sâmbătă, 15 mai 2010

14 vOAMENI...


  • 14 oameni au scăpat de amputaţie, graţie unei substanţe miraculoase
  • 14-Mai-2010 | 14:24
  • Mihai Ionac

    Mihai Ionac
  • Specialiştii biochimişti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara au produs o substanţă care poate salva bolnavii cu probleme vasculare de la amputaţia membrelor.

    "Din 20 de pacienţi, la 14 s-a evitat amputaţia. Studiul clinic a durat doi ani. Acum încercăm să brevetem substanţa şi s-o introducem în uz. Substanţa respectivă este de fapt un hormon, pe care noi îl numim factor de creştere. Această substanţă exista dar a fost îmbrăcată într-un sistem care să permită preluarea sa de către celule. Substanţa se administrează în muşchi şi are ca efect formarea de noi vase fine, capitare, acolo unde nu sunt. Ţinta principală sunt rănile membrelor care duc la amputaţii. Aceste răni sunt cauzate de oprirea circulaţiei arteriale, diabet şi trei boli venoase care, în timp, provoacă ulcere venoase. Nu suntem extrem de originali. Am preluat o iniţiativă europeană şi, prectic, nu facem decât să ne raliem la aceasta", ne-a declarat prof. dr. Mihai Ionac, medic-şef la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

    Potrivit medicilor, în pofida progreselor medicale, în ultimii zece ani, în Europa, numărul de amputaţii s-a dublat la pacienţii peste 65 de ani. Impactul amputaţiei asupra pacienţilor este devastator, iar şansa supravieţuirii lor scade dramatic. Din acest motiv, medicii din mai multe specialităţi s-au reunit, astăzi, la Timişoara, - în cadrul unei conferinţe cu participare internaţională - pentru a conlucra la salvarea de la amputaţie a pacienţilor cu leziuni cronice la ţesuturile de la nivelul piciorului.

    În România, circa 5.000-10.000 de persoane suferă, anual, o amputaţie. "Toţi facem ateroscleroză, unii mai devreme, alţii mai târziu. Dintre pacienţii cu boli vasculare, la noi se amputează în circa 20-30 la sută din cazuri, de zece ori mai mult decât în străinătate. Şi la noi se fac operaţii de revascularizare ce presupun ori desfundarea arterei înfundate, ori ocolirea acesteia. Anul trecut, din cele 1.000 de operaţii realizate în clinica noastră, 600 au fost intervenţii de bypass. În Timişoara, a scăzut foarte mult numărul de amputaţii. Din păcate la astfel de intervenţii, pacientul trebuie să contribuie financiar pe lângă fondul alocat de Casa de Sănătate. Trebuie cumpărate firele şi folii de protecţie, proteze sau alte materiale. Costurile sunt între 200 şi 800 de euro, la care, după caz se poate adăuga 400-800 de euro pentru proteză", a precizat prof. dr. Mihai Ionac.

  • Autor: Nicolae Laietiu / nicu.lugoj@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu