vineri, 30 martie 2012

STATELE UNITE ALE LUMII - CRIZĂ FĂRĂ MOTIV, ANARHIE PENTRU ORDINE: O DUMINICĂ DA, UNA NU... BLESTEMUL LUI CEAUŞESCU!!

HAOS la benzinăriile din Marea Britanie după ce autorităţile au anunţat că oamenii AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ COMBUSTIBIL. Benzinarii români: "Au creat panică pe piaţă"

de Alina Matis Postat la: 30.03.2012 09:00 Ultima actualizare: 30.03.2012 09:39
Sute de benzinării din Marea Britanie au fost închise joi, iar în altele nu se mai poate alimenta peste valoare de 10 lire sterline, după ce mii de şoferi s-au îngrămădit la pompe, inclusiv cu canistre, relatează The Telegraph. Situaţia a fost provocată de recomandarea executivului condus de David Cameron ca oamenii să-şi facă provizii, pe fondul unei posibile greve generale a şoferilor de cisterne.
Joi a fost nevoie de intervenţia poliţiei şi a armatei, pentru a ţine sub control criza de la benzinării, unde s-au format cozi interminabile, care au blocat traficul pe străzile adiacente. De asemenea, autorităţile au intervenit pentru a menţine ordinea în rândul oamenilor panicaţi că vor rămâne fără combustibil şi dispuşi să se ia la bătaie numai să plece acasă cu cât carburant şi-au propus să cumpere.
În medie, vânzările au crescut cu peste 60 de procente - cu 81% mai multă benzină vândută şi cu 43% mai multă motorină - , creşteri record, după cum a subliniat Asociaţia retailerilor din petrol care reprezintă 5.500 de unităţi din Marea Britanie, scrie Daily Mail.


Panica de la pompă a început marţi, când cabinetul lui Cameron a venit cu o serie de mesaje contradictorii cu privire la modul în care britanicii ar trebui să se pregătească pentru greva furnizorilor de produse petroliere. Cu toate că, la sfârşitul zilei, un angajat de la Downing Street le-a transmis oamenilor să nu dea iama în benzinării, miercuri, ministrul Francis Maude a făcut următoarea declaraţie: "Oamenii trebuie să fie conştienţi că există riscul ca stocurile să fie insuficiente". Totodată, Maude le-a recomandat britanicilor să-şi umple rezervoarele, ca măsură de precauţie. La numai o oră şi jumătate după, premierul David Cameron le-a transmis şoferilor că nu există niciun motiv pentru a-şi face plinul de urgenţă.
Aceste mesaje contradictorii i-au panicat pe oameni, care, în scurt timp, au început să stea la coadă la benzinării, pentru a-şi umple nu numai rezervoarele, dar şi câteva canistre pe care le-au adus cu ei. Joi, multe unităţi au rămas fără combustibil, în timp ce altele au încercat să prevină epuizarea stocurilor impunând un plafon pentru vânzări. Concret, benzinăriile din Cambridge nu au mai vândut dincolo de valoare de 10 lire sterline.

Au fost închise, însă, şi benzinăriile care ar mai fi avut carburant. În unele cazuri, poliţia a considerat că s-au format cozi "periculos de lungi". Totodată, au existat şi altercaţii între şoferii iritaţi de statul la coadă pentru a umple cât mai multe canistre, informează The Guardian. Numărul benzinăriilor care se închid pentru că nu mai pot face faţă cererii este în continuă creştere, cu toate că autorităţile au făcut apel la calm pe tot parcursul zilei.
Constantin Tampiza, fostul director general al Lukoil România, actual reprezentant al lui Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier cu sediul la Moscova, a comentat, pentru gândul, situaţia din Marea Britanie: "Nu e bine", a declarat Tampiza când a fost întrebat despre atitudinea guvernului britanic faţă de posibila grevă. "Nu se furnizează destulă benzină şi motorină şi au creat panică pe piaţă. Noi, la Lukoil, avem stocuri pentru 20 de zile", a declarat Tampiza, cu referire la benzinăriile britanice care s-au închis astăzi. Constantin Tampiza a adăugat că întreaga piaţă energetică este foarte vulnerabilă la acest moment.
Opoziţia din Marea Britanie a condamnat în termeni foarte duri atitudinea cabinetului Cameron pe acest subiect. Liderul laburist, Ed Miliband, i-a solicitat premierului să prezinte scuze pentru haosul creat. "Aceasta este viaţa adevărată, iar miniştrii sunt complet deconectaţi de ceea ce se întâmplă la cozile pe care le-au provocat cu incompetenţa lor", a declarat Miliband, citat de The Telegraph. "Acum, primul-ministru trebuie să se adune şi să calmeze situaţia",a adăugat laburistul.
"Se pare că acest guvern vrea să creeze o criză fără a avea niciun motiv", a afirmat Brian Madderson, preşedintele Federaţiei companiilor din industria petrolului, citat de The Guardian.
La rândul lui, un reprezentant al Asociaţiei retailerilor din petrol a atacat guvernul pentru răspândirea unor zvonuri alarmante şi l-a acuzat de incompetenţă. "Este exact ce nu ne-am dorit - o panică generală. Acum avem probleme de aprovizionare din cauza umplerii rezervoarelor şi a canistrelor care au condus la cozi imense şi probleme la staţiile de benzină", a explicat acesta.
Conform surselor citate de The Independen t, situaţia va rămâne nerezolvată până luni, când vor avea loc noi discuţii între furnizorii de produse petroliere şi stat. The Guardian, însă, notează că, potrivit legislaţiei britanice, greva ar trebui anunţată mâine sau amânată pentru perioada de după Paşte.



Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu