luni, 2 septembrie 2013

ROŞIA MONTANĂ A ROMÂNIEI

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

   
Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)Foto: Ziare.com
In jur de 3.000 de persoane au participat duminica la un protest in Capitala fata de avizul dat de Guvernul condus de Victor Ponta pentru proiectul de lege privind exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana.
Manifestantii s-au strans in Piata Universitatii cu pancarte si mesaje atat pentru guvernanti, cat si pentru Opozitie - "USL/PDL - aceeasi mizerie", apoi au marsaluit pana la Guvern, unde au cerut demisia premierului Ponta si chiar au incercat sa intre in sediul institutiei.

Si dupa miezul noptii, in jur de 1.000 de manifestanti se afla inca in Piata Universitatii, unde si-au instalat corturi si continua sa scandeze impotriva politicienilor si a canadienilor de la Gold Corporation.

Nici jurnalistii nu au scapat "nelozincati" - "Presa romana, plina de minciuna" striga manifestantii ori de cate ori reporterii apar printre ei. Dojeniti de jurnalisti, protestatarii au explicat: "firma canadiana cheltuieste foarte multi bani pentru reclame in presa si cand acele reclame apar, criticile dispar subit".

Manifestantii anunta ca nu se vor opri aici, ci vor continua si zilele urmatoare, in numar tot mai mare. "Iesim in strada ca in '90", spun ei.

Si in tara mii de oameni au iesit in strada, in mai multe orase, cerand acelasi lucru: retragerea proiectului si demisiile celor care l-au avizat.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai noi informatii in legatura cu protestul fata de exploatarea de la Rosia Montana:

- Incep sa apara fotografii din colturile lumii unde romanii au iesit in strada impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana.


Foto: Facebook - Notting Hill, Londra, Ciprian Danciu

- "S-a ridicat al doilea cort la mijlocul Bulevardului Magheru din Capitala. Sute de oameni sunt inca pe strada. Apar izoprene si paturi. Se deapana povesti cu jandarmi", potrivit unei postari pe pagina de Facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage.


Foto: Facebook

- Protestatarii nu pleaca acasa, desi este trecut de miezul noptii. Jandarmii au inceput sa ingradeasca locul in care s-au asezat protestatarii.

- "Ramanem cat va fi nevoie, pana cand legea asta aberanta va cadea. Vor sa-i soata abuziv pe oamenii aia dintr-o zona atat de frumoasa, sa distruga muntii. Nu mai este vorba de un grup de copii rasfatati cum am auzit ca ne prezinta televiziunile. Aici nu sunt oameni disperati, sunt oameni inteligenti. Avem deja un cort montat si vor urma si altele, chiar daca televiziunile au impus un embargo asupra noastra", a spus un alt protestatar, pentru Realitatea Tv.

- Protestatarii nu cedeaza. "Vom ramane cat va fi nevoie, noaptea asta, zilele si noptile urmatoare, exact cum a fost in '90. Proiectul de lege este unul abuziv si incalca unul dintre principiile fundamentale ale statului de drept", a spus, la Realitatea Tv, un profesor de geografie hotarat sa ramana in Piata pana cand Guvernul va retrage proiectul de lege.

- De cate ori reporterii incearca sa transmita, tinerii incep sa scandeze "Presa romana, plina de minciuna".

- "Am iesit pentru protejarea dreptului la proprietate privata si al rosienilor si al cetatenilor romani in general", a spus si un tanar protestatar, pentru Realitatea Tv. Intrebat de ce manifestantii adreseaza injurii presei, protestatarul a explicat prompt: "firma canadiana (Gold Corporation, n.red.) cheltuieste foarte multi bani pentru reclame in presa si cand acele reclame apar, criticile dispar subit".

- "De acum incolo vom ramane atat timp cat este necesar sa ne recuperam tara. Este incredibil, romanii s-au trezit si vedeti cati au participat astazi. Pana nu ne recuperam tara nu vom parasi Piata Universitatii si bulevardele Capitalei", a spus si Dan Trifu, un protestatar de 43 de ani.

- Mai sunt in jur de 1.500 de protestatari, potrivit Realitatea Tv.

- Reprezentantul Jandarmeriei a declarat, pentru Realitatea Tv, ca, atat timp cat manifestantii vor fi pasnici, nu vor fi trimisi acasa.

"Avem jandarmi suficienti astfel incat sa putem gestiona fara probleme aceste proteste. Nu au fost incidente, scopul si obiectivul principal e acela de a asigura ordinea publica si protectia manifestantilor. Atat timp cat manifestarea va fi una pasnica si civilizata, o interventie a jandarmeriei este exclusa. Avem obligatia sa asiguram protectia lor pana in momentul in care se vor dispersa", a spus reprezentantul jandarmilor, reafirmand ca nu au fost folosite gaze lacrimogene si, de altfel, niciun element din echipamentul din dotare.



Acesta i-a rugat, insa, pe protestatari sa isi inregistreze manifestatia la primarie si sa protesteze conform legii, pentru a nu tulbura ordinea si linistea publica. Reamintim ca protestul este unul neautorizat.

- Protestatarii s-au instalat confortabil la Universitate. Ei au pus pana si un cort si stau pe jos cantand, scandand si fluturand steaguri si pancarte.

- Manifestantii au ajuns inapoi la Piata Universitatii, unde continua sa scandeze impotriva clasei politice.

- Cordonul de manifestanti se intinde de la Cinema Patria pana la ASE.

- Protestatarii ii incurajeaza pe cei din case sa iasa in strada: "Iesiti din casa, daca va pasa" si "Nu stati la balcoane, ca muriti de foame" sunt mesajele pentru cei care nu se afla inca in strada.

- Manifestantii au ajuns la Piata Romana la 21:30.

- Manifestantii se intorc in Piata Universitatii si ameninta ca vor ramane acolo pana cand Guvernul va da inapoi.


Foto: Ziare.com

- Jandarmii neaga ca ar fi fost folosite gaze lacrimogene, manifestantii ii acuza in continuare.

- Se scandeaza "Asasini, gabori asasini".

- Si jurnalistii de la B1 au fost tinta injuriilor protestatarilor.

- Jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

- Au aparut primele incidente - au rupt cordonul de jandarmi, incercand sa intre in sediul Guvernului.

- Manifestantii s-au regrupat la Guvern.

- Jurnalistii Antenei 3 sunt inconjurati de manifestantii care tipa la ei "Va vine randul, rusine Antena3".

- Protestatarii anunta ca nu se vor opri aici si vor continua si zilele urmatoare: "Nu intram acum (in Palatul Victoria, n.red.), ca nu e nimeni acasa", a declarat un manifestant pentru corespondentul Ziare.com.


Foto: Ziare.com

- Manifestantii au plecat spre sediul TVR. Toti scandeaza "Opriti circulatia".

- Negociatorul din partea autoritatilor a declarat, pentru Ziare.com, ca, "pentru siguranta manifestantilor, s-a dat ordin sa se opreasca traficul pana la sediul TVR".

- "Suparati" ca nu mai pot ajunge la TVR, manifestantii au inceput sa cante imnul Romaniei.

- Manifestantii negociaza cu jandarmii sa opreasca traficul pana la sediul TVR, insa fara succes.

- Pe langa grupul de protestatari a trecut un autobuz "Bucharest City Tour". Turistii au coborat si s-au alaturat protestatarilor, informeaza corespondentul Ziare.com.

- O parte dintre manifestanti a plecat inspre sediul Televiziunii Romane, suparati ca nu exista reprezentanti ai TVR care sa acopere protestul. "TVR, Antenele, unde sunt camerele" striga toti in cor.

- Jandarmii se strang in numar tot mai mare.

- Ca la orice manifestare unde sunt atat de multi oameni, apar si neintelegeri. Unii oameni aveau de gand sa protesteze la... Muzeul Antipa. Ei au fost adusi pe drumul cel bun de colegii mai cunoscatori in ale Bucurestiului.

- Oamenii au ocupat Piata Victoriei si scandeaza "Demisia!!!".

- La Piata Victoriei erau deja cordoane de jandarmi care ii asteptau pe manifestanti.


Foto: Ziare.com

- Protestatarii i-au gonit din nou pe cei de la Antena 3 si au inceput sa scandeze: "Presa romana, plina de minciuna" si "Voiculescu, Antenele, unde sunt camerele?!?".

- La Piata Victoriei sunt doi clovni care tin pancarte pe care scrie "Celebrating the riot".

- Unul dintre protestatari a declarat, pentru Ziare.com, ca, "daca nu vine Ponta la Guvern, ocupam Palatul Victoria".

- Manifestantii au ajuns la ASE. Intersectia de la Romana este blocata.

- Oamenii care locuiesc pe Bulevardul Magheru din Capitala au inceput sa iasa din case si se alatura manifestantilor.

- Potrivit unui reprezentant al Jandarmeriei, s-au adunat 2.500 de persoane, transmite corespondentul Ziare.com.

- Manifestantii pleaca spre Guvern. Au trecut de cordonul de jandarmi.

- Revolutionarii au intrat in confict cu tinerii. Batranii au strigat la cei de pe celalalt trotuar - "Noi venim in fiecare zi, sa va fie rusine". Tinerii le-au raspuns ca "protestele nu sunt ale politicienilor" si continua sa scandeze "PDL/USL, aceeasi mizerie".


Foto: Ziare.com

- La Teatrul National din Capitala au ajuns revolutionarii. Sunt in jur de 30 si tipa "Jos Basescu" sau "Ati luat spaga barosana pentru Rosia Montana".

- Manifestantii striga la unison: "Ponta, nu uita, tara te va blestema" si "PDL si USL, aceeasi mizerie!".

- Se scandeaza "UNDE E PRESA?!?!"

- Manifestantii canta, la unison, imnul national.

-S-a blocat traficul, manifestantii au intrat in strada, ocupad intreg carosabilul. Jandarmii nu fac fata. Manifestantii striga "uniti salvam Rosia Montana".

- Se scandeaza impotriva gazelor de sist - "refuz, rezist, gazele de sist!".

- Printre manifestanti se afla mame cu copii in brate, biciclisti, dar si un preot.

- Exista pancarte cu mesajul "Coabitare pentru cianurizare".


Foto: Ziare.com

- O mama la portavoce: "Guvernanti, va spun atat, nu va puneti cu mamele din Romania". Toata piata o aplauda.

- In Piata sunt Remus Cernea si Mircea Kivu. Animatorul protestelor este, ca si in iarna lui 2012, Claudiu Craciun.

- Se scandeaza lozinci ca "Uniti salvam Rosia Montana". Protestatarii, majoritatea tineri, flutura pancarte cu mesaje ca "Politicienii pleaca, cianura ramane" sau "Naiba sa va ia pe toti ca ne-am saturat de hoti".

- Reprezentantii Jandarmeriei au declarat pentru Ziare.com ca pana la ora 18:30 se stransesera in jur de 2.000 de protestatari.

-Nicusor Dan, presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", a declarat, pentru Ziare.com, ca Rosia Montana reprezinta in primul rand un obiectiv cultural.

"Rosia Montana este pentru Romania ce este Voronetul sau celelalte manastiri - un obiectiv cultural. Mai mult de atat, faptul ca un privat vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana reprezinta un atentat la statul de drept", a declarat Nicusor Dan, prezent si el in Piata Universitatii.

Ponta: Voi vota impotriva proiectului Rosia Montana. Antonescu se mai gandeste

- Pe contul de Facebook dedicat miscarii impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana au fost postate si fotografii din Anglia sau Franta in care romanii de acolo si-au exprimat nemultumirea asa cum au putut. Una dintre imaginile postate pe Internet a fost realizata la Galeria Nationala din Londra.



- O alta fotografie a fost trimisa de o romanca din Avignon, Franta.



Remus Cernea: Am primit amenintari

- Parlamentarul Remus Cernea se afla si el la protestul din Bucuresti, din Piata Universitatii. Cernea a scris pe Facebook un mesaj in care anunta ca a primit amenintari de la persoane care sustin proiectul de exploatare.

"Am primit in ultimele zile amenintari din partea unora care fac, cu sau fara voie, jocul RMGC si care incearca sa ma intimideze pentru a renunta sa sustin public cauza luptei impotriva proiectului minier pe baza de cianuri de la Rosia Montana", a scris parlamentarul.

Remus Cernea, despre Rosia Montana: Guvernul a trecut de linia rosie

Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca niciun fel de amenintare nu il va opri de la a sustine cauza salvarii Rosiei Montane.

Paleologu: Sper ca presiunile occidentale sa opreasca acest proiect

- Si fostul ministru Theodor Paleologu a tinut sa isi exprime pozitia fata de proiectul Rosia Montana pe retelele de socializare.

"Nu sunt deloc de acord cu retorica nationalista, conspirationista si anticapitalista a multora dintre opozantii proiectului de la Rosia Montana. Argumentele mele sunt de cu totul alta natura. Sunt argumente tehnice, pragmatice, rationale. Si sper, tocmai, ca presiunile occidentale sa opreasca acest proiect nefast al burgheziei coloniale compradore care stapaneste Romania", a scris Paleologu pe Facebook.

- La Rosia Montana, protestul a inceput de la ora 14.00. Si acolo, mai multi oameni au iesit in strada pentru a opri decizia de exploatare miniera cu cianuri pe care guvernul a aprobat-o in zona.



-Protest si la Bistrita - Aproximativ 40 de persoane au protestat si in Bistrita. Protestul bistritenilor a inceput la ora 17.00 si s-a desfasurat in apropierea Bisericii Evanghelice din centrul istoric, scrie Citynews.

Protestatarii au venit cu steaguri si pancarte pe care erau trecute lozinci precum: "Opriti asediul Rosiei Montane", "Romania fara cianura", "Tradarea de tara, in aur se masoara", "Rosia Montana nu e de vanzare", "Ma$$crul media ucide Rosia Montana" si "Unde tu, cel ce conduci, vezi aur si sursa rapida de imbogatire, noi vedem doar moarte prin otravire".

-Protest si in Piata Unirii din Cluj - Peste 2.000 de oameni s-au adunat si in Piata Unirii din Cluj-Napoca, unde au afisat diferite bannere si au scandat lozinci impotriva Guvernului si a corporatiilor.

"Avem cu toti o rana: Rosia Montana", "Basescu, RMGC, aceeasi mizerie", "Trei guverne ne-au incercat, insa noi nu i-am lasat", "Viitorul Rosiei Montane, viitorul Romaniei" - au fost cateva dintre mesajele afisate de protestatari, potrivit Citynews.

- In Ploiesti, doar 20 de persoane s-au strans sa protesteze in centrul orasului fata de intentia guvernului de a permite exploatarea cu cianuri la Rosia Montana. Protestatarii au incercat pret de o ora sa atraga atentia asupra mesajului lor, scrie PH-Online.

-150 de protestatari in Alba Iulia au iesit in strada pentru a protesta fata de exploatarii cu cianuri.

Militantii ecologisti au declarat ziua de 1 septembrie 2013 "Zi de lupta impotriva cianurii si fracturarii!".

Opozitie in USL fata de Rosia Montana: Doi politicieni "se leaga cu lanturi"

- La Satu Mare, aproximativ 100 de persoane au iesit in strada. Protestatarii s-au intalnit in pasajul Corneliu Coposu, au marsaluit in Piata Libertatii si au impartit trecatorilor pliante despre proiectul de lege care permite exploatarea cu cianuri la Rosia Montana. Pe unul dintre bannerele afisate erau trecute numele celor sapte parlamentari satmareni impreuna cu un mesaj care le solicita acestora sa nu voteze pentru exploatarea miniera, scrie Portalsm.

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, controversatul proiect de lege care perminte exploatarea aurului la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Astfel, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.

Potrivit procedurii, acesta va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei, a anuntat Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.
Vedeţi VIDEO la articolul copiat:  http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/protest-de-amploare-in-bucuresti-uniti-salvam-rosia-montana-trafic-blocat-la-universitate-live-1254665?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_96932

SURSA:  Ziare.com!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu