miercuri, 21 martie 2012

DIAMANTUL REGINEI (1) "DURACELL"

Regina Elisabeta a II-a: 60 de ani de domnie si un nou juramant

Elisabeta a II-a - Wikipedia















Aproximativ 500 de cai, de la pur sânge arabi, la mustangi americani, 900 de figuranţi de diferite naţii - maori, zulu, inuiţi etc, se vor afla la castelul Windsor, pe 10, 11 şi 13 mai. Principalele momente festive vor avea însă loc de pe 2 iunie, timp de patru zile. Toate acestea sunt doar câteva dintre ingredientele Jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron – a cărui sărbătorire a început din februarie şi durează până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor.
O parte a presei britanice notează că “suverana Marii Britanii vrea să îşi scutească cotribuabilii de cheltuieli extravagante, potrivit consilierilor de la Buckingham, dar uite ce face!". Premierul David Cameron a estimat că "factura" pentru jubileul Reginei va fi de "9.000 de ori mai mică faţă de cea a Jocurilor Olimpice", care vor avea loc la Londra în această vară (27 iulie - 12 august). Tot jurnaliştii britanici sunt cei care au remarcat tonul acru al soţiei prinţului Charles, Camilla, când vorbeşte despre "gusturile simple" ale Elisabetei a II-a. Pe 2 iunie va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii suveranei nu au fost premiaţi până acum. Duminică, 3 iunie, va avea loc "Big lunch" (“Marele prânz"), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului. În aceeaşi zi, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, care nu a mai avut loc de pe vremea lui Charles al II-lea, în secolul al XVII-lea. În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra . Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi pavoazat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, orchestra BBC va oferi un concert în faţa palatului Buckingham. Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care Regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.
"Sunt lucruri pe care nu ar mai trebui să le facă la vârsta ei", a comentat uşor iritat prinţul Harry, care dându-şi seama că l-a luat gura pe dinainte în faţa presei, a rectificat, subliniind că s-a referit la simţul datoriei de care dă dovadă bunica sa, la vârsta de 85 de ani. Presa însă a prins pasărea din zbor: “Festivităţile se defăşoară în crescendo, sunt totuşi lucruri care nu îşi au rostul în aceste vremuri de criză, puţină austeritate n-ar strica, dar odată în viaţă sărbătoreşte omul un Jubileu de diamant, nu-i aşa?"… 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu