Tara in care mai exista sclavie - Copiii mananca nisip, iar femeile au copii cu stapanii (Video)
Potrivit unei statistici ONU, intre 10 si 20 la suta din populatia Mauritaniei traieste inca in sclavie. Desi aceasta a fost abolita oficial in 1981, pana in 1997 nu au existat pedepse pentru proprietarii de sclavi. Un reportaj video realizat de CNN intr-un sat din Mauritania arata ca sute de oameni traiesc sub pragul saraciei, la dispozitia unor oameni bogati.
"Cand eram sclav, m-am intalnit cu niste soldati si le-am spus ca prefer sa ma impuste decat sa ma intorc din nou la stapani. Familia mea este inca acolo. Nu pot uita torturile la care am fost supus", povesteste Matala Ould M'Boirik, un barbat care a reusit sa evadeze.
Jurnalistii americani au mers intr-un sat in care locuiesc si muncesc fosti sclavi. Acestia stiu ca oricand stapanii lor se pot intoarce sa-i puna la munca. Ii controleaza prin alimente si apa, oamenii traind intr-o saracie extrema.
"Motivul pentru care sclavia persista nu este violenta fizica, ci cea psihica, saracia", spune Boubacar Messaoud.
Fiica unei foste sclave, in varsta de 18 ani, spune ca la inceput nu a inteles ca "stapanii" nu erau familia ei: "Cand am vazut ca pe mine ma bateau, am inteles ca nu fac parte din familie. M-a violat si am ramas gravida, iar cand mi-a venit sorocul, m-au urcat intr-o masina si au inceput sa conduca agresiv. Cand am nascut, copilul era mort".
Abdel Nasser Ould Ethmane, fost proprietar de sclavi, unul dintre fondatorii SOS Slaves, o organizatie ce lupta pentru abolirea reala a sclaviei, spune ca alegerea servitorilor era un eveniment care il amuza: "Era ca si cum mi-as fi ales o jucarie".
Reportaj CNN cutremurator. Mauritania: ultimul taram al SCLAVIEI de pe Terra
Moulkheir Mint Yarba este o femeie din Mauritania care, intr-o zi, s-a intors de la munca din desert si a vazut ceva inimaginabil. Fiica sa, care nici nu invatase sa mearga, fusese lasata in soare sa moara.
Incercand sa-si revina din soc, Yarba a intrebat daca poate face o pauza ca sa-si ingroape copilul cum se cuvine. Raspunsul stapanului a fost: "Treci inapoi la munca!" Mai tarziu, la cimitir, ea a povestit ca "a sapat o groapa si a inmormantat-o in hainele in care pe care le avea atunci, fara sa o spele sau sa respecte alte ceremonii funerare".
"Am avut doar lacrimile mele ca sa imi aline durerea", a povestit femeia care este acum un adevarat activist impotriva sclavagismului. Ea a scapat de sclavie in 2010 si a cerut autoritatilor din Mauritania sa ii pedepseasca pe cei care au lipsit-o de libertate. "Vreau dreptate, dreptate pentru fiica mea pe care au ucis-o si pentru anii in care m-au batut si au abuzat de mine".
"Am plans mult timp din cauza mortii fiicei mele si pentru ca traiam in acest hal. In loc sa ma inteleaga, mi-au zis sa-mi tin gura, amenintandu-ma ca situatia se poate inrautati atat de mult, incat nu voi putea suporta.".
Moulkheir si-a spus povestea in fata jurnalistilor de la CNN in decembrie, cand un reporter si un fotograf au vizitat Mauritania, o tara mare si uscata, aflata in partea vestica a Saharei. Jurnalistii americani au strans informatii despre locul in care sclavagismul este o practica obisnuita, acceptata si folosita mai mult decat in orice alta zona de pe Terra.
In Mauritania traiesc aproximativ 3.400.000 de oameni, iar sclavia este prezenta in randul a circa 10% sau 20% din populatie. Acestea sunt datele furnizate de Gulnara Shahinian, raportor special al Natiunilor Unite, care subliniaza faptul ca este vorba despre "sclavie adevarata, in toata puterea cuvantului."
Si daca aceasta situatia pare incredibila, atunci trebuie luat in considerare si faptul ca Mauritania este ultima tara din lume care a abolit, oficial, sclavia. Acest lucru s-a intamplat in 1981, la aproape 120 de ani dupa ce Abraham Lincoln a elaborat Proclamatia din SUA. De asemenea, abia in urma cu 5 ani, in 2007, in Mauritania s-a adoptat o lege care incrimineaza actul de posesiune a unei persoane. Pana acum, un singur caz a fost judecat si condamnat.
"Chiar daca stiam toate aceste informatii inainte sa plecam, ceea ce am gasit in vestul Africii ne-a uimit. Mauritania s-a blocat in timp, intr-un mod bizar si sinistru. Este un loc unde camilele si caprele strabat strazile alaturi de Sedanurile franceze. Un loc unde dunele de nisip dau impresia ca tara este un toping de bezea. Unde vanturile desertului se joaca cu nomazii, facand ca siluetele lor sa para ca sunt niste flacari la orizont. Si unde, incredibil, culoarea pielii unei persoane si istoria familiei lui spune daca va deveni sclav sau daca va fi eliberat din sclavie" - povestesc jurnalistii CNN.
Aceste realitatati patrund in fiecare aspect al vietii din Mauritania - incepand cu baietii inchisi la culoare care servesc ceaiuri in restaurante, pana la imbracamintea oamenilor. Un barbat care poarta o haina albastruie, larga pe la brate, cu broderii aurii pe piept este aproape sigur un om liber, care provine din clasa veche a proprietarilor de sclavi, din randul Maurilor Albi, care sunt niste arabi cu o culoare a pielii putin mai alba decat ceilalti. O femeie cu un val traditional pe cap, dar cu bratele descoperite, este aproape sigur un sclav. Mainile ei sunt expuse ca sa poata munci mai bine.
Este un loc ingrozitor si complicat, unde cea mai mare dificultate pentru straini este sa inteleaga aceste lucruri, deoarece nimeni nu are voie sa vorbeasca despre sclavie. Cand jurnalistii de la CNN au stat de vorba despre sclavie cu ministrul Dezvoltarii Rurale, Brahim Ould M’Bareck Ould Med El Moctar, a declarat ca tara sa este una dintre cele mai libere din lume. "Toti cetatenii sunt liberi in Mauritania, iar acest fenomen nu mai exista", a spus el.
Problema este insa atat de sensibila, incat ziaristii au fost nevoiti sa-si faca cele mai multe interviuri in secret, de multe ori in mijlocul noptii, in locuri foarte ferite. "Motivul nostru oficial cand am intrat in Mauritania a fost ca adunam informatii stiintifice despre stolurile de lacuste. Persoanele cu care am intrat noi in contact nu stiau ca ne intereseaza sclavia.", mai spun cei de la CNN.
Mauritania - o tara uitata de civilizatie in desert
Mauritania este o tara cu capitala la Nouakchott, dominata de desert, unde doar 0,2% din teren este arabil. Religia oficial este islamica, rata somajului este de 30% si doar 51% dintre oameni stiu sa scrie si sa citeasca. Aproximativ 44% traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 2.200 de dolari, in comparatie cu 48.000 $ in Statele Unite. Guvernul este controlat militar, iar sistemul legislativ este format dintr-un amestec de legi islamice si franceze.
Mauritania si-a castigat independenta fata de Franta in 1960, iar presedintele actual este Mohamed Ould Abdel Aziz. El a preluat puterea in urma unei lovituri militare in 2008, rasturnand primul lider ales democratic. Apoi, in 2009, Aziz a fost ales in fruntea tarii, cu ajutorul unor alegeri care sa intareasca autoritatea sa.
SURSA: CNN şi ŞTIRILE PROTV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu