duminică, 25 august 2013

Iar despre ROŞIA MONTANĂ

Dragi compatrioţi,
1. Solul şi subsolul României sunt daruri de la Dumnezeu, de la Natură şi trebuie să rămînă în folosul Poporului Român. Dacă aş avea posibilitatea să dau un Decret (şi numai unul!) l-aş impune pe acela (imperativ!) care stipulează expres "folosirea bogăţiilor României numai în favoarea Poporului Ei".
Mai ales aurul şi mai ales zirconiul şi mai ales aproape tot tabelul lui Mendeleev din zăcămîntul de la Roşia Montană, elemente aflate în cantitate fabuloasă.
2. Citiţi ce a scris Geo BOGZA despre ROŞIA MONTANĂ şi veţi înţelege de ce exploatare cruntă au avut parte moţii (şi hoţii de aur) în trecut. Locuitorii de acolo au fost tot timpul săraci şi vor mai fi. Azi sunt în pericol patru munţi, peisajul mirifuic şi situl istoric de pe vremea daco-romanilor. Daţi moţilor un loc de muncă stabil, altul decît mineritul, industrii fiind destule!
3. Prepararea aurului (şi acolo) prin cianurare este o crimă (mai puţin amalgamnarea şi flotaţia, dar fără cianură). Un cal poate fi omorît cu 2-3 picături de cianură. Un om cu mai puţin. O prietenă s-a sinucis, bînd cianură în soluţie apoasă (diluată), culeasă dintr-un punct de dozare de la o celulă de flotaţie, într-o sticlă de CICO! La cianurare se folosesc tancuri de cianurare care conţin tone de o  astfel de soluţie.
4. Oricît de modernă şi performantă (şi oricît de protejată) ar fi o instalaţie tehnologică de preparare prin cianurare - odată şi odată, tot poluantă va fi, pentru că orice măsură tehnologică protectoare se va deteriora şi va ceda în timp! Iar redevenţele sunt mai nimic - fie 4%, fie 19% - nu daţi aurul ţării pe nimic!
5. La fel se pune problema cu gazul din şist, care în SUA a făcut prăpăd în pînzele freatice dintr-un peisaj uluitor. Acelaşi lucru este valabil şi la SARMISEGETUSA REGIA, unde se vrea să se zgîrme după comori!


"TOT AURUL MEU!" - Duplex foto de ing. Savin BADEA


6. În dispută cu un psiholog pus să mă denigreze, acesta spunea că este mai bine să lăsăm aurul să stea sub pămînt la Roşia Montană, decît să stea sub pămînt la Banca Naţională sau aiurea în buzunarele celor care ne cred proşti!
7. GOLD a dus în Noua Zeenlandă 9 (nouă) ziarişti (Tatulici, Hurezeanu etc.) să-i aiurească cu o instalaţie modernă, fără să apeleze la specialişti. Chiar şi specialişti de-ar fi trimes (nu unul, ci nouă) tot i-ar fi aiurit, numai şi numai de dragul unei asemenea excursii, peste mări şi ţări, scopul fiind acelaşi, să-i facă să treacă peste baricadă.
8. Indiferent de îndemnurile lui Traian BĂSESCU pentru minerit, de fîţăielile lui Ponta sau de întoarcerile Dacianei, România riscă să devină cu adevărat o COLONIE a americanilor, a canadienilor etc., dacă nu-şi apără cu tărie averea ce i-a lăsat-o Dumnezeu, dacă nu-şi apără cu tărie statutul de putere mondială cu care a înzestrat-o Dumnezeu, nerecuperînd şi ce a pierdut deja.

ing. Savin Badea, 
UN SPECIALIST,  inginer în prepararea minereurilor şi a cărbunilor, promoţia 1965, Institutul de Mine din Petroşani, (fost) expert ONU şi CAER, proiectant şi cercetător la Institutul de Cercetări, Inginerie Tehnologică şi Proiectări Miniere pentru Lignit Craiova, în perioada 1971-1989.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu