vineri, 23 martie 2012

FELICITĂRI PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI, Traian BĂSESCU! ÎN SFÎRŞIT... MIRACOLUL IUBIRII! IUBIREA APROAPELUI, OMUL DE LÎNGĂ TINE...

Şi eu am "înfiiat-o" pe EBA, pentru alegerile europarlamentare... Vezi OLTENIADA. Sper să fie din ce în ce mai bună şi mai inteligentă în raport cu cerinţele funcţiei cu care a investit-o ROMÂNIA.

Savin BADEA




FOTO: Corespondenţă "secretă" între preşedintele Băsescu şi o fetiţă de la ţară

29 decembrie 2011, 14:24 |  Autor: Ionela Pătraşcu 
Lavinia îi scrie preşedintelui din clasa a V a

Lavinia îi scrie preşedintelui din clasa a V a

Lavina Oniciuc îi scrie preşedintelui de doi ani. Fetiţa îi spune şefului statului cu ce probleme se confruntă copiii de la sate şi îi cere ajutor. De fiecare dată preşedintele îi răspunde ba chiar îi rezolvă problemele. 
„Domnule Preşedinte, mă numesc Oniciuc Lavinia Maria, sunt din satul Miron Costin, comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, sunt în zodia leu şi am terminat clasa a VII-a. Eu v-am mai scris dumneavoastră, dar de data aceasta este ceva special", aşa îşi începe fetiţe scrisoarea către preşedintele României.
 
Click aici pentru fotogalerie 
Elevă de 10 la şcoala din sat, Lavinia s-a gândit că singurul care îi poate rezolva problemele este chiar preşedintele României. Aşa că îi scrie de fiecare dată când are nevoie de ajutor, de un sfat sau pur şi simplu să îi amintească şefului statului ce se mai întâmplă în satele din ţară. „ Ideea mi-a venit în clasa a V a. L-am cunoscut pe domnul preşedinte în timpul indundaţiilor şi mi s-a părut un om cumsecade.A spus că ne va ajuta ori de câte ori avem nevoie", spune fetiţa.
În ultimii doi ani, Traian Băsescu a devenit cel mai important confident al fetiţei din satul Miron Costin. Scrisorile vin cu regularitate la poarta familiei Oniciuc şi sunt un prilej de bucurie pentru copila care este convinsă că rolul unui preşedinte este să fie alături de cei simpli. „ Nu îi cer tot timpul câte ceva. De multe ori îi scriu ca să îi transmit la mulţi ani şi sănătate, sau să îl felicit pentru anumite decizii. Mă bucur însă când ridic o problemă şi este rezolvată", a mai spus Lavinia.
Ultima scrisoare a fost trimisă şefului statului înainte de începerea anului şcolar. „ Am o problemă care mă nelinişteşte. La început de an şcolar, toţi copiii care nu au venit primesc rechizite şcolare. Unii îşi bat joc de ele, făcând avioane şi bărci din hârtie. Toţi copiii, indiferent de venit, ar trebui să primească rechizite dacă au media de la nouă în sus, astfel economia ar creşte puţin câte puţin. M-aş bucura dacă până în toamnă aţi rezolva această problemă", i-a scris Lavinia preşedintelui României.
Răspunsul şefului statului nu s-a lăsat aşteptat. Înainte de începerea vacanţei de iarnă, Lavinia şi toţi colegii săi cu medii bune de la Şcoala Miron Costin au primit rechizite şcolare. „ Sunt foarte fericită că am rezolvat o problemă mică pentru unii, mare pentru noi copiii de la ţară", a spus fetiţa care îi pregăteşte şefului statului noi chestiuni de rezolvat pentru noul an.
SURSA: ADEVĂRUL.RO

Preşedintele Băsescu a promulgat legea împotriva violenţei în familie. Campania ACASĂ TV "Durerea nu este iubire" a ajuns la final

Postat la: 08.03.2012 11:49 Ultima actualizare: 08.03.2012 14:25
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, 8 martie, decretul pentru promulgarea noii legi privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari PDL, deputaţi ai minorităţilor naţionale, deputaţi UNPR şi un deputat PNL, a fost declarat adoptat tacit de Senat în 9 noiembrie 2010 şi înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei abia în 5 decembrie 2011.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, în data de 28 februarie 2012, fiind înregistrate 166 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi două abţineri.
Legea a fost trimisă în 7 martie la Preşedinţie, pentru promulgare.
Legea împotriva violenţei domestice, adoptată în urma unei campanii iniţiate de postul ACASĂ TV
Adoptarea noului act normativ reprezintă finalul campaniei împotriva violenţei domestice "Durerea nu este iubire", demarată în septembrie 2011 de ACASĂ TV. Pornind de la o realitate crudă în România - o ţară în care peste 800.000 de femei recunosc că sunt victimele violenţei domestice - , pe site-ul acasatv.ro a fost publicată atunci o petiţie în care se cerea ordin de protecţie pentru victime şi procese judecate în cel mult 48 de ore.. Toate trebuiau să fie prevăzute de noua lege împotriva violenţei în familie, pe care autorităţile s-au angajat să o pună în circulaţie în februarie 2012.

74.700 de oameni au susţinut, prin semnături, iniţiativa postului ACASĂ TV. Campania "Durerea nu este iubire" a încercat să arate cât de tare pot scăpa de sub control lucrurile, în lipsa unui act normativ ferm. Sute de mărturii cutremurătoare despre violenţa fizică şi psihică au venit din partea femeilor care şi-au învins frica şi au vorbit, care şi-au deschis sufletul şi au spus prin ce au trecut sau trec.
De pe 18 septembrie 2011 şi până pe 22.12.2011 când a fost depusă petiţia au fost difuzate 20 de reportaje dramatice ale unor femei care au depus mărturii sau au vorbit în faţa camerei de filmat despre coşmarul pe care l-au trăit. Zeci de personalităţi publice s-au alăturat campaniei, de la artişti şi specialişti la politicieni, campania demonstrând amploarea de masă a violenţei domestice şi pericolul pe care aceasta îl reprezintă.
Ce prevede noua lege
Legea privind combaterea violenţei în familie prevede că victima violenţei în familie poate cere instanţei un ordin de protecţie şi de restricţie faţă de agresor. Legea prevede că violenţa în familie se poate manifesta prin violenţă verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală.
Victima violenţei în familie are dreptul la respectarea personalităţii, demnităţii şi vieţii sale private, la protecţie specială, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenţă medicală gratuită, socială, consiliere şi asistenţă juridică gratuită.
Potrivit legii, victima are dreptul să se adreseze instanţei să solicite ordin de protecţie cu caracter provizoriu, iar instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei.
Victima poate să ceară ordin de restricţie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanţei de minim 200 de metri faţă de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondenţe. Acest ordin de interdicţie nu poate depăşi 2 ani.
Legea prevede şi sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistenţă medicală victimelor, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condiţiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 şi 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.
Ce prevede legislaţia europeană împotriva violenţei în familie
Printr-o astfel de lege, România va urma exemplul legislativ din alte ţări europene care au luat măsuri clare pentru a stopa violenţa în familie. 
  • În Spania, actele de violenţă în familie, dacă sunt comise în mod repetat, constituie infracţiunea distinctă de tortură şi alte agresiuni împotriva integrităţii morale. Agresorul  este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Pot fi adăugate pedepse distincte pentru acte de violenţă precum lovirea sau cauzarea de vătămări corporale. Judecătorul poate interzice agresorului accesul în domiciliul conjugal.
  • Tribunalul Suprem spaniol a stabilit un precedent în anul 1995, când a recunoscut pentru prima oară violul marital ca infracţiune. În Spania, nu este necesar ca victima să depună o plângere prealabilă pentru începerea procedurilor împotriva agresorului.
  • În Suedia, violarea integrităţii femeii a fost recunoscută ca infracţiune în anul 1998 şi este definită sub forma  infracţiunilor împotriva vieţii, a libertăţii sau a infracţiunilor sexuale comise împotriva unei femei cu care agresorul a avut sau are o relaţie intimă. Această infracţiune este sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 6 ani, putând fi mai mare în caz de vătămare sau rănire. Violul marital este o infracţiune distinctă.
  • Procedura penală se poate declanşa la orice reclamaţie a unei persoane care deţine dovezi    că s-a petrecut un act de violenţă în familie, nefiind necesară o plângere din partea victimei. Pentru a se emite ordine de interdicţie pentru agresor şi pentru a proteja victima, este necesară începerea unui proces de divorţ.
  • Statul suedez acordă asistenţă victimelor violenţei în familie. Fiecare comisariat de poliţie  poate pune la dispoziţia victimelor un echipaj de intervenţie în caz de urgenţă. Există chiar posibilitatea asigurării unei gărzi de corp pentru victimă şi i se poate oferi şi posibilitatea de a-şi schimba identitatea. Din 1994, în Suedia există Centrul Naţional pentru Femeile Maltratate sau Violate. Aici, femeile pot primi ajutor medical de urgenţă şi pot beneficia de servicii sociale de protecţie din partea poliţiei şi de consiliere juridică.
  • În Marea Britanie în funcţie de gravitatea agresiunii şi dacă securitatea victimei o cere, agresorul poate fi arestat chiar dacă nu s-a emis încă un mandat de arestare.
 
 
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu