sâmbătă, 10 martie 2012

Vintilă CORBUL. FILMUL ROMÂNESC "NEA MĂRIN MILIARDAR" CU Amza PELLEA.

 Vintilă Corbul, singur la Capela Mare a Cimitirului Bellu

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Vintilă Corbul, depus marţi seara, la Capela Mare a Cimitirului Bellu, poate fi vizitat începând de miercuri dimineaţa, însă, până la ora 13.00, nici măcar o persoană nu a venit să se reculeagă la coşciugul cunoscutului scriitor.

FOCUS: Vintilă Corbul, singur la Capela Mare a Cimitirului Bellu
Coşciugul cu trupul lui Vintilă Corbul a fost adus la Bucureşti, marţi seara, cu un avion, şi transportat direct la Capela Mare a Cimitirului Bellu, unde, miercuri, începând cu ora 8.00, cei care l-au cunoscut sau publicul larg ar fi putut veni să se reculeagă.
Cu toate acestea, miercuri, până după orele prânzului, sicriul sigilat stătea singur la Capela Cimitirului Bellu, fiind supravegheat de câţiva oameni de la Adevărul Holding, cei care s-au ocupat de aducerea lui Vintilă Corbul în ţară şi de înmormântarea acestuia, după ce, anul trecut, au editat Opera Completă a scriitorului.
În rest, Vintilă Corbu stă la Capela de la Bellu singur, aşa cum a trăit şi în ultimii ani în Franţa, soţia sa, Ioana, decedând în 1969. Nimeni nu a venit până la ora 13.00 să se reculeagă sau să-şi ia rămas bun de la scriitor. Niciun oficial de la Uniunea Scriitorului din România, niciun scriitor sau vreo altă persoană care l-a cunoscut nu a venit la Cimitirul Bellu. În plus, scriitorul nu are familie, el trăind împreună cu un căţel, în casa sa din oraşul francez Rocquencourt. Încadrat de două coroane cu flori, una de la Adevărul Holding, alta de la redacţia Adevărul, sicriul stă plasat în centrul Capelei. În faţa coşciugului sunt postate două stative cu lumânări şi o masă pe care este plasată o fotografie cu Vintilă Corbul.
Nici măcar preotul Cimitirului Bellu, Costel Paizan, nu ştie dacă să facă sau nu ritualurile obişnuite pentru orice decedat, întrucât nimeni nu a discutat cu el în acest sens. "Nu are familie. Nu are cine să se ocupe de rânduiala care se face pentru cei decedaţi. În fiecare zi, până la înmormântare, se fac stâlpi, este un obicei, se citeşte din Evanghelie. Dacă o să mă caute cineva, eu mă pot ocupa", a spus preotul, care a venit în jurul orei 12.00 la Capelă.
El a precizat că, în mod normal, Capela se închide la ora 16.00, însă, dacă va fi solicitat, o va ţine deschisă.
Uniunea Scriitorilor din România (USR) a anunţat că va trimite o coroană de flori la Capela Cimitirului Bellu, şi Mircea Ghiţulescu va reprezenta instituţia la înmormântare, deşi Vintilă Corbul nu a fost membru al structurii. "A fost un scriitor dacă nu mare, măcar unul de mare succes şi de acea am găsit de cuviinţă să ne exprimăm astfel regretul", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al USR, Horia Gârbea. El a adăugat că necrologul public va apărea în publicaţiile Uniunii.
În acelaşi timp, unul dintre prietenii lui Corbul, scriitorul Eugen Burada, a declarat pentru MEDIAFAX că va duce o coroană în cursul zilei de miercuri, la Capela Bellu.
Vintilă Corbul va fi îngropat joi, în jurul orei 13.00, la Cimitirul Bellu, alături de soţia sa. Adevărul Holding a cumpărat, pentru scriitor, un loc de veci la cimitirul Bellu, ştiind că este grav bolnav.
Pentru înmormântare este pregătită o slujbă, oficiată de un sobor de trei preoţi şi de un cor.
Scriitorul Vintilă Corbul a decedat, miercurea trecută, la locuinţa sa de lângă Versailles, la vârsta de 91 de ani. Grav bolnav, Vintilă Corbul a fost internat, în ultimele luni, la o clinică din oraşul francez Rocquencourt (în Yvelines, în apropiere de Versailles).
Vintilă Corbul a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi, în paralel, pe cele ale Facultăţii de Litere si Filozofie - secţia Istorie, avându-l profesor pe Gheorghe I. Brătianu.
La plecarea din ţară, a lăsat în urmă o bibliotecă de circa 10.000 de volume, reconstruind-o, ulterior, în Franţa, apartamentul în care a locuit fiind tapetat cu rafturi pline de cărţi.
Primul roman scris de Vintilă Corbul, pe când avea 16 ani, este "Babel Palace". Atunci, scriitorul a fost considerat o nouă stea a literaturii. "Babel Palace" a apărut într-o singură ediţie, în anul 1939.
În 1966, Vintilă Corbul a scris, în colaborare cu Mircea Eugen Burada, povestirea "Moarte şi portocale la Palermo", apărută în colecţia Temerarii - Editura Tineretului, în două fascicule a câte 80 de pagini. Datorită succesului, la insistenţele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenuşă şi orhidee la New York". Era primul volum apărut sub semnăturile Vintilă Corbul şi Eugen Burada. Colaborarea dintre cei doi scriitori a durat 29 de ani.
Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Vintilă Corbul se numără "Căderea Constantinopolelui" (volumele I şi II), editată în limbile franceză, greacă şi arabă. Prin această carte, Vintilă Corbul a dat lovitura pe piaţa editorială, fiind, în acelaşi timp, cea mai bine vândută carte din beletristica românească, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. În Franţa, cartea a fost popularizată sub formă de teatru radiofonic.
"Asediul Romei" este un alt volum cunoscut al lui Vintilă Corbul, romanul fiind scris în mai puţin de un an.
În limba franceză i-au apărut: "La chute de Constantinople", în 1981, "Le grand jeu de Richard Sunderland-Beauclair", 1984, "Roxelane et Saliman", 1987 (împreună cu Eugen Burada), "Tempete sur Byzance", 1981 etc.
Vintilă Corbul a scris şi scenariile filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar", "Revanşa", "Un comisar acuză", "Duelul".
În 2004, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer.
Adevărul Holding a prezentat, în luna noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus, colecţia Opere Complete - Vintilă Corbul/Eugen Burada.

( Material realizat de Madalina Cerban, Irina Darlea, life@mediafax.ro )
sursa: MEDIAFAX20



Opera literară:

  • Moarte și portocale la Palermo, cu Eugen Burada
  • Cenușă și orhidee la New York, cu Eugen Burada
  • Cavalcadă în iad, - 2 volume, închinate tatălui autorului, Generalul Constantin P. Corbul și participării României la cel de-al Doilea Război Mondial
  • Căderea Constantinopolelui - 2 volume
  • Dinastia Sunderland - Beauclair - Idolii de aur - 3 volume
  • Asediul Romei 1527 - 2 volume
  • Dinastia Sunderland - Beauclair 2 - Păsări de Pradă - 3 volume
  • Uragan asupra Europei, cu Eugen Burada
  • Salvați-mă! Sunt miliardar
  • Sclavii pământului
  • Babel Palace
  • Roxelana și Soliman, cu Eugen Burada
  • Oameni în Rolls-Royce, cu Eugen Burada
  • Iubirile imposibile ale lui Petronius
  • Casa din Cherry Street
  • Hollywood - infernul viselor
  • Groaza vine de pretutindeni, cu Eugen Burada
  • Sunt regele Franței! Regele Soare!
  • Împărateasa fără coroană
  • Calea ducesei, cu Eugen Burada
  • Plângi, plângi, balalaikă, cu Eugen Burada
  • Atenție! Los Angeles va sări în aer
  • Mafia și miliardarii
  • Extaz, moarte și rock'n roll
  • Miliarde și picioare lungi
Sursa - Prefață la Opere Complete, Colecția Adevarul, Bucuresti, 2007

 Scenarii de film:

 Sursa: WIKIPEDIA

Vintilă Corbul - Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu