miercuri, 23 martie 2011

SÎNTEM SINGURI ÎN UNIVERS! - SÎNTEM MAREA EXCEPŢIE!

O planetă de miliarde

Astrofizicianul Greg Laughin a creat o formulă cu ajutorul căreia se poate calcula valoarea planetelor. Pentru formula sa, Laughlin a ţinut cont de mai multe caracteristici, precum vârsta, mărimea, temperatura ori masa planetelor, dar şi de alte valori de interes pentru o planetă, precum posibilitatea de a găzdui forme de viaţă. Pe baza calculelor, s-a demonstrat că Pământul este cel mai scump, având o valoare de 3,5 miliarde de euro. Aplicând acelaşi algoritm, rezultă că planeta Marte este evaluată la 11.700 de euro, în timp ce, dacă vreo populaţie extraterestră ar vrea să se stabilească pe Venus, ar trebui să scoată din buzunar mai puţin de 0,7 eurocenţi. Cercetătorul, care lucrează la University of California din Santa Cruz, Statele Unite, şi-a mutat apoi atenţia asupra celorlalte 1.800 de planete cunoscute până în prezent. Toate acestea au însă un preţ foarte scăzut pentru că se află ori foarte departe, ori foarte aproape de steaua  în jurul căreia orbitează, astfel că nu este posibilă apariţia unor forme cunoscute de viaţă şi planetele nu pot fi colonizate.


Valoarea pe hârtie


„Ideea de a da o valoare planetelor mi-a venit în momentul în care a fost descoperită planeta Gliese 581C, care şi astăzi este considerată cea mai asemănătoare Terrei. Din acest motiv, am încercat să cuantific parametrii cei mai importanţi pentru o planetă, respectiv ceea ce o face locuibilă. În acest fel a apărut o formulă care poate fi aplicată oricărui obiect ce orbitează în jurul unei stele. În cazul planetei Gliese 581C, valoarea rezultată a fost surprinzător de mică, doar 100 de euro, pentru că, în ciuda faptului că are dimensiuni comparabile cu ale Terrei, nu permite în nici un fel existenţa vreunei forme de viaţă, iar această situaţie nu se va schimba nici în viitor“, a spus specialistul. Planeta din afara sistemului solar a cărei valoare le depăşeşte pe toate celelalte este KOI 326.01, care a fost estimată la 150.000 de euro. În formula astrofizicianului american, distanţa faţă de steaua-mamă este doar unul dintre parametrii luaţi în consideraţie. De asemenea, o valoare importantă o are şi vârsta stelei, pentru că, deşi planeta se află la distanţa potrivită pentru a găzdui viaţă, faptul că steaua este prea bătrână pentru a permite oricărei forme de viaţă să apară şi să se dezvolte face ca planeta să valoreze cât un simplu asteroid. 
Însă, ce valoare ştiinţifică poate avea o astfel de formulă? „După părerea mea, datorită acestei formule ne vom putea concentra studiile doar asupra acelor planete a căror valoare depăşeşte 60 de milioane de euro. Celelalte planete, dintr-un motiv sau altul, nu pot permite apariţia sau dezvoltarea nici unei forme de viaţă“, este de părere specialistul. 
sursa; gazeta de sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu