miercuri, 11 noiembrie 2015

ÎN ATENŢIA LUI CAPATOS.

Completarea unui articol anterior.

GAZE ŞI FĂINĂ - AVEUGLE (ORB, CHIOR) - PERICOL DE EXPLOZIE

GRIZÚ n. Substanță gazoasă, inflamabilă și explozibilă, constând dintr-un amestec natural de metan și alte hidrocarburi, care se formează, mai ales, în minele de cărbune. /grisou
 ABSÓRBȚI//E ~i f. Fenomen prin care un corp solid sau lichid încorporează o substanță oarecare din afară; absorbire. [G.-D. absorbției; Sil. -sorb-ți-e] /absorption
, lat. absorptio, ~onis
 ADSÓRBȚIE s.f. Proces de fixare a moleculelor unui gaz sau ale unui corp dizolvat, într-un strat foarte subțire, pe suprafața unui corp solid. [Gen. -iei, var. adsorbțiune s.f. / cf. fr. adsorbtion].

    Experimentul făcut la Capatos este o simulare. Un experiment în mic.
    Nu ştiu dacă a fost spălat şi tavanul. Dar în cadrul procesului de spălare cu detergenţi şi alte substanţe inflamabile, acestea s-au întins pe o suprafaţă mare, în strat aproape molecular. Evacuarea gazelor volatile produsă de uscare s-a făcut mai rapid şi în cantitate mare.
    S-ar putea, în cadrul experimentului lui Capatos, acesta să nu reuşească întru-totul, pentru că evaporarea se realizează de pe suprafeţe mici (din cele două lighenuşe de plastic), iar tensiunea superficială a lichidului în strat gros să fie mare; dacă lichidul s-ar fi evaporat dintr-un strat foarte subţire, dintr-o suprafaţă mai mare, s-ar fi putut degaja mai multe volatile.
     Se impune deci şi un al doilea experiment, cu lichid detergent-inflamabil expus într-o suprafaţă mare, înmuind batiste sau mici prosoape, puse la uscat în cutie, sub buret, pe nişte sfori, ca la uscarea rufelor. Şi în acest caz, o parte din lichid rămîne îmbibat (absorbit şi adsorbit) de batiste sau prosoape, dar experimentul este mai aproape de cazul real - unde împrăştierea lichidului pe pereţi, duşumele şi tavane s-a făcut pe o arie mai mare.
ÎN ATENŢIA LUI CAPATOS.
ing. Savin BADEA


Klaus Iohannis a fost OTRĂVIT

Interesant!
11.11.2015
Autor: Cristi Teodorescu

iohannis


Președintele Klaus Iohannis a fost otrăvit! Chiar dacă titlul poată părea șocant sau fantasmagoric, realitatea aceasta este. Președintele a fost, pe 31 octombrie, în clubul Colectiv, acolo unde au ars de vii aproape 200 de tineri, 50 dintre ei pierzându-și viața. Conform medicilor, fumul degajat în urma incendiului conținea tot felul de substanțe incompatibile cu viața, printre care și cianură. Medicii i-au avertizat pe toți cei care au fost în acel club că ar trebui să se prezinte de urgență la spital pentru a-și face analizele.
Astfel, printre cei care ar trebui să-și facă un control medical, pe lângă răniții și salvatorii din noaptea de vineri, s-ar putea afla și președintele Klaus Iohannis, care ar fi putut inhala, la vizita de sâmbătă făcută în interiorul clubului Colectiv, aerul cu compușii chimici periculoși. De altfel, conform medicilor, una din principalele cauze ale morții tinerilor e chiar fumul care conținea tot felul de compuși toxici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu