vineri, 23 iulie 2010

BOALĂ, CA ORICE BOALĂ...

Mădălina Manole putea fi salvată

Tristeţea şi depresia Mădălinei Manole păreau aduse de un blestem. De asta se temea artista, care mergea în fiecare vineri la Biserică, să se închine la Sfântul mucenic Ciprian, protectorul de vrăji şi blesteme. Ceilalţi credincioşi se obişnuiseră cu prezenţa Mădălinei la slujbe. Iar preoţii cred că boala ei avea leac, că ea putea fi salvată. 
NOTA MEA: Boala psihică - oricare ar fi ea - este  o boală ca orice boală! Însă PROSTIA SOCIETĂŢII face din boala psihică o ruşine, o mare ruşine. Din acest motiv, bolnavii psihici se feresc să-şi recunoască boala şi asta din două motive: medicii care îi tratează sînt mult rămaşi de căruţă, iar bolnavul psihic este foarte convingător că ar fi sănătos. Există, am auzit, un dicţionar de boli psihice, care ceprinde circa 2000 de sindroame... TEAMA, de ori ce fel, condamnă pe bolnavii psihici la agravarea bolii lor. Orice boală psihică are cauze specifice şi cauze reale. Prin medicaţie se ameliorează numai cauzele specifice. Dacă nu se iau în seamă cauzele reale ale bolii numai medicaţia nu poate duce la însănătoşire. Trebuiesc înţelese şi îndepărtate cauzelor reale, în măsura în care este posibil. Totul cere răbdare şi timp, delicateţe şi înţelegere. Confesarea la un preot, la un prieten, la o televizie, de la caz la caz, face minuni! Şi rugăciunea, ca metodă psihică, optimismul, speranţa... Regimurile totalitare - al lui Nicolae CEAUŞESCU şi în cel prezent, de dictat din afară - şi teama agravează bolile psihice şi, mai ales, prin folosirea unor medici psihiatri pe post de bau-bau, anexă la Serviciile Secrete. Şi astăzi, cei curajoşi sînt ameninţaţi cu asemenea perspective! Mai mult, Biserica, prin duhovnicii săi, ar trebui să-i prezinte presupusului bolnav psihic pe întîiul  "psihiatru" sau "psiholog", adică pe faţa bisericească, pusă să-l aline pe bolnav, acolo unde e cazul... Societatea dă cu "pietre" - aici inţelegeţi dă cu "cuvinte grele" - şi în bolnav şi în apropriaţii lui, cît este şi sunt în viaţă sau postum. Amintiţi-vă numai de cazul lui Mihai EMINESCU, marele nostru poet naţional şi geniu, care a fost executat din ordinul Imperiului Habsburgic şi care şi astăzi, din cînd în cînd, este denigrat de epigonii răutăcioşi, poate, iarăşi, din ordin străin, numai şi numai, pentru ca acest popor să nu se bizuie pe haru-i de "născător de genii"! Mareşalul Ion ANTONESCU, la ordinele primite din Israel, şi nu numai, a fost pus la index, interzis poporului român!
Şi eu cred că Mădă putea fi salvată, indiferent dacă era sau nu era bolnavă, îndepărtîndu-i-se din preajmă, cauzele reale care au măcinat-o şi care au dus-o la un sfîrşit groaznic!
ACUZ iarăşi BISERICA pentru că nu a îngropat-o creştineşte - chiar şi cu explicaţiile de rigoare.
NU ÎNCURAJEZ NICI-O FORMĂ DE SUICID, dar consider că toţi sinucigaşii sînt bolnavi "în contra societăţii şi a cauzelor reale care îi duc la disperare" şi nu împotriva raiului lui Dumnezeu. Nu vedeţi că însăşi societatea este bolnavă şi se sinucide lent?! Faceţi pe Pămînt RAIUL, după chipul şi asemănarea celui Dumnezeiesc, poate chiar mai bun!, mai bun chiar decît şi-l pot IMAGINA unii oameni!
ing. Savin BADEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu