duminică, 12 august 2012

"Un popor de oi naşte un guvern de lupi"... Florin Constantiniu... - NU TREBUIA IMPUS CVORUMUL! CONSTITUŢIA NU PREVEDE AŞA CEVA! STRĂINII SĂ NU SE BAGE UNDE NU LE FIERBE OALA: ÎN TREBURILE NOASTRE INTERNE! NU SÎNTEM COLONIA SUA ŞI NICI A UNIUNII EUROPENE! ing. Savin BADEA

UN POPOR DE OI NAŞTE UN GUVERN DE LUPI!!!


“Clasa politica postdecembrista 
este cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei”

Din interviul cu academicianul FLORIN CONSTANTINIU,istoric de prestigiu european,în anul 2009,la jubileul de 20 de ani de la lovitura de stat din decembrie 1989.

La 20 de ani de la marea varsare de sange din decembrie 1989, Romania arata ca un animal bolnav si haituit.(n.a.-fac o menţiune:şi astăzi, iunie 2012,situaţia este absolut aceeaşi!)Ne uitam in urma si nu ne vine sa credem ca au trecut doua decenii de sperante zadarnice. Nimic din ce-am visat nu s-a implinit. In jurul nostru domnesc stagnarea si deziluzia, inceputurile neterminate, politica murdara, cu degetul pe tragaci, manipularea televizata.Lipseste o viziune, un proiect national de salvare.

Lipseste harta viitorului. Trista priveliste n-a cazut din cer. Au creat-o politicienii si romanii insisi.Cum a fost turcul, asa a fost si pistolul. Nu mai putem sa ne ascundem dupa deget.

“Din nefericire, sansele imense care se ofereau tarii noastre in decembrie 1989 au fost ratate”

- Cum evaluati, fara menajamente, cele doua decenii de libertate din viata noastra, domnule profesor?

- Ca pe un inaugural ratat. In istoria fiecarui popor exista evenimente cruciale, care inaugureaza o noua etapa in evolutia societatii. Decembrie ’89 a fost un astfel de eveniment: crucial, innoitor, fondator.Din nefericire, sansele imense care se ofereau tarii noastre au fost ratate si, astfel, Romania imparte cu Bulgaria si Albania ultimele locuri din clasamentul tarilor foste comuniste.

- Pentru un individ, 20 de ani inseamna mult, aproape o treime din viata. Ce reprezinta pentru istorici aceeasi perioada?

- Pentru istorici sunt foarte instructive, intr-un astfel de moment, comparatiile cu alte intervale de timp ale istoriei nationale. Iau doua exemple de perioade cu o intindere de doua decenii, ca aceea scursa de la caderea regimului comunist. Prima: 1859-1878; a doua: 1918-1938. In primul caz,perioada a fost marcata de un progres uluitor: de la Unirea Principatelor (1859), care pune bazele statului roman modern,la castigarea independentei (1877/1878). Politica de reforme a lui Cuza, in primul rand reforma agrara din 1864,si politica de modernizare promovata dupa aceea de Carol I, au facut ca statul roman sa se smulga din inapoierea determinata – in principal – de dominatia otomana, si sa se modernizeze rapid.Progresele au fost vizibile pe toate planurile: politic, economic, social, cultural.Sa nu uitam ca, in acest interval, apar “Junimea” si Eminescu! A doua perioada: 1919-1938. Iesita dintr-un razboi pustiitor si lovita de o criza economica de o duritate nemiloasa (1929-1933), Romania a izbutit, totusi, sa inregistreze un remarcabil progres in toate directiile, 1938 fiind anul de varf al Romaniei interbelice. 

- Vorbiti de doua perioade exceptionale, domnule profesor! Ce se intampla astazi in Romania se afla la polul opus!

- Intr-adevar. Am ales aceste doua perioade tocmai pentru ca ele sunt cele mai potrivite spre a fi comparate.In toate cele trei cazuri, avem de-a face cu inaugurale: in 1859, asa cum am spus, se aseaza temelia statului roman modern;in 1918, se desavarseste unitatea nationala a romanilor; la 22 decembrie 1989, se inchide “paranteza” comunista,deschisa in 1945 de ocupantul sovietic, si se reintra pe fagasul dezvoltarii firesti a societatii romanesti.Veti fi de acord – sper – ca la cea mai sumara comparatie, perioada postdecembrista apare cu o intristatoare saracie de rezultate.Suntem liberi, este adevarat, dar a progresat in vreo directie Romania?Sunt, astazi, romanii mai fericiti? Exista un mare ideal national care sa-i mobilizeze pe romani?In raport cu 1859-1878 si 1918-1938, ultimii 20 de ani nu ne dau decat infime temeiuri de satisfactie si deloc de mandrie.

“Clasa politica s-a aruncat asupra Romaniei cu un singur gand: sa se imbogateasca.A jefuit cum nici hulitii fanarioti n-au facut-o” (n.a.-îmi permit să adaug: a jefuit şi jefuieşte în continuare,fără jenă sau teamă de pedeapsă,toată clasa politică-fără nici o excepţie!ĂIA HOŢI,ĂŞTIA HOŢI,MAMA LOR LA TOŢI- cântă de mulţi ani analistul politic Victor Socaciu)

- De ce, in ultimii 20 de ani, romanii nu au mai fost in stare sa repete performantele din perioadele pe care le-ati amintit?

- Parerea mea este ca perioadele de progres sunt asigurate de conjugarea eforturilor elitei politice si intelectuale cu angajarea plenara a maselor intr-un proiect national, mobilizator si stimulator. In 1859, generatia pasoptista (Mihail Kogalniceanu, Ion C. Bratianu), cea mai creatoare generatie a istoriei romanesti,s-a aflat la unison cu societatea moldo-munteana, care voia unirea si independenta. In 1918, generatia Marii Uniri (Ion I. C. Bratianu, Take Ionescu, Nicolae Iorga) s-a aflat la unison cu societatea care voia “Romania Mare” si afirmarea ei pe plan european. Din 1989, societatea romaneasca a fost profund divizata (vezi “Piata Universitatii”), lipsita de un proiect national si incapabila sa-si mobilizeze resursele pentru a valorifica sansele ce i se ofereau: in primul rand, unirea Republicii Moldova cu Romania . Pe scurt, nici clasa politica,nici societatea romaneasca nu au fost in masura sa asigure inauguralului din decembrie 1989  justificarea imenselor posibilitati oferite de caderea comunismului.

- Cu alte cuvinte, putem vorbi de o “ratare” postcomunista a Romaniei? 

- Vorbim de clasa politica si de societatea romaneasca. Cea dintai a intrunit trei superlative:cea mai incompetenta, cea mai lacoma si cea mai aroganta din istoria Romaniei. Lipsita de expertiza,avida de capatuiala si sigura de impunitate, ea s-a aruncat asupra Romaniei cu un singur gand: sa se imbogateasca. A jefuit cum nici hulitii fanarioti n-au facut-o. Responsabilitatea ei fata de situatia catastrofala a Romaniei este imensa.Astazi, constatam ca industria este lichidata, agricultura e la pamant, sistemul de sanatate in colaps,invatamantul in criza, individualitatea Romaniei pe plan international disparuta.Criza economica nu a facut decat sa agraveze relele care au precedat-o. Incompetenti, guvernantii nu au stiut sa atenueze socul crizei ce ne-a lovit.Daca Romania profunda se zbate in dificultati si deznadejde, clasa politica prospera. Case peste case (oameni politici cu patru, cinci, sase locuinte; te intrebi ce vor fi facand in ele),vile in tara si strainatate, masini de lux etc. s-au strans in proprietatea clasei politice.Stiam ca avutia este rezultatul unei activitati economice. Acum, vedem ca politica este mijlocul cel mai sigur de imbogatire.”Un popor de oi naste un guvern de lupi”

- Cine este vinovat de aceasta situatie?

- Cred ca principalul vinovat de aceasta situatie este insusi poporul roman!El ilustreaza perfect observatia ca “un popor de oi naste un guvern de lupi”.Spiritul de demisie, pasivitatea, resemnarea romanilor, au permis clasei politice sa-si bata joc, nepedepsita, de tara.Lipsit de spirit civic, poporul roman nu a fost capabil, in acesti 20 de ani, sa traga la raspundere clasa politica sau sa “tempereze” setea ei de inavutire. Pe roman nu-l intereseaza situatia generala.Daca prin fin, nas, cumnat, amic etc., si-a rezolvat pasul lui, restul duca-se stim noi unde!Mostenirea multiseculara a lui hatar si bacsis a ramas atotputernica.Cum sa indrepti o tara , cand cetatenii ei se gandesc fiecare la sine si nu la binele comun!?Astazi, asistam la situatii si mai dramatice. Romanii pleaca – din nevoia de castig – sa lucreze in Spania sau Italia, sa lupte in Afganistan. Energii si vieti se irosesc astfel in beneficii straine. Nu poti sa-i condamni: mai bine sa lucreze pentru straini, decat pentru noii ciocoi postdecembristi,care ii trateaza cu un dispret suveran.

- Intrarea Romaniei in NATO si UE a fost, totusi, o biruinta postdecembrista.

- Sa fim seriosi! Am intrat in NATO pentru ca SUA, factorul decisiv al Aliantei, au vrut-o.Aduceti-va aminte ca, in 1997, cand Romania a dus o campanie pe cat de zgomotoasa, pe atat de inutila,SUA ne-au inchis usa la summit-ul de la Madrid . In dorinta de a castiga bunavointa Washingtonului,am incheiat tratatul dezastruos cu Ucraina, fara a obtine nici un folos.Dupa 11 septembrie 2001, evaluarea americana s-a schimbat radical. In lupta impotriva terorismului islamic,SUA aveau nevoie de noi aliati; in acest context, Romania a devenit membra a NATO.A fost o decizie americana , nu un merit al guvernantilor romani. O situatie similara, si in cazul intrarii in Uniunea Europeana. Directoratul marilor puteri ale Uniunii a decis extinderea ei in Est. Daca avem un dram de sinceritate, trebuie sa recunoastem ca suntem inca departe de a fi o tara la nivelul standardelor vest-europene, care sunt ale Uniunii. Directoratul marilor puteri a considerat insa ca este in interesul sau aceasta extindere,si atunci, la gramada – iertati-mi expresia! – am intrat si noi.“Patriotismul e privit, in anumite cercuri ale intelectualitatii noastre si ale societatii civile, ca o boala rusinoasa”

- Ce-i lipseste Romaniei pentru a fi din nou ceea ce a fost candva?

- O “mare idee”, un mare proiect national. Inainte de 1859, a fost Unirea; inainte de 1918, a fost desavarsirea Unirii.Astazi nu ne mai insufleteste nici un ideal mobilizator.In perioada interbelica,Cioran ar fi vrut ca Bucurestiul sa devina Bizantul sud-estului Europei. Si, fara nici o exagerare patriotarda, ar fi putut deveni. Astazi nici nu vrem, nici nu putem sa ne afirmam. Economic , Romania a devenit o piata de import.Nu cunosc vreun produs romanesc vestit la export. Practic, suntem un fel de colonie.In politica externa, am disparut de pe harta diplomatica a Europei. In plan cultural, scriitorii romani asteapta, in continuare, Nobelul… In stadiul actual, cred ca sectorul in care Romania ar fi putut sa se manifeste cu sanse de succes era cel cultural-stiintific. Din nefericire, guvernantii postdecembristi si-au batut joc de invatamantul romanesc,supus la tot felul de “reforme” si “programe” inepte si distructive. Daca, din randul elevilor sau studentilor,au iesit elemente de valoare, ele sau au plecat in strainatate sau au disparut in mediocritatea din tara. Aveam sansele sa fim Bizantul Europei de Sud-Est. Am ramas insa la periferia Europei.

- Mondializarea ameninta structura fiintei nationale. Se poate sustrage Romania acestui carusel mortal?

- Mondializarea este un proces caruia Romania nu i se poate sustrage, dar caruia ii poate rezista. Nu o rezistenta, as spune, de caracter antagonic, ci printr-o afirmare a identitatii nationale.In Franta, tara cu o atat de veche si stralucita cultura, guvernul a initiat o dezbatere despre identitatea nationala. La noi, cand cineva abordeaza aceasta problema, se aud imediat voci care il acuza ca este nationalist, nostalgic etc.Patriotismul e privit, in anumite cercuri ale intelectualitatii noastre si ale societatii civile, ca o boala rusinoasa.Americanii – ii am in vedere pe cetatenii SUA – ne ofera cel mai frumos exemplu de patriotism.Noi, care ii copiem in atatea privinte, ramanem indiferenti la minunata lor pilda.

- Mai poate fi patriotismul o valoare in zilele noastre?

- Daca vorbim de un patriotism lucid, da, fara indoiala. Eu unul am aderat la principiul atat de sanatos al “Junimii”:”Patriotism in limitele adevarului”. Sa-mi iubesc tara si poporul, dar sa nu le ascund niciodata defectele. Poate este o deformare de istoric, dar cred ca identitatea nationala are o componenta esentiala: memoria istorica.Traditia se cultiva, in primul rand, prin cunoasterea istoriei. Cand monumentele istorice se paraginesc si se ruineaza, memoria istorica e pe cale de disparitie.

- Cum credeti ca vor judeca perioada postdecembrista urmasii nostri de peste o suta de ani? 

- Peste o suta de ani, cred ca judecata urmasilor si, intre ei, a istoricilor, va fi foarte severa.Anii 1989-2009 vor fi considerati o perioada de declin, clasa politica si poporul roman impartind,in egala masura, responsabilitatea pentru aceasta trista realitate.

Sa dea Dumnezeu ca atunci, peste un secol, Romania sa aiba situatia fericita pe care a ratat-o astazi.

Cu aceste cuvinte,academicianul Florin Constantiniu şi-a încheiat interviul!

SUPLIMENT 1:

CEL MAI MARE SECRET AL LUI BASESCU-SECRETIZAT PE 50 DE ANI

de Ileana Savu la 28 iulie 2012 la 10:22 ·

SECRETUL lui HAYSSAM - BASESCU este initiatorul rapirii din IRAK SI AR PUTEA LUA PUSCARIE GREA PENTRU TERORISM BASESCU A FURAT PESTE 100 MILIOANE DOLARI DIN RECOMPENSA Imediat dupa ce a fost ales presedinte, la inceputul anului 2005, BASESCU s-a hotarat sa dea prima lovitura dubla, o lovitura de imagine, ca eliberator si salvator al unor cetateni romani rapiti in Irak dar si o lovitura financiara, preluand o parte din averea lui hayssam si 100 milioane dolari, suma platita ca recompensa "rapitorilor" si care de fapt au primit doar 5 milioane $.


OVIDIU EDUARD OHANESIAN (n. 1 ianuarie 1968, Bucureşti), era jurnalist la cotidianul România Liberă când a fost răpit în Iraq, la 28 martie 2005, împreună cu SORIN MISCOCI (cameraman), jurnalista marie jeanne ion şi ghidul Muhamad Munaf. Ei au fost eliberaţi la 22 mai 2005.

Se pare ca exista si telegrame Wikileaks despre aceasta afacere,trimise atat de la Bucuresti dar si din Irak.
Ovidiu Eduard Ohanesian: Răpirea a fost iniţiată la Bucureşti cu concursul serviciilor secrete şi al unui cerc restrâns de politicieni sub acoperire din vechea Securitate din jurul Palatului Cotroceni. Preşedintele ţării Traian Basescu a declarat imediat după eliberarea noastră că acţiunea a fost instrumentată în România. Am să vă fac o dezvăluire din volumul 2 al cărţii mele Răpirea din Irak - Terorism de Stat cu Luare de Ostatici - Ancheta. Unul dintre iniţiatorii răpirii este generalul (r) Ion Ştefănuţ, fost şef al Direcţiei Antitero din cadrul SRI. Numele său figurează în raportul generalului (r) Ion Maranda, şef al Direcţiei de Protecţie Internă din SRI in anul 2005.

Omar Hayssam a fost doar o unealtă, o rotiţă în mecanismul răpirii. Conform declaraţiilor sale olografe date în 2007-2008 în faţa unui notar libanez, asupra lui Hayssam s-au făcut presiuni imense să treacă de la PSD la PD (actual PD-L) la începutul anului 2005. A fost înlocuit cu dr. Yassin Mohammad, un apropiat al lui Traian Basescu, încă de când acesta era primar al Bucureştiului. Spun înlocuit pentru că Yassin nu a preluat numai o mare parte din averea lui Hayssam, ci şi responsabilităţile acestuia in afacerile Cotrocenilor pe zona Hamas-Hezbollah.


Într-o primă fază, răpitorii au fost membrii şi prieteni ai familiei americanului Mohamad Munaf iar recompensa de 100 milioane $ al fi ajuns usor in conturile lui Basescu. Ulterior ziaristii rapiti au fost preluaţi de o echipă condusă de un ofiţer al trupelor speciale ale lui Saddam Hussein, poreclit Abu Sahar. Aceştia i-au dus in zona Triunghiul Mortii (zona Iskandaria, Yussufia, Mahmudia), la 29 Km sud de Bagdad. Acolo au putrezit 51de zile în susbolul unei ferme. Ohanezian a reuşit să fac rost de un film din beci, realizat de trupele speciale american Hostage Working Group. Abu Sahar este posibil să fi fost membru în brigăzile Moudh Ibn Jabal. Cert este ca a participat la execuţia britanicului Kenneth Bigley din 07 Octombrie 2004. Răpitorii urmareau să obţină bani , un milion $/persoana.


S-a dovedit faptul că Basescu a folosit evenimentul Răpirii în scopuri personale,financiare si electorale, acoperind adevăraţii vinovaţi şi dovezile pentru 50 de ani.

Basescu a platit o suma foarte mare rapitorilor cca 100 milioane $,, nu se stie cat din ea a ajuns la rapitori si cat a ajuns in alte conturi secrete ,oficial rapitorii cereau retragerea trupelor, neoficial se cereau bani. Eliberarea s-a produs în momentul în care Basescu a platit rascumpararea printr-un ofiter al serviciilor secrete romane care negociase cu rapitorii si poliţia irakiană, condusă de colonelul Moaied Abdel Kazem şi serviciul secret al Ambasadei SUA în Irak Hostage Working Group, condus de Daniel O'Shea au arestat o parte din răpitori şi au ajuns la familiile şi prietenii lui Abu Sahar.In realitate Basescu a platit doar 5 milioane $,cate un milion pentru fiecare din cele 5 persoane aflate in ascunzatoare, adica cei 3 jurnalisti,Mohamad Munaf,si jurnalista franceza Florence Aubenas ,restul de 95 milioane $ au fost depusi intr-un cont bancar pe numele PROPHET, (adica "Profesorul" in limba araba).Sa fie intamplator ca Hayssam ii spunea "Profesorul" lui Basescu ,ulterior, in convorbirile telefonice?
Pe jurnalista franceza Florence Aubenas au gasit-o în beci. Era răpită cu vreo 3 luni înaintea romanilor. Cel mai probabil ea este ofiţer sub acoperire. Ea a dat declaraţie semnată că a fost cu jurnalistii romani în beci. Acum a dispărut de la ziarul Liberation, unde lucra. Au mutat-o. Altfel, o femeie deosebită.

Multe servicii secrete irakiene, americane, româneşti (SIE, SRI, DGIPI), au fost implicate in aceasta actiune. Din păcate, unii ofiţeri din cadrul acestor servicii, politicieni, jurnalişti, afacerişti sub acoperire au facut joc dublu.

MUNAF este cetăţean american şi cel mai probabil, agent infiltrat pe langă teroristul Omar Hayssam pentru controlul acestuia. Munaf a fost doar o unealtă ca şi Hayssam. Împreună cu fratele său Yussuf au concretizat prima răpire în teren, adică în cartierul Al Yarmook din centrul Bagdadului, zonă cunoscută ca Patru strazi, lângă Universitate. Munaf a fost obiectul unui troc între serviciile SUA şi cele româneşti. A fost predat după eliberearea jurnalistilor romani, la ordinul Cotroceniului, de pe pamânt romanesc, de către fostul ambasador al Romaniei în Irak - ofiţerul deplin conspirat al SIE Mihai Stefan Stuparu acum ambasador NATO al lui Basescu. Este în mâinile forţelor americane la închisoarea din Camp Crooper din 2005. Munaf a fost judecat şi condamnat de tribunalul irakian Shark El Kanat la moarte. In 2008 S-AU PIERDUT DOCUMENTELE DE LA DOSARUL IRAKIAN AL LUI MOHAMAD MUNAF !!!!! Muşamalizare totală. Condamnarea la moarte a fost casată. Se reia ancheta. Asta ca să vedeţi ce implicare uriaşă internaţională are cazul Rapirea din Irak.

Au existat contradictii, dupa eliberare,intre declaratiile celor trei jurnalisti. Doi dintre jurnalişti au încercat să ascundă adevărul, adică implicarea lor în diversiune. Se doreau eroi naţionali. Unul singur a spus adevarul,Ohanezian, şi a facut un pas lateral imediat ce şi-a dat seama de implicarea celorlalţi. Azi Miscoci este cameramanul lui Basescu la Cotroceni, de Marie Jeanne Ion nu se mai stie nimic, doar Ohanezian a scris doua carti despre rapire, a facut dezvaluiri incendiare care confirma ipoteza implicarii lui Basescu si se judeca cu statul roman. Hayssam este in Syria dupa ce Basescu l-a facut "scapat" din puscarie ,tot ca sa-i inchida gura si sa nu mai vorbeasca despre "profesorul" care a condus intreaga afacere, si, desi s-a cerut de sanchi extradarea lui in Romania, Hayssam si-a gasit un culcus bun "in puscarie" in Syria pentru vreo 4 ani .Cine l-a ajutat pe Basescu sa-l faca scapat pe Hayssam? Razvan Mihai Ungureanu,O organizaţie privată, percepută ca o organizaţie puternică, Conferinţa Preşedinţilor Principalelor Organizaţii Evreieşti din America, îi trimite o scrisoare ministrului de externe de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, cerînd o favoare specială pentru un avocat israelian al familiei lui Omar Hayssam. Teodor Baconski, la acea vreme secretar de Stat în MAE, trimite la rîndul său scrisoarea procurorului general şi biroului DIICOT, ordonîndu-le, practic, să se supună. Între timp, acestui avocat din Tel Aviv i se permite să se întîlnească de 3 ori, în secret (de două ori în puşcărie), cu Omar Hayssam, fără ştirea DIICOT - împotriva procedurilor penale din dreptul românesc.Apoi ,in baza unui referat medical aranjat, si a cererii exprese a procurorului de caz??,Hayssam este eliberat si imediat fuge din tara cu avionul pe ruta :Bucuresti-Chisinau, Viena-Liban (Beirouth).


Americanii stiu insa tot, ne mai miram atunci ca BASESCU este la mana lor?

SURSA: 

View Thread: Corespondenţă de la New York: Votaţi schimbarea ...

SUPLIMENT 2:

"ÎNGRIJORATĂ de recentele acţiuni GUVERNAMENTALE", Administraţia Obama trimite duminică la Bucureşti UN EMISAR SPECIAL

de Alina Matis Postat la: 11.08.2012 12:46 Ultima actualizare: 12.08.2012 20:09

RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO
Philip Gordon, Asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al lui Hillary Clinton, vine duminică la Bucureşti, pentru a discuta cu oficialii români despre "îngrijorarea Statelor Unite" faţă de ultimele evenimente politice din România, care "ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.
"În data de 12 august, Asistentul Gordon va merge la Bucureşti, în România, unde se va întâlni cu oficiali guvernamentali de vârf, pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite, ca urmare a ultimelor acţiuni ale Guvernului, care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului. De asemenea, Asistentul Gordon se va întâlni şi cu membri ai societăţii civile şi ai comunităţii de afaceri, pentru a discuta despre rolul lor în întărirea valorilor şi principiilor democratice împărtăşite de comunitatea transatlantică", a informat Departamentul de Stat.

Gordon vine în România din Turcia, unde o însoţeşte pe Hillary Clinton, care efectuează o vizită în această ţară.
Faptul că Secretarul de Stat american l-a trimis pe Philip Gordon l-a Bucureşti este un semnal foarte clar al Statelor Unite pentru Guvernul Ponta că este timpul să treacă de la vorbe la fapte şi să îşi respecte angajamentele internaţionale de a asigura o guvernare democratică.
În plus, termenii foarte duri, în materie de limbaj diplomatic, folosiţi de Departamentul de Stat pentru a descrie scopul vizitei oficialului american în România sunt un alt semnal că SUA se implică în actualul război politic la Bucureşti, mai mult decât au făcut-o până acum, prin ambasadorul Mark Gitenstein, care a vorbit deseori despre problemele din ultima vreme şi s-a întâlnit cu oficialii români pentru a discuta pe această temă.
În opinia europarlamentarului PNL Ramona Mănescu, vizita lui Philip Gordon este consecinţa "dezinformării" în plan internaţional făcute de Traian Băsescu şi PDL: "Constatăm pe zi ce trece că de fapt în continuare domnul Băsescu, prin oamenii, susţinătorii dumnealui, în diferite structuri ale statului, dezinformează la nivel internaţional, şi mi se pare absolut normal ca şi Statele Unite şi UE să vrea să afle care este situaţia în realitate şi este absolut normal să vrea să discute cu oficialii români, deci cu membrii USL, care pot clarifica până la urmă situaţia", a declarat sâmbătă eurodeputata, potrivit Mediafax.
Cine este emisarul Statelor Unite

Director pentru Afaceri Europene în Consiliul Naţional de Securitate din timpul administraţiei Bill Clinton şi consilier pe probleme de politică externă al lui Barack Obama în timpul campaniei din 2008, Philip Gordon este unul dintre cei mai importanţi oficiali din Departamentul de Stat.
A fost nominalizat în funcţia de Asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice în martie 2009, iar numirea în funcţie a avut loc în 15 mai.
Este, în termeni mai apropiaţi de ierarhia politică românească, adjunctul lui Hillary Clinton în Europa şi spaţiu eurasiatic. Gordon are în portofoliul său 50 de state de care este responsabil. Acestora li se mai adaugă NATO, UE şi OSCE.
Mark Gitenstein, "ambasadorul-jucător"

Cu toate că Mark Gitenstein a fost, de la începutul mandatului său, cel mai activ ambasador de la Bucureşti, primind porecla de "ambasador-jucător", reprezentantul SUA în România s-a implicat şi mai mult în ultima perioadă în problemele interne ale României. Diplomatul a făcut apel la politicienii români, în mai multe declaraţii publice recente, să respecte statul de drept şi independenţa Curţii Constituţionale.
De asemenea, luni, când fostul ministru de Interne Ioan Rus şi-a dat demisia, ambasadorul american a fost la MAI pentru a se întâlni cu oficialul român demisionar, după cum a declarat Ambasada SUA pentru gândul. O zi mai târziu, Gitenstein s-a întâlnit şi cu Victor Ponta, cu care a discutat, conform primului-ministru, "despre parteneriatul strategic" România-SUA.
Pe tema acestui parteneriat, Gitenstein a făcut miercuri un comentariu care poate fi interpretat drept un avertisment pentru politicienii români: "Guvernele vin şi pleacă, atât în România, cât şi în SUA, dar ceea ce este important este parteneriatul dintre cele două ţări".
Citeşte şi Preşedintele interimar, Crin Antonescu: "În fond, Traian Băsescu a fost demis. În formă, aşteptăm verdictul CCR. Băsescu trebuia să demisioneze. Eu am luat o decizie"

SURSA: GÎNDUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu