luni, 26 martie 2012

STATELE UNITE ALE LUMII - CINE RĂSPUNDE? IAR S-A VÎNDUT O BUCATĂ DE SUBSOL ROMÂNESC! IAR S-A GĂSIT CINEVA CARE SĂ-L IA DE FRAIER PE STATUL ROMÂN, DE FAPT PE CEI CARE ÎL REPREZINTĂ!

When a country doesn’t develop a commercial middle class, industrial technologies, a strong military, and strong institutions, it is particularly vulnerable to a certain form of theft that I call “extraction”. This is when a bunch of foreigners land on your shores, buy up some local chiefs, chop down your forests, rip the minerals out of your soil, enslave a few generations, and eventually go home, leaving their bastards in charge.
If you’re lucky enough to live in a malaria-infested swamp, they go home. If you live in a healthy, inviting landscape, you will be corralled into reservations in the worst parts of the country (those furthest from water, of course), your land will be taken away by “treaty”, your rebels will be slaughtered by machine gun, the survivors poisoned with alcohol, and your prettiest women taken for concubinage. After a few generations, people will forget you ever existed, except as quaint memories.
Extraction economies do not depend on a commercial middle class. There are no networks of trade. No-one needs to learn to read and write in order to carry rubies out of a deep mine. Educated middle classes make trouble. They form unions, elect honest politicians, and demand fair prices for their natural resources. Extraction economies don’t just disregard the needs of the people, they actively oppress them. That is, for an extraction economy to operate at maximum efficiency, it must turn the mass of people into near-slaves.
Pasajul survine dintr-o carte scrisa de Pieter Hintjens si semnalata aici de gheorghe. Sa traducem in limba romana :
O tara care nu-si dezvolta o clasa de mijloc, tehnologie industriala, o armata si institutii puternice se gaseste foarte vulnerabila in fata unui anumit tip de furt, pe care eu l-as numi “extractie”. Asta-i atunci cind o trupa de straini iti debarca pe tarm, cumpara niste sefuleti locali, iti taie padurile, smulg mineralele din subsol, aservesc citeva generatii si intr-un final pleaca acasa, lasindu-si bastarzii la putere.
Daca ai noroc sa traiesti intr-o mlastina plina de malarie, pleaca acasa. Daca traiesti intr-un loc frumos si primitor te vei trezi adunat in rezervatii amplasate convenabil in cele mai putin convenabile parti ale tarii (bineinteles cele mai departe de apa), pamintul iti va fi luat “prin tratate”, rebelii vor fi macelariti cu mitraliera, supravietuitorii otraviti cu alcool, fetele mai dragutele luate pentru distractie. Dupa citeva generatii, lumea va uita ca ai si existat, afara de citeva amintiri tacute.
Economiile bazate pe extractie nu depind de-o clasa de mijloc. Nu exista retele de comert. Nimeni n-are nevoie sa invete sa citeasca sau sa scrie pentru a cara rubine afara dintr-o mina de adincime. Clasele de mijloc si oamenii educati cauzeaza probleme. Formeaza sindicate, aleg politicieni capabili si cinstiti, cer preturi juste pentru bunurile lor. Economiile bazate pe extractie nu neglijeaza pur si simplu nevoile oamenilor, ci le oprima activ. Cu alte cuvinte, pentru ca o economie bazata pe extractie sa functioneze, are nevoie sa transforme majoritatea oamenilor practic in sclavi.

Jaful si economia

SURSA: TRILEMA


Vezi şi: Sîmbătă 24 martie 2012, reportajul:

Realitatea.NET - Reporterii Realitatii | Facebook



NOTA MEA: Aş fi curios ce tehnologie de epurare-decantare vor aplica "deştepţii" care au fentat. Poate sînt o biată "SRL de cutie poştală", probabil vasala lui GOLD Co.. Se pare că noul jaf este legat şi de Roşia Montană. Eu aş destitui, deopotrivă, pe Preşedintele României (care a insistat în discursul în PARLAMENT pentru locuri de muncă în minerit, dar iată "ce şi cum", vorbind de preţul aurului sau al cuprului, ca şi cînd le-am fi comercializat mîine, noi, românii - "clăbuci" pentru dus de nas naivii), tot Parlamentul (nişte cască-gură, "prima putere a poporului", cei care ar fi trebuit să se opună primii, şi opoziţie şi vice-versa, că "putere" nu-i pot zice) şi tot Guvernul (pentru programul de guvernare care include şi privatizarea subsolului statului). Este inadmisibil! Pentru că vor urma şi altele asemenea nelegiuiri. Presa vorbeşte de un preţ de licitare şi vînzare de doar 1% din cît s-ar fi cuvenit. PENTRU ANALFABEŢII POLITICI: SUBSOLUL ROMÂNIEI ESTE PROPIETATE PUBLICĂ, DE STAT, APĂRATĂ DE CONSTITUŢIE, CA ŞI PROPRIETATEA PRIVATĂ - SESIZEZ CURTEA CONSTITUŢIONALĂ SĂ SE PRONUNŢE - PROCEDURĂ DE ÎNSTRĂINARE ESTE NECONSTITUŢIONALĂ - PENTRU CĂ S-A VÎNDUT CEVA CARE APARŢINEA DE DREPT ÎNTREGULUI POPOR ROMÂN UNOR STRĂINI, CAZ DE TRĂDARE NAŢIONALĂ... Pentru problemele tehnice s-ar fi putut găsi soluţii. În mod sigur - am colegi deştepţi!... NU SĂ NE VINDEM ŢARA! Faceţi o moţiune de cenzură în contra Guvernului, pentru explicaţii şi tragere la răspundere şi cereţi referendum pentru suspendarea  Preşedintelui (pentru aceleaşi motive şi care, la cîte greşeli a făcut, nu mai are susţinere, nici în PDL, un partid terminat, pe cale de autodizolvare). Chiar şi privatizarea către români ar fi, desigur,  ilegală, din două motive: bogăţiile subsolului sînt "monopol de stat", iar patronul român ar fi vîndut la terţi (alţi patroni, dar străini), fără să întrebe pe nimeni din România, ca în cazul petrolului.

ing. Savin BADEA

VIZIONAŢI ŞI:

Sinteza zilei cu Mihai Gâdea - Antena 3 din marţi 27 martie 2012

UPDATE Compania canadiana Roman Copper a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min/ Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Luni, 26 martie 2012, 14:52 Economie | Companii

Compania Roman Copper Corp. din Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei cu strigare organizata de Ministerul Economiei pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Cupru Min, reprezentand 100% din capitalul social al societatii. "Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper la pretul de 200,7 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,3 milioane euro", precizeaza Ministerul Economiei.

Compania castigatoare a fost infiintata special pentru aceasta tranzactie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sector.

Pentru licitatie au fost depuse documente de participare din partea a patru companii:  OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COPPER CORP. CANADA, ELLATZITE MED AD BULGARIA.

Initial, de privatizarea Cupru Min s-au aratat interesate companii foarte mari, precum Barrick Gold (cel mai mare producator de aur din lume), rusii de la Vimetco sau Glencore International. Acestea au cumparat caietul de sarcina insa nu au participat la licitatie.

  • Potrivit Ministerului Economiei, in urma verificarii documentelor, au fost acceptate doar trei companii sa participe la licitatie:  Oz Minerals, Dundee Holding si Roman Cooper. "In urma licitaţiei cu strigare care a avut loc în data de 26 martie 2012 ora 11.00, a fost declarat adjudecatar ofertantul ROMAN COPPER CORP. CANADA cu care se vor negocia clauzele contractului de vanzare-cumpărare de acţiuni", precizeaza Ministerul Economiei.
"Facem precizarea ca Strategia de privatizare a SC CUPRU MIN SA Abrud a fost aprobata prin HG nr. 590/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia intregul pachet de actiuni sa fie vandut in cadrul procesului de privatizare prin metoda licitatiei cu strigare, competitiva transparenta, nediscriminatorie si neconditionata, la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta. Strategia de privatizare a S.C. Cupru Min S.A. respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. In conformitate cu prevederile acestei Strategii a fost demarat procesul de privatizare a SC CUPRU MIN SA, oferta de vanzare fiind publicata in data de 28 octombrie 2011", mai arata Ministerul Economiei.

Obiectul principal de activitate al Cupru Min este exploatarea si livrarea in forme specifice a resurselor/rezervelor de minereu cuprifer din perimetrul minier Rosia Poieni, zona care, pana acum cativa ani, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. In perimetrele Rosia Poieni, potentialul este estimat la 1,5 milioane tone de minereu/an.

Cupru Min a mai fost scoasa de doua ori la privatizare, insa tot de atatea ori au fost revocate ofertele de vanzare. In decembrie 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile.

Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in mai 2008, insa AVAS a revocat oferta de vanzare, deoarece in urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca privatizarea nu respecta regulile privind ajutorul de stat. In acel moment, procesul de privatizare se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.

SURSA: HotNews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu