Basescu: Trebuie sa avem fantezie cand gandim nivelul de siguranta al instalatiilor nucleare
Traian Basescu şi Dimitri Medvedev.
In cea de a doua zi a summitului de la Seul dedicat securitatii nucleare liderii celor 53 de state participante s-au reunit in sedinta plenara.
Presedintele Traian Basescu a declarat la sfarsitul reuniunii ca toate tarile participante au convenit ca pana in 2014 sa adopte garantii legislative pentru ca materialele nucleare detinute sa nu ajunga sa fie folosite de grupari teroriste.
In plus, seful statului a afirmat ca Romania vrea sa-si mentina securitatea nucleara la cel mai inalt standard.
Presedintele Traian Basescu a anuntat dupa sedinta plenara a summitului ca s-au discutat masurile pe care fiecare tara trebuie sa le ia pentru a avea instalatii nucleare sigure.
"Toti avem obligatia sa imbunatatim siguranta instalatiilor nucleare pe care le detinem, s-o facem transparent si sa convingem cetatenii ca nivelul de securitate si de siguranta al instalatiilor este atat de ridicat incat nu mai reprezinta riscuri pentru cetateni, pentru comunitate", a declarat Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Accidentul de la centrala nucleara de la Fukusima a dat de gandit intregii omeniri. Dupa acest episod toate tarile, inclusiv Romania, isi vor regandi si imbunatati sistemele de siguranta de la centralele nucleare.
"Cei care proiecteaza acum documentatia pentru reactoarele 3 si 4 trebuie sa aiba in vedere ca, dincolo de apa de Dunare, trebuie sa mai gaseasca o solutie de racire. Ce s-a intamplat la Fukushima ne-a aratat ca avem obligatia sa avem fantezie cand gandim nivelul de siguranta al instalatiilor nucleare. Nici reactoarele 1 si 2 nu vor ramane la fel. Trebuie sa le imbunatatim nivelul de siguranta, luand in consideratie si o situatie de neimaginat" , Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Dupa sedinta plenara a summitului de la Seul, seful statului a avut si cateva scurte discutii informale cu presedintele american Barack Obama, cu liderul de la Kremlin Dimitri Medvedev, dar si cu premierul Canadei, presedintii Chinei si Indoneziei si premierul Australiei.
Si scutul american antiracheta, gazduit partial in Romania, a fost luat in discutie, desi presa n-ar fi trebuit sa afle. Un microfon uitat deschis l-a surprins pe Obama cerandu-i o pasuire lui Medvedev in acest dosar.
Cel mai probabil era vorba de garantiile pe care le cere Rusia, ca ca se asigure ca scutul nu este indreptat impotriva ei.
La urmatoarea intalnire cu Medvedev, Obama a acoperit in gluma microfonul, inainte de a-l saluta pe liderul rus.
Sursa: Pro TV
Un reactor nuclear din Elveţia a fost închis
9 februarie 2012
Operatorul centralei din Muehleberg, BKW FMB Energie AG, a anunţat că un reactor al acesteia a fost închis miercuri (08 februarie 2012), dar se află în siguranţă şi nu s-a înregistrat un nivel crescut de radioactivitate. Reactorul ar urma să fie repornit în cursul serii, de îndată ce aprobă autorităţile federale.
Centrala a fost construită în 1972 şi furnizează electricitate în nord-vestul Elveţiei. Aproximativ 40% din necesarul de energie al ţării este produs de cinci reactoare nucleare, dar autorităţile au decis să renunţe la energia nucleară până în 2034. Această decizie a fost luată în urma dezastrului nuclear de la centrala japoneză Fukushima.
SURSA: FINANCIARUL.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu