rău să se publice liste cu cele mai valoroase opere, ale acestora; ştiu că în domeniul romanelor pe primul loc s-ar fi clasat “Don Quijote de la Mancha” de Miguel de CERVANTES Saavedra.

  103 – DIVINA COMEDIE

  Deschid lista. Deşi voi propune pe Alexandru cel MARE, pe Napoleon BONAPARTE sau pe Nicolae CEAUŞESCU; nu-i voi uita pe ESOP, pe VOLTAIRE sau pe Henri COANDĂ, inventatorul avionului cu reacţie şi al aerodinei lenticulare (farfuria zburătoare). Mă simt onorat să-i amintesc pe doi dintre “colegii” mei de liceu, Gogu CONSTANTINESCU şi Nicolae TITULESCU. Nu-i pot uita pe Michael JACKSON şi pe Dan SPĂTARU.

  Nu uit, bineînţeles, nici pe Elizabeth TAYLOR, cea a cărei moarte mi-a prilejuit această propunere.

  Nu ştiu dacă omenirea face asemenea liste. Vreau să impun, pe plan mondial, o scară de valori morale, etice şi estetice, tuturor vîrselor; vreau să protejăm şi să încurajăm pe toţi oamenii minunaţi ai Planetei, mai ales tînăra generaţie, viitorul Planetei. O fac în numele Umanităţii -Ingrata – care pe mine m-a ajutat o clipă-două, în copilărie, după care m-a băgat în origine şi în uitare, irosind o viaţă de om şi un car de talente! Fiecare om se naşte cu HAR de la Dumnezeu, numit PREDISPOZIŢIE, care prin muncă devine TALENT şi prin recunoaştere şi atentă cultivare se face, poate, GENIU!

  Listele se vor face pe domenii mari şi vaste şi pe subdomenii de activitate umană. Cei care s-au distins prin excelenţă în mai multe domenii, vor face parte din nişte liste aparte, speciale, pe 2 sau mai multe domenii. O comisie de onoare şi integralitate, dela  mic la mare, formată dintre cei mai distinşi contemporani, vor veghea la o corectă alegere.


  La toate cele 3 categorii enumerate, se vor constitui 3 trepte de onoare şi de valoare: CRISTAL, AUR şi DIAMANT. 

  Fiecărei trepte i se alătură o “LISTĂ ZERO” – lista de start, de nominalizări – în care se trec toate personalităţile, ca NOMINALIZAŢI, Fiecare titlu (general) trebuie însoţit de o listă de merite, de aspecte critice şi de motive care să justifice titlul; unde este cazul, şi o listă de opere (specifice) chiar şi la personalităţile cele mai controversate, cum ar fi liderii din cel de-al II-lea Război Mondial, “exemple” ar fi Adolf HITLER, Iosif STALIN, Ion ANTONESCU etc. , “pentru unii ciumă, pentru alţii mumă”. Această “listă zero”, “de aşteptare”, va avea 10-12 grade de comparaţie (similar scării durităţii, a lui MOSS, din mineralogie), cu rol educativ, suport pentru o corectă triere. Listele se vor face pe domenii, ţări, naţiuni şi popoare – nelipsite fiind chiar şi Casele Regale. La acestea şi la Administraţiile Prezidenţiale apelez să sprijine Academiile Naţionale, în acest efort. Societatea inteligentă nu trebuie să-şi uite nici-un om de valoare, fie el chiar şi “geniu al răului” – spre a se trage învăţăminte. Dau ocazia naţiunii ebraice să se remarce prin ce are ea mai valoros, în Israel şi în restul Lumii, ca şi naţiunii române, divizate acum în România, Republica Moldova şi alte Românii. Şi tuturor naţiunilor. Remarc că se încearcă a se văduvi de merite inventatorul stiloului, craioveanul meu, haiducul Petrache POENARU, în favoarea unui american şi al unui chinez. Aşa au păţit şi alţi mari români, văduviţi de meritele lor…

  Sper să nu deschid o CUTIE A PANDOREI, ci o casetă cu cele mai preţioase “bijuterii” ale Lumii! “Bijuterii” în “colecţia” Umanităţii.

  Pentru toate categoriile şi toate treptele se constituie fiecărui nominalizat un TITLU de ONOARE, pe viaţă, pentru o personalitate, ca o recunoaştere a valorilor cu care se mîndresc toate ţările, naţiunile şi Umanitatea, în întregul ei. Pentru cei în viaţă, la primele două categorii, Umanitatea trebuie să instituie prin LEGE, universală şi naţională,  fonduri destinate personalităţilor de pe liste, pentru salvarea lor, a sănătăţii lor, a operelor lor, prezente, trecute şi viitoare. Să se simtă că UMANITATEA îşi OCROTEŞTE TOŢI COPIII, TINERI SAU MATURI!

  Nu le trebuie mare brînză: celor în dificultate de sănătate sau în caz de sărăcire subită, din cauze de catastrofe naturale sau de război, să le sară omenirea în ajutor; sau să li se răspîndească opera şi exemplul şi în afara graniţelor naţionale; etc

  Cea mai teribilă găselniţă: o mare personalitate, înscrisă pe lista UNESCO, la nevoie, într-un mare impas, este îndreptăţită să ceară, în mod direct, ajutor Umanităţii. Ca, de pildă, GADDAFI, să zică “pas” războiului…

  Mai mult: persoanele îndreptăţite, prin operă şi merite deosebitee, să poată pretinde, justificat, înscrierea pe listele UNESCO şi, implicit, să beneficieze, la nevoie, de ajutorul umanităţţii.

  În ce mă priveşte, nu este cazul. 

  Se spune că eşti dator Patriei, dar şi Patria este datoare să nu te uite! Înţeleg, aici, prin Patrie, cele trei sfere: Comunitatea, Patria şi Umanitatea. E prea mare dezordinea pe acest Pămînt!…

  Trebuie să existe o lege pentru toţi:

  DEŞI FIECARE SE CONFRUNTĂ SINGUR CU DUREREA ŞI MOARTEA – “NIMENI NU E SINGUR PE PĂMÎNT!” SÎNTEM TOŢI O SINGURĂ UMANITATE, “O SINGURĂ CIVILIZAŢIE PE PLANETA PĂMÎNT”. SÎNTEM SINGURI ÎN UNIVERS, SÎNTEM MAREA LUI EXCEPŢIE! 

  (Pănă la proba contrară.)

  “OMUL ESTE CEL MAI VALOROS CAPITAL.” DREPTURILE OMULUI SÎNT, ÎN PRIMUL RÎND, VIAŢA, ŞI APOI LIBERATEA, INCLUSIV LIBERTATEA DE GÎNDIRE ŞI DE EXPRESIE, DARURI ALE NATURII ŞI ALE LUI DUMNEZEU.

  ANEXĂ – CU EXPLICAŢII COLATERALE:
  Pentru personalităţile decedate trebuie să existe fonduri necesare pentru salvarea operelor lor ajunse în uitare, în paragină sau în ruină, pentru repararea şi restaurarea lor sau pentru deschiderea de case memoriale, muzee sau arhive. Aceste fonduri şi preocupări există deja, dar trebuiesc extinse.

  Dureros este, pentru mine, să văd că se declanşează revolte şi războaie şi cu scopul final, dar ascuns, de a se jefui unele naţiuni de patrimoniul lor, viu sau inert, de bunuri aflate în muzee, în situri sau în colecţii particulare, aşa cum, de pildă, se jefuieşte aurul nativ din cavităţile conservate de la Roşia Montană sau aurul dacic din Ţara Haţegului, sau cum s-au jefuit muzeele din Iraq, Afganistan, Egipt etc. Asistăm chiar “azi” la tentaţii şi jafuri “legale”, prin tertipuri judecătoreşti.

  Mai mult! Şi inadmisibil!, completînd ideea de mai sus: Se crează, în ţările “învinse” şi “cucerite”, ajunse “colonii”, o pauperizare generală, şi în scopul evident, nici măcar  ascuns, al “migraţiei” valoroşilor specialişti şi a mîinii de lucru ieftine în alte “ţări mai calde”. Aceste “păsări rare” – parte a patrimoniului naţional – sunt, de fapt, furate naţiunii sărăcite. O “listă”, unanim recunoscută, ar prinde bine… Şi toate astea, în numele LIBERTĂŢII, a libertăţii de circulaţie a bunurilor şi persoanelor!

  Iată de ce Nicolae CEAUŞESCU a cerut bani pentru EVREI şi GERMANI: erau şcolarizaţi prin efortul naţiunii române, ca şi cetăţeni români, şi deşi aparţinători de aceste etnii, evreii şi germanii noştri erau patrimoniul nostru. Precedentul s-a creat, dar cei care, acum, beneficiază, de pildă, de românii noştri, îi au de gratios şi asta în numele LIBERTĂŢII!

  Iată de ce, dragi evrei şi alte naţii, am dat acest “decret” – să ştie fiecare naţiune ce “avere vie” are, într-O LUME BEZMETICĂ – CONDUSĂ DE LIDERI BEZMETICI!

  *) Prin prezenta formulare vreau să dau o notă hazlie, în contrast cu durerosul eveniment care a cauzat această notă, smulgînd un zîmbet de înţelegere, amintind mai ales americanilor că-l au în istoria lor pe NORTON I (1818-1880), Împăratul Statelor Unite, într-o vreme cînd democraţia lor era o democraţie veritabilă, şi  nu vorbă-n vînt; deşi considerat nebun, genialul “împărat” a indicat cu o foarte mare precizie locul de amplasare a podului POARTA DE AUR (Golden Gate Bridge), cel care “leagă orașul San Francisco de orașul Sausalito, fiind situat peste strâmtoarea Golden Gate ce face legătura între Oceanul Pacific (la vest) și Golful San Francisco (la est). (WIKIPEDIA)”. Felul cum s-au purtat contemporanii lui cu “împăratul” le face şi cinste, prin democraţia cu care l-au înconjurat, dar îi face şi de ruşine şi ocară, de tot sictirul şi de toată batjocura cu care l-au însoţit. Un asemenea personaj a avut de mîncare, gratis, tot restul vieţii, începînd de la primul lui “decret”. Am făcut această digresiune a doua oară în viaţă, prima dată în 1971, în proximitate cu “oamenii cu ochi albaştri” din Sercuritatea Română a lui Nicolae CEAUŞESCU – pînă la “vîrf!” – şi mi-a mers!, cu brio, căci erau oameni de o inteligenţă rarisimă, inclusiv Împăratul Comunist, cel răpus de Crăciun. Această pildă arată că oamenii din vremi mult mai inculte decît cele de astăzi, apreciau gluma şi zborul gîndului slobod: “că de-aia ne-a dat statu’ gură – să vorbim liberi, fără botniţă”. “Istoria Omenirii este Istoria Libertăţii” scria Benedetto CROCE, dar, zic eu, “Istoria Prostiei Omeneşti este, în esenţă, Istoria Omenirii”, ca să înţelegeţi mai limpde esenţa războaielor şi, VICE-VERSA, vorba lui Nenea Iancu CARAGIALE, “Istoria Inteligenţei Omeneşti este, de fapt, Istoria Omenirii”. De unde pînă unde şi conceptul meu de SOCIETATE INTELIGENTĂ, cu oameni inteligenţi pretutindeni. “Norocul e puţin şi lumea e multă!” – zicea tot marele Ion Luca CARAGIALE. Cu acest puţin NOROC, haideţi să salvăm Lumea, fie ea şi MULTĂ, încetul cu încetul, puţin cîte puţin, dar cît mai repede, pînă nu e prea tîrziu!

  P.S. Pentru cei “mai mult- sau mai puţin-idioţi” adaug aici, cu bună ştiinţă, că am intenţionat să salvez, în felul meu, şi viaţa de excepţie şi opera de excepţie, atîta cîtă e, a liderului libian Moammer GADDAFI – că şi el aparţine Umanităţii. Este un Patriot care îşi apără Patria. Nu deveniţi mici HITLERI, fără să fie nevoie. N-aveţi vise de coşmar că v-aţi pătat mîinile cu sîngele soţilor CEAUŞESCU şi cu al lui Saddam HUSEIN şi al celor care au murit după ei, prin glonţ, spînzurătoare, exploatare sau inaniţie?

  Cine nu-i cu voi, nu-i neapărat şi împotriva voastră…

  Unele expresiile din ghilimele (“”), nu-mi aparţin, sînt expresii unanim acceptate. 

  Sînt conştient că în acest delicat demers nu am abordat toate problemele şi las libertate tuturor să contribuie fructuos. Sper să nu rămînă un simplu SF…

  ANEXĂ: 1) Resursele de finanţare se vor strînge ca bani rezultaţi din: evitarea tuturor războaielor, în viitor;  reducerea efectivelor militare; reducerea cheltuielilor militare; contribuţii guvernamentale şi particulare; etc.

  2) Susţinerea personalităţilor din patrimoniu se va realiza prin intermediul CENTRELOR DE EXCELEŢĂ din subordinea Academiilor Naţionale, a ACADEMIEI MONDIALE şi a UNESCO.

  ing. Savin BADEA

  P.S.

  Ca idee înlănţuită, mă bate gîndul să întocmesc o antologie a CONTEMPORANILOR MEI de valoare.

  Vor urma şi alte “decrete”: cu “o lume nebună, nebună, nebună” – mai ales incultă şi bezmeticită (ăsta e tristul adevăr, de fapt) – trebuie să te cobori la mintea ei, să faci pe nebunul, şi să te poţi  face mai bine înţeles.S.B.

  5.

  Elizabeth Taylor
  foto: reuters

  Elizabeth Taylor

  Elizabeth Taylor s-a nascut la 27 februarie 1932, la Hampstead, lângă Londra. A primit de două ori Premiul Oscar şi a primit Premiul pentru întreaga carieră de la "American Film Institute".
  Elizabeth Taylor a murit miercuri, 23 martie 2011, la vârsta de 79 de ani.
  Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut într-o familie de americani stabiliţi la Londra, la 27 februarie 1932. Familia ei s-a mutat în SUA, în 1942, când a jucat în primul ei film, la vârsta de 10 ani. Este vorba despre pelicula 'Lassie se întoarce', urmată de o lungă serie de succese cinematografice.
  În 1958, când avea 26 de ani, jucase deja in 28 de filme si fusese nominalizata de trei ori pentru Oscar. A fost cea mai rasfatata actrita de la Hollywood. Criticii spun ca a fost si cea mai "scumpa". Numai pentru "Cleopatra" a primit, in 1962, peste un milion de dolari.
  Liz Taylor are 4 copii şi nouă nepoţi. A apărut pe coperta revistei People de 14 ori, fiind devansată doar de prinţesa Diana. A fost aleasă în 1995 printre cele mai sexy 100 de actriţe din istoria cinematografiei şi a fost aleasă a 11-a cea mai mare actriţă a tuturor timpurilor. O stradă din Iowa poartă numele ei.
  Filosofia de viaţă a lui Elizabeth Taylor, în 20 de citate personale: "Îţi cunoşti cu adevărat prietenii abia în mijlocul unui scandal"
  Elizabeth Taylor a jucat în peste 50 de filme şi a reuşit să câştige premii la aproape toate festivalurile de film. În 1960 a primit un premiu Oscar pentru filmul 'Butterfield 8', iar în 1966 un Oscar şi Premiul Academiei Britanice pentru 'Who's Afraid of Virginia Woolf?'. De asemenea, actriţa a câştiga premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de la Berlin. A primit Premiul Academiei de Film pentru întrega carieră, în 1993.
  Actriţa a participat la numeroase acţiuni caritabile, pentru a strânge fonduri dedicate luptei împotriva maladiei SIDA, de la începutul anilor 1980, devenind o puternică forţă de mobilizare. În 1991, Taylor a pus bazele fundaţiei 'Elizabeth Taylor AIDS Foundation' (ETAF).
  Cuplu celebru
  Elizabeth Taylor a fost căsătorită cu si Richard Burton. S-au cunoscut pe platourile de filmare ale peliculei "Cleopatra"(1963) si au inceput o aventura desi amandoi erau casatoriti la acea vreme. Au divortat si s-au casatorit in 1964 în Africa de Sud. Dupa zece ani de casnicie au divortat, insa pentru scurt timp deoarece in 1975 s-au recasatorit pentru doar noua luni. Cei doi au trait una dintre cele mai frumoase povesti de iubire de la Hollywood, iar Elizabeth Taylor a publicat scrisorile de dragoste primite de la Richard Burton.
  Filmografie:
  * There's One Born Every Minute (1942)
  * Lassie Come Home (1943)
  * Jane Eyre (1944)
  * The White Cliffs of Dover (1944)
  * National Velvet (1944)
  * Courage of Lassie (1946)
  * Life with Father (1947)
  * Cynthia (1947)
  * A Date with Judy (1948)
  * Julia Misbehaves (1948)
  * Little Women (1949)
  * Conspirator (1949)
  * The Big Hangover (1950)
  * Father of the Bride (1950)
  * Quo Vadis? (1951)
  * Father's Little Dividend (1951)
  * A Place in the Sun (1951)
  * Callaway Went Thataway (1951)
  * Love Is Better Than Ever (1952)
  * Ivanhoe (1952)
  * The Girl Who Had Everything (1953)
  * Rhapsody (1954)
  * Elephant Walk (1954)
  * Beau Brummell (1954)
  * The Last Time I Saw Paris (1954)
  * Screen Snapshots: Hollywood, City of Stars (1956)
  * Giant (1956)
  * Operation Raintree (1957)
  * Raintree County (1957)
  * Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperişul încins) (1958)
  * Premier Khrushchev in the USA (1959) (documentar)
  * Suddenly, Last Summer (1959)
  * Scent of Mystery (1960)
  * Butterfield 8 (1960)
  * Lykke og krone (1962) (documentar)
  * Cleopatra (1963)
  * The V.I.P.s (1963)
  * On the Trail of the Iguana (1964)
  * The Big Sur (1965)
  * The Sandpiper (1965)
  * Who's Afraid of Virginia Woolf? (Cui i-e frică de Virginia Woolf) (1966)
  * The Comedians in Africa (1967)
  * The Taming of the Shrew (1967)
  * Doctor Faustus (1967)
  * Reflections in a Golden Eye (1967)
  * The Comedians (1967)
  * On Location: 'Where Eagles Dare' (1968)
  * Boom (1968)
  * Around the World of Mike Todd (1968) (documentar)
  * Secret Ceremony (1968)
  * Anne of the Thousand Days (1969)
  * The Only Game in Town (1970)
  * Zee and Co. (1972)
  * Under Milk Wood (1972)
  * Hammersmith Is Out (1972)
  * Night Watch (1973)
  * Ash Wednesday (1973)
  * Just One More Time (1974)
  * The Driver's Seat (1974)
  * That's Entertainment! (1974)
  * The Blue Bird (Pasărea albastră) (1976)
  * A Little Night Music (1977)
  * Winter Kills (1979)
  * The Mirror Crack'd (1980)
  * Genocide (1981) (documentar)
  * Young Toscanini (1988)
  * The Flintstones (1994)
  * Get Bruce (1999) (documentar)
  * These Old Broads (2001)
  SURSA: Adevărul.ro internaţional 
 24.  
 25. INCĂ O AIUREALĂ LA COLECŢIE DE LA TRILEMA:
 26. Omul, intre bagarea-n seama gratuita si imperativele categorice

  Vineri, 23 Martie, Anul 4 d.Tr. | Autor: Mircea Popescu
  Omul, in cazul asta, este Mariana Maris - [recent] doctor in psihologie cu o larga preocupare profesionala in problemele… hmmm. Sa-i zicem “ticnelii culturale”, adica acea margine a nebuniei care nu-i neaparat personala (admitind ca exista nebunie personala, o idee cel putin discutabila). Pe scurt, nu-s de-a dreptul capabil sa va spun in doua vorbe de ce-mi pare calificata cetateanca mutsunakei sa discute fix problema asta. Totusi, asa mi se pare mie.
  Opinia in discutie apare pe andreanum.org (un site vechiii si cu siguranta bun, recomand cu placere) si se formeaza la intilnirea intelectului sensibil cu faptele destul de brute : o femeie capabila sa nasca sase prunci s-a dovedit capabila si sa omoare unul. Privind fara nici o sensibilitate, chestia asta-i de-o banalitate covirsitoare : doara normal ca cine fata mai si rapune, ce-o fi aici, supapa ?! Membrana semi-permeabila ?
  Si-atunci, iata intrebarea fundamentala pe care ne vom sprijini in demersul nostru de azi : cit de sensibil sa fie un intelect functional ? Este, asa cum fara indoiala v-ati prins, un “should”. Nu-i un “is”. E o problema morala, nu-i o problema reala. E genul ala de problema pe care si-o pun oamenii care au de toate. Si-acum, sa citam.
  Ma opresc, din nou, mirat in drum la cata lipsa de luciditate avem in raport cu situatii care ar cere obligatoriu o pauza morala, una care sa genereze schimbari, adnotari la functionarea lumii, o crestere a constiintei omului de rand. Nu sunt multe crime ca aceasta pe planeta Pamant, n-ar fi trebuit sa vorbim un pic despre asta?
  Aici e cuvintul cheie care m-a si provocat sa scriu, in caz ca sunteti curiosi. Si-a facut loc in descrierea de pe fain si mi-a ridicat antenele, ca “iara cu planeta herp derp” ? Adevaru-i ca eram deja iritat de la interactiunea precedenta cu un rezolvitor de-asta de probleme planetare, ing. Savin Badea - peste; inginer; pensionar; poet; pictor etc. si-atunci iata ca se explica.
  Deci, nu sunt “multe crime ca aceasta”. Ce va sa-nsemne ? Toate crimele-s distincte, nici un viol nu-i “ca” alt viol, nimeni nu moare la fel cu ailalalti de-o murit, macar de-atita individuatie beneficiem fiecare. Pe de cealalta extrema toate crimele-s totuna : o statistica. Intrebati-l numa’ pe sefu’ suprem al socialistilor din toate timpurile, camaradu’ Stalin, va explica dinsul. Si-atunci, ca om serios de stiinta, doctor in psihologie nu inginer in prepararea minereurilor si carbunilor, pe ce facem distinctii cind facem distinctii ? Pe criterii au pe sentimente ? Intreb pentru ca vreau sa stiu. Si-n general da’ si-n cazul concret vreau sa stiu, la ce se refera autoarea cind zice “ca aceasta” ?
  Mai departe : pauza morala. Cine-si permite pauze morale ? Ca sa poti lua o pauza morala tre’ satisfacute simultan doua conditii : pe de-o parte sa ai timp si pe de cealalta parte sa ai cap. Daca n-ai timp nu se pune problema de pauza morala, nimeni n-o sa ia pauze morale in mijlocu’ stingerii incendiilor. Nu este timp. Daca n-ai cap nu se pune problema de pauza morala, ca ce sa faci cu ea ? Pentru prosti pauzele-s strict de lene, nu exista pauze morale daca nu poti folosi intervalul pauzei la a obtine niste rezultate. Si-atunci, cum sa ia “omul de rind” pauze morale ? Nu e nici locul nici timpul lui pentru asa ceva. Omul de rind are a urma niste reguli pe care nu le intelege si cam atit, ca de-aia se numeste “de rind”.
  Iar cit despre elite, iote ca iau “pauze morale”, problema fiind ca adesea-si pierd timpul cu indeletnicirea asta. Nu ma-ntelegeti ca fluier a paguba, nu e cazul. Tot asa cum valoarea inginerului specialist in preparat minereuri si carbune e data de cantitatea de minereuri si carbune stricata tot exact la fel valoarea scholar-ului (ca in limba romana nu exista echivalent, noi avem nevoie de frizeri si ingineri pe-aici, nu de intelepti de-astia) e data de cantitatea de timp izidita cu incercari de pauze morale rezultate-n simple pauze si-atit. Pauze de autoeducatie morala, cum ar veni. Si-atunci per total e bine.
  Mdeci, cu pauzele morale am dres-o, cu cresterea constiintei omului de rand suntem lamuriti, mai ramin adnotarile la functionarea lumii. Stiti aia cu exceptionalismul personal ? Mnoa, cam asta-i problema : adnotarile la functionarea lumii nu le face un putoi oricit de doct s-ar sumeti el. Indiferent ca-l cheama Barack sau Maris sau Popescu sau oricum altcumva. “Lumea” nici macar n-a auzit de noi, cum nici n-o sa auda, cum nu-mi cunosc eu firele de par pe nume-n cap. Si ca atare, adnotarile si le va face singura. Ea, cind considera si daca doreste. Si apropo de care chestie, am in gradina un musuroi nou de furnici. N-am idee de unde or fi aparut, ca anu’ trecut nu erau acolo. Sunt convins ca daca ies putin afara si le las furtunu’ deschis in cap pina termin de scris articolu’ asta vor lua un numar de pauze morale cit si de inec tintind niste adnotari in functionarea retelei mele de apa. Atita doar ca e reteaua mea de apa, asta ar fi singura problema, in rest e totul in regula, pauzele y compris.
  Departe de mine sa minimalizez tema soferului care si-a descarcat Glock-ul la Perla, dar cati posesori de arma sunt in Romania si cate minoritati etnice/ religioase in care accesul la servicii medicale este, cumva, prohibit? Si de ce nu VORBIM despre asta, desi ar trebui, dar in schimb ne gonflam mintile, isteric, despre tot aplicantul pentru arma caci, nu-i asa, arma il face pe infractor…
  Obiectia nu e doar exprimata prost, e si slaba. E adevarat ca riscurile de-a muri impuscat de-un timpit sunt (probabil ?) mai mici decit riscurile de-a muri scufundat in melasa prostiei docte a concetatenilor. Totusi, cele doua nu sunt probleme de aceeasi categorie, si ca atare nu-s comparabile (neavind puncte comune). Si iata cum atingem simetria : de unde mai adineaori ii ceream autoarei sa explice pe ce punct face deosebirea, acum ii cerem sa explice pe ce punct face comparatia. Lasind la o parte observatia banala ca atunci cind zici “x e mai mare decit y” neaparat zici si “x e relativ mic”. Constructii pe tiparul “nu vreau sa zic ca x e mic dar x e mai mic decit y” sunt oarecum ridicole in gura unei cetatence care aspira sa nu se confunde cu oamenii simpli.
  Trecind peste, problema centrala ridicata de articolul in discutie e foarte solida. Sufera de faptul ca-i rau imbracata de croitor incepator, da’ e solida. Deci, niste medici au hotarit ca o tanti “nu avea discernamint” pentru ca a oferit o explicatie delirantaiii unei crime productie proprie, de casa. Totusi, asa cum bine observa autoarea, tanti cea fara discernamint a taiat cadavrul, pentru a-l ascunde, l-a pus in pungi de plastic, pentru a-l ascunde, a facut destule din faptele ucigasului ca sa suspectam ca totusi, ceva discernamint o fi avut.
  De exemplu, a avut suficient discernamint cit sa inteleaga ca daca lasa corpul acolo unde a cazut sa mucezeasca va atrage muste si viermi si va genera putoare. De alt exemplu a avut suficient discernamint cit sa inteleaga ca singele ii pateaza covoarele si matele dusumelele, si sa-si ia masuri de precautie. Pai atunci, daca are discernamint de-asta practic fix cit se potriveste unei femei de conditia ei - ca si io tot aia cer de la servitoare, sa inteleaga circuitul murdariei intr-o casa de oameni - atunci cum adica n-avea ? Ce anume n-avea, n-avea intelegerea subtila a categoriilor filosofiei ? Pai nici autoarea n-o are. Cine o are, in Romania ? Sunt toti acuma lipsiti de discernamint si se pot duce sa omoare linistiti pentru ca nu stiu care-i treaba cu Hume sau ce-i ala pozitivism ?
  Poate vreodata cineva sa invinga un astfel de sistem circular de gandire? Dumnezeu pedepseste crima dar stie el de ce-a permis ca ea sa se intample…
  As observa aici ca nu-i nevoie ca sistemele circulare de gindire “sa fie infrinte”. Nu exista invingatori si nu-i nici o lupta. Aiurelile sunt aiureli si-atit, ele nu merita luate in considerare.
  Si-n incheiere : meritoriu efortul documentar, chiar daca nu-i foarte bine condus si nu da rezultate utilizabile. In particular sub aspectul “cultural”, sa-i spunem astfel, un adult transat nu-i un precedent pentru un copil transat, tot asa cum un copil defect transat nu-i un precedent pentru un copil sanatos transat. Exista precedente adecvate situatiei in discutie, si ma voi bucura sa citesc o lista de trei astfel de exemple intr-un articol urmator. Idem meritorii incercarile de intelegere a praxei in ce priveste crima in sistemele anglo-saxone. Totusi, proasta alegere : noi avem un alt sistem juridic, praxa franceza de exemplu ar fi mult mai informativa decit cea americaneasca. Da, inteleg, oamenii simpli se uita la seriale americanesti si deci isi incep rudimentele de rationamente pe baza rudimentelor de idei prinse de-acolo. Totusi!
  Per total, si revenind la titlu : viata omului este o perpetua pendulare intre bagarea-n seama gratuita si imperativele categorice. De problema asta nimeni nu scapa, asa ca vorba lu’ Trompi : gudurati-va si juisati, cacamiine va transeaza Omar cucoasa cape iarba. Sau asa ceva, nu mai retin exact.
  ———
  1. Da, da, stiu ca teoria ar fi ca-i vorba de-un barbat bla bla. Ma rog, fiecare cu serviciile proprii. []
  2. Pe care tema poate c-ar fi interesant sa revenim, istoria Internetului i. Tr. []
  3. Ceva prostii de-ale lor cu dumnezeu, cacaturi de-alea. Daca va mai amintiti cazul nenorocitei ucise prin perforatie esofagiana cu crucifixul de calugarul intretinut din bugetul Romaniei pe anii 2009 si precedentii in timp ce lucra cu jumatate de norma si inchizitor in secolul XIII aveti deja o buna idee. []
  Puteti urmari raspunsurile prin fluxul RSS 2.0. Puteti lasa un comentariu ori trimite un trackback de pe blogul propriu.
  Am ceva de spus! »
   Daca nu ati mai comentat niciodata, comentariul dvs. va intra in moderare, unde va petrece in medie citeva ore. Dupa aprobarea primului comentariu, urmatoarele vor aparea direct, fara a mai intra in moderare.
 27. La explicarea preparării (nu numai a bogăţiilor din subsol, ci şi a bucatelor) îmi place să adaug esenţa:
  "Cele bune să se-adune,
  Cele rele să se spele."
  Ce scrii, Domnule doctor psiholog, nu e util, ci steril. Nu cumva te-au cumpărat GOLD sau Rokefeller? Împotriva ăstora ştiu că am scris, indirect, apărînd România de două dezastre posibile, la Roşia Montană şi în Dobrogea.
  Lasă armele jos şi te-am iertat de răutate fiindcă eşti dus cu pluta. Pînă la proba contrarie "S-auzim numai de bine"!
  P.S. Vezi că GOLD a mai plimbat 10 ziarişti de vază pînă în Noua Zeenlada, să scrie în favoarea celor care vor să ne fraierească la aur. În rest scriu şi eu cum mă taie capul, iar Dumneata eşti prea leneş să mă citeşti ca omul cinstit, fără prejudecăţi.
  Savin BADEA

  2
  Mircea Popescu 
  Sambata, 24 Martie 2012 Te poti documenta de exemplu aici.
  E de prost gust sa vii cu pretentia ca “ai scris” cind tu ai scris prost si ala cu care-l vorbesti a scris nu doar bine, da’ a chiar scris textu’ canonic pe tema.
  E incoerent!  Trebuie lăsat în pace... S.B.
 28. Am apăsat şi  aici. Iată rezultatul, după lectură:
 29. Cu asta m-ai dat gata! Sincere felicitări! Articolul este minunat, iar citatul este esenţa. Consider Roşia Montană "ultima redută", deşi mai sînt multe alte redute. La Roşia Montană, pe lîngă aur, cianură şi crîncenă exploatare, mai sunt silicoza, sărăcia, dar mai ales "tot tabelul lui Mendeleev", cum îmi place să spun, îndeosebi wolfram. Mai trebuie adăugat trenul plin cu valori şi aur pe care ni l-au furat marile imperii de-a lungul timpului... cît de lung o fi? Te iau în gaşca mea, a celor care apără Roşia Montană. Cum apără proprietatea privată, Constituţia apără şi proprietatea publică, zice un prieten din zonă. Vai de localnici, dacă se declanşează acolo iadul - citiţi-l pe Geo BOGZA, reporter la faţa locului în perioada interbelică. Te iert de toate dacă mai scrii despre Roşia Montană. Savin BADEA
 30. pletzalcoatlinsigna de criptograf 
  Luni, 26 Martie 2012
  Lol o brother… when MP reads this…
 31. TRAIASCA DONU BADEA PESEDINTE SI SAI FUTAN GITI DE IMPERIALISTI CARI VREA SA NE FURE MAREA AVERE DE NE AJUNGE LA TATI DOUAJ DA MII DA OIROI GRATIS
 32.  Iată ce zice ZOSO de Mircea POPESCU din Timişoara:
 33. Mircea Popescu este cel mai influent şi mai deştept om din lume. Şi din România.

  Cel mai urât om din lume e cel care se dă ceea ce nu este. E cel care, pus în faţa celei mai mici şi inocente întrebări, nu poate dovedi ceea ce susţine că este. Pus în faţa unor oameni care mai şi gândesc, omul devine un adevarat gibon, aruncând cu fecale în toată lumea. Lume care nu îl apreciază la valoarea pe care el crede că o are.
  mircea_popescuMircea Popescu e un asemenea om. Şi-a început blogul în ianuarie 2009, muşcându-mă de fund din prima zi. A continuat cu spam, comment spam, cumpărat de linkuri şi de prietenii (notorie prietenia lui efemeră cu Dan Stefancu, bună numai cât să publice un articol de laudă şi să îi ia banii, articol la care Popescu linkează cu drag; nu linkează însă şi la articolul în care Dan admite că face spam). După un an de zile de asudat în zadar (am fundul tare, sunt destui care mă muşcă), Micea Popescu a făcut ce ştia mai bine. Şi-a proclamat victoria. A declarat că el, Micea Popescu, este mult mai tare decât aş putea fi eu vreodată. Este mai frumos, mai deştept, mai influent, mai traficat. Şi îi dau dreptate. Da, Micea Popescu, eşti mai frumos, mai deştept, mai influent în blogosferă şi mai traficat decât mine.

  Avem însă o mică problemă. E foarte mică, de aceea am lăsat-o la final, să nu cumva să îl supăr pe geniu. Chiar vreau să îmi cer iertare în avans că aduc vorba. Nu există nici o dovadă pentru ceea ce afirmă. Nici măcar una. Dovezi pentru traficul imens pe care îl are, pentru agregatorul de succes pe care îl conduce, pentru acuzaţiile de şantaj pe care le aruncă (trebuie să fie cineva destul de prost încât să îl creadă pe Javrilă, nu?), pentru furt, pentru … nimic. S-a strigat VADIM? Nu, s-a strigat Micea Popescu. Din nou, îmi cer scuze că n-ai nici o dovadă, o, tu, geniu neînţeles decât de cei pe care îi plăteşti să îţi fie prieteni. Dă-mi voie să îţi aduc o ofrandă umilă, acest articol simplu, scris pe un blog prost şi mic.
  Partea mea favorită a iluziilor acestui personaj al internetului (pentru că este un personaj, nu numai un vierme irelevant)(îţi trebuie ceva muncă să fii mai influent decât imbecila de la KissFm) a fost cea în care Micea Popescu ne explică cum nu îşi poate justifica în nici un fel traficul. T5 e dubios şi făcut de băieţii de la DesignDisease (mi-au făcut tema acu’ 3 ani, deci e clar că suntem vorbiţi) pentru mine, Trafic.ro nu i-a răspuns la mailurile în care cerea bani să îi lase să îi ofere serviciul, iar în restul nu se înscrie pentru … ÎL FURĂ!!! Absolut toţi! Dacă mâine s-ar deschide un nou serviciu de trafic, l-ar fura dacă s-ar înscrie în el! Cospiraţie mondială, nene! Dar, după calculele lui, mă face cu cel puţin 100.000 de unici pe zi. A-l întreba pe Micea Popescu de trafic e ca şi cum l-ai înjura de nefericita care l-a adus pe lume bănăţean şi imbecil.
  Deci, dragă geniule, fotomodel, cercetător, profesor, filosof şi gânditor Mircea Popescu, rămâne cum am stabilit, da? Eşti mai influent şi ai traficul mai mare decât mine. Acum marş înapoi în pizda mă-tii!
  ps: da, e weekend, mă plictisesc…
 34. SURSA: Blogul lui ZOSO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu