miercuri, 28 martie 2012

STATELE UNITE ALE LUMII - ALTE PROBLEME: ISRAEL, ONU, PALESTINA


Ce se întîmplă, Doctore? ONU... ISRAEL... nu se poate! Erau nedespărţiţi... Cer să fie realişti şi corecţi şi să nu inflameze iar zona fierbinte! Savin BADEA
Israelul critică ţări europene în urma creării unei Comisii ONU de anchetă asupra colonizării
27 Martie 2012

Foto: AP


Israelul a protestat faţă de Belgia şi Austria şi va interveni pe lângă Norvegia şi Elveţia, după ce aceste ţări au votat în cadrul Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva, în favoarea unei anchete asupra colonizării, a anunţat marţi o sursă oficială , relatează AFP şi Mediafax.
Protestul israelian a fost transnmis ambasadorilor Belgiei şi Austriei în Israel, care au fost convocaţi luni la sediul Ministerului israelian de Externe, la Ierusalim, a precizat pentru AFP un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului.
"Vom protesta, de asemenea, pe lângă Norvegia şi Elveţia", a adăugat acest oficial, fără să fie în măsură să precizeze dacă reprezentanţii diplomatici ai acestor două ţări vor fi de asemenea convocaţi.
"Majoritatea celorlalte ţări, care au votat pentru crearea acestei Comisii, fac parte dintr-o majoritate musulmană în mod sistematic antiisraeliană", a continuat el.
Ministerul israelian de Externe a anunţat luni că întrerupe orice contact cu Consiliul ONU al Drepturilor Omului.
Acest organism a aprobat joi crearea unei misiuni internaţionale independente în vederea efectuării unei anchete cu privire la "consecinţele pe care le au coloniile israeliene asupra drepturilor civile, politice, economice, sociale şi culturale ale poporului palestinian".
Este pentru prima oară când colonizarea israeliană este vizată de o asemenea anchetă internaţională, lucru care explică furia israelienilor.
Ambasadorul Statelor Unite în Israel Dan Shapiro a declarat, pentru postul israelian public de radio, că înţelege decizia israeliană. "Înţeleg sentimentele israelienilor faţă de acest Consiliu. Este vorba despre un organism (...) concentrat în mod injust asupra Israelului", a apreciat ambasadorul american.
Consiliul "exclude astfel numeroase probleme legate de drepturile omului care merită atenţie", a adăugat reprezentantul Washingtonului, denunţând o atitudine dintre "cele mai ipocrite".
Comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite, consideră ilegale coloniile israeliene din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

SURSA: ROMÂNIA LIBERĂ


Israelul rupe legaturile cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului


Ministerul de Externe israelian a decis luni sa taie toate legaturile cu Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU.
Decizia vine ca urmare a trimiterii de catre Consiliu a unei misiuni in Wes Bank care sa probeze respectarea drepturilor omului in cazul populatiei palestiniene, noteaza Jerusalem Post.

Aceasta decizie presupune faptul ca ambasadorii Israelului la ONU in Geneva nu vor mai aparea inaintea Consiliului, nu vor mai raspunde apelurilor telefonice din partea Consiliului si nu vor mai coopera cu acesta in niciun fel. Ambasadorul nu va fi rechemat de la Geneva pentru ca exista multe alte organizatii cu care Israelul coopereaza si va continua sa coopereze.

Oficialii israelieni au precizat ca vor face tot posibilul ca si alte tari sa paraseasca Consiliul, chiar daca acest lucru va fi unul dificil.

Nu s-a luat insa nicio decizie cu privire la sanctiunile care trebuie aplicate Autoritatii Palestiniene care a initiat procedura in cadrul organismului ONU. Pe langa masurile legate de taierea subventiilor pentru Autoritatea palestiniana, masura luata in calcul si in momentul in care aceasta a intrat in UNESCO, ar putea fi luate si alte masuri, desi acestea nu sunt precizate in declaratia oficiala. 

SURSA: ZIARE.COM

SURSA: ZIARE:COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu