duminică, 11 iulie 2010

MIERE DE VIESPI

MIERE DE VIESPI



MIERE DE VIESPI
"Fii sincer si nu-ti fie teama de nimic." (Eliphas Levy)
Recunosc: titlul acesta mi-a fost sugerat, indirect, de Dan DIACONESCU, la auzul acestei sintagme, titlul unui dorit ziar OTV.
Plecînd de aici, vă mai spun că există un punct în Craiova, care se numeşte BORCANUL CU MIERE, raiul unor beţivi, se pare.
Dar cu ce fel de miere poate fi plin un borcan? De albine, de trîntori, de bondari, de gărgăuni, de muşte ori de viespi? Desigur, cu miere de albine (florală, extraflorală, monofloră, polifloră, din faguri, scurşi, centrifugaţi, presaţi, încălziţi, fluidă, zaharisită, icoloră, colorată, aromată cu tei, salcîm, floare-soarelui, mentă, stejar, brad, molid, galbenă, aurie, verzuie, brună, roşcată, pură sau impură). De la celelalte insecte se numeşte venin sau mai ştiu eu ce…

Dar mai ştiu că tuturor partidelor politice din România le place să se dea la BORCANUL CU MIERE denumit BUGETUL DE STAT şi metafora poetică – sînt un geniu! – îmi place de mă prăpădesc de rîs!, pentru că mierea bugetului o facem noi toţi, albinele, ca albinele, prin exploatarea fiscală cu care sîntem biruiţi de către “trîntori, bondari, gărgăuni, muşte şi viespi”.
Acum insectele enumerate au ajuns la ananghie, fie că s-au dedulcit, fie că nu s-au mai înfruptat de mult.
Mai précis, a sosit NOTA DE PLATĂ a dezmăţului electoral din anii trecuţi, îndeosebi 2009. Or fi băgat mîna în borcanul cu miere? N-aş crede că nu, dar cine să verifice. Mogulii şi baronii au dat cu bani în aleşii neamului, dar şi în învinşii aleşilor neamului şi acum îşi cer banii înapoi, cam pe bună dreptate: că promisiuni s-au făcut şi colo şi colo. Le-au promis celor mulţi şi săraci, dar uşor de dus de nas cu cite şi mai cite, dar şi cu mici şi bere, “praf în ochi”, dar şi celor puţini, cei cu dare de mînă, “pe cuvînt de onoare”, că li se vor înapoia “cu vîrf şi îndesat”. Başca pe cîţi i-a obligat să cotizeze, sub ameninţări “mafiote” ori foarte subtile. Steaguri policolore, bannere, afişe, pixuri, brichete personalizate, “alergători” puşi pe muncă, alegători plătiţi, fraude etc. La un steag PD-L se intercala un afiş PSD şi un banner PNL… şi viceversa, vorba lui Birlic şi Nenea Iancu.

În ce mă priveşte, am cheltuit doar 200 de RONI şi mi-a ieşit pe nas! Din cauza lui Dan…  
Dar ce te faci cînd ai de onorat miliarde de RONI, de EURO sau de DOLARI. Poate şi de RUBLE… Cine dracu să-i mai controleze? Mai ales că în România Opziţia colaborează perfect cu Puterea: ei se fac că depun moţiune, ceilalţi se fac că îşi asumă răspunderea… În faţa cui? “Cui pe cui se scoate-afară, bea mai mult să te dezbeţi!” Basme!
Schema e simplă: îţi dau, dar îmi dai! Cotizez, te aleg, dar îmi repartizezi un pont de la buget, o afacere mare, îţi speli ruşinea, şi mă aleg şi eu cu un profit gras, cît de cît.  Cea mai simplă schemă – BORDURIADA. De-ar fi vorba doar de borduri! Dar “grosul” e în “asphalt”! Cine dracu mai controlează cît de gros e asfaltul, decît numai dacă Mugur MIHĂESCU-GARCEA!?... la OTV…
Dar dacă-i “puşculiţa” goală şi în BORCANU nu mai e MIERE?... Se apelează iar la popor, la albine! Se taie pensii şi salarii, se impozitează pînă şi pensia minimă! Iaca resurse! De ce să impoziteze PROGRESIV pe bogaţii ţării şi averile lor? Cine a mai văzut MIERE DE VIESPI! Viespile, desigur, fură de la albine! ŞI cine să producă, să relanseze economia?!

Vă mai dau un pont! Anul trecut vă spuneam că ESTE VORBA DESPRE FOARTE MULŢI BANI şi de-aia e lupta aşa de mare şi tare! Mai vin bani şi de la UNIUNEA EUROPEANĂ, Imperiul lui Peşte, nerambursabili sau fifty-fifty, dar de unde dracu 50% bani româneşst, RONI? Proiecte nu-s!, bani nu-s!, institute de proiectări (anemice) nu-s!, cine să facă proiecte?, cine să scoată bani şi din piatră seacă? Nu CRIZA e de vină, ci criza de cinste şi de idei!...
De-aia au intrat la ANANGHIE toţi: şi Preşedintele, şi Governul, PD-L, PSD, PNL, Dan etc. – toţi sînt datori! Unora, altora, baroni sau nebaroni, dar pămînteni!
Păi de ce vrea Victor PONTA să guverneze singur PSD-ul? Să nu-i mai stînjenească nimeni, şi la bine şi la rău! Îl presează baronii şi mogulii, ai lor şi nu numai ai lor!, probabil şi conştiinţa lor! Mai văzuşi!?
Toţi sînt, ÎNSĂ, datori poporului! Cel cu BORCANUL CU MIERE.

Şi-i aşe de simplu de condus o ţară! IATĂ:
  1. COMUNISM - Să iei de la bogaţi şi să dai la săraci, numai atît cît să nu-i bagi pe bogaţi în sapă de lemn şi atît de suficient cît şi cei săraci să o ducă mai bine şi să facă miere cîtă ne trebuie. E loc sub soare pentru toţi! Acest “communism” poate fi “reglat” din 1, 2 sau 3 cifre, după nevoi…
  2. SOCIALISM – Să-i faci pe toţi, deopotrivă, unii mai egali decît alţii, şi patroni şi salariaţi, dar capabili să creieze şi să inventeze, în centre de excelenţă, produse şi servicii de calitate, pentru o Viaţă de Calitate. Pentru INVENTICĂ nu pun limite! Răului, posibil inventat, da!...
  3. CAPITALISM – Să conduci în aşa fel lucrurile, încît o treime din venitul naţional să fie “economisită în investiţii” – plenasmul ăsta trebuie să aducă ţării Sănătate gratuită, Educaţie gratuită şi tot ce-i trebuie poporului – Produse şi Servicii -  pentru „o soartă mai bună”, adică „O ŢARĂ BOGATĂ, CU OAMENI BOGAŢI”! Şi aici „capitalismul” se poate „regla” din 1, 2 sau 3 cifre, după nevoi...
  4. FEUDALISM – „Lăcomia feudală” să fie folosită, nu pentru a stivui averi fără noimă, ci pentru a crea o agricultură modernă, fără haturi, bine irigată, neinundabilă, productivă, o industrie gigant, competitivă, o cultură plină de genii, sport ca la nimeni alţii, palate şi castele cu care să ne mîndrim şi în care să ne adăpostim inestimabilul nostru patrimoniu naţional etc. Lăcomiei pozitive nu-i punem limite, ci doar o dirijăm. 
  5.  
TOATE ACESTEA TREBUIAU SĂ POARTE UN NUME:
SOCIETATEA INTELIGENTĂ!, SOCIETATEA VIITORULUI.
Ajutată de o „Academie” specifică, pînă una-alta, fie şi PARTIDUL SOCIETĂŢII INTELIGENTE. Componente sociale ierarhizate: individ, familie, COMUNITATE, popor, omenire - în deplină unitate, în UNIRE. Ca în orice sistem, randamentul este raportul dintre REAL şi IDEAL, înmulţit cu 100 (%), cea mai simplă pîrghie de control eficient.

OBSERVAŢIE: Să băgaţi de seamă că nu vorbesc aici „prostii” despre „confiscarea averilor”, „luptă de clasă”, „criză şi imperialism financiar şi de tot felul”, „dispariţia claselor: burghezie, moşierime, proletariat, ţărănime, intelectualitate, aşa cum s-a întîmplat înainte şi după 1989”… Doar dacă prăpastia se cască rău, şi mai rău…, DOAMNE-PĂZEŞTE!

Dacă aş fi cîştigat PREŞEDENŢIA, mi-ar fi fost suficient 1 AN, un singur an, să pun treaba pe roate! 
CĂ EU NU-S DATOR, DECÎT MORAL, POPORULUI ROMÂN ŞI OMENIRII!

Ing. Savin BADEA

Anexă: 

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar, odata a picat o grupa intreaga.

Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA !

Profesorul le-a spus, "OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului.

Notele tuturor vor fi mediate si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota A.

Dupa primul test, notele au fost mediate si toti au primit un B.
Studentii care au studiat intens au fost suparati, iar cei care au studiat mai putin au fost bucurosi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei  vor o "pomana", asa incat si ei au studiat mai putin.

Media celui de-al doilea test a fost D!
Nimeni nu mai era fericit.

Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat)
Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.
Profesorul le-a spus ca socialismul ar fi picat in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare.
Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.

Nu putea fi o explicatie mai simpla.



Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:

"Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber iar bogatul in afara libertatii.
Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.

Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea, si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

Nu poti multiplica bogatia divizand-o."
De la neneamircea, Mircea CERCELARU. De pe Internet.

NOTA MEA:
Exemplul de mai sus e limitat, pentru că vrea să spună că egalitatea din socialism este inferioară concurenţei din capitalism, dar nu spune nimic despre exploatarea cruntă, a omului de către om,  din capitalism şi nici despre exploatarea omului de către stat din socialism.
Societatea Inteligentă înlocuieşte exploatarea prin participarea la risc a tuturor şi prin colaborarea reciproc avantajoasă. EA are pîrghii de control, să nu se exagereze nici cu bogăţia, nici cu sărăcia, nici cu egalitatea, iar competiţia, întrecerea, competenţa vor funcţiona şi vor învinge. Nu uitaţi că bogăţia unora se face, mai ales, prin exploatarea muncii altora. Şi trebuie să se facă dreptate. În Societatea Inteligentă bogăţia va fi creată şi prin INTELIGENŢA TUTUROR. În exemplul de mai sus, studenţii silitori şi inteligenţi trebuiau să-i mediteze şi pe cei leneşi şi proşti – într-o UNIRE de… interese (de grup(ă), aici pentru nota colectivă,  în interese de COMUNITATE).
ing. Savin BADEA



P.S. Am fost şeful unei grupe de proiectare în montaj (mecanic, tehnologic şi de preparare, uneori făceam şi lucrări de cercetări, buni la toate! – cu adevărat, un “comandou de proiectare”),   avînd subalterni şi tovarăşi foarte inteligenţi, dar şi foarte comozi, leneşi. Nu mişcau un pai fără “scandal”. Absolut toţi se certau, doi cite doi, pentru procentajul de ACORD GLOBAL pe care-l luau, în medie cam 20-30%, şi mă acuzau că-i exploatez pentru procentajul pe care-l luam şi eu, ca şef – deşi duceam greul şi “pre mulţi în spate”. Care pe care exploata!?
Atunci am convenit cu şeful ierarhic să nu li se taie adaosul pe care li-l dam eu, în mod deosebit, cite 1-2%, la cei nemulţumiţi şi, poate, îndreptăţiţi. Cam 100 lei reprezentau 3-5%, în funcţie de salariu. Luam 100 lei şi ceva de la mine, din salariul meu, din procentajul meu, şi le dam lor, împăcînd “grădiniţa de copii”. Acasă, soţia şi fata nu înţelegeau gestul meu, dacă mă mai şi spovedeam – le “luam de la gură”! Dar şefii aveau grijă să mă aprecieze correct, în ultimă instanţă, şi nu păgubeam prea mult eu.
Dar mi-a venit şi ideia să-i aseamăn cu o “haită de proiectare” – să zicem o haită de lei-paralei, de junglă – eu să-mi opresc “partea leului” (ansamblul general), iar lor să le repartizez “cite-o ciozvîrtă” (adică subansambluri şi detalii). Să muncească pentru “a merita”.
DAR NU ŞTIAU CE SĂ FACĂ.
LE ERA FRICĂ DE RĂSPUNDERE.
LE-AM EXPLICAT CU CRETA PE TABLĂ, CA LA FOTBALIŞTI TACTICA DE JOC. LE-AM SPUS CĂ RĂSPUNDEM SOLIDAR, TOATĂ GRUPA, EU ŞI FIECARE ÎN PARTE.
I-AM FĂCUT “MARI SPECIALIŞTI”, DEŞI ERAU NUMAI INGINERI, TEHNICIENI SAU DESENATORI, luaţi separaţi, vai de mama lor!, cu cîteva excepţii! Împreună – dărîmam tot!
Pusul procentajului nu mai a fost o problemă, calitatea lucrărilor a crescut enorm, iar mie mi s-a spus “TATA BADEA”, profesorul.
TABLA ŞI CRETA! Au făcut minuni!
“Grădiniţa de copii”, ditai “comandoul de proiectare”, avea liber şi la “ORA SEXUALĂ”, ora în care spuneau bancuri deocheate, cînd îi lăsam să mă critice, fără menajamente, să putem să îndreptăm greşelile greşiţilor noştri!  (Pînă şi Ceauşescu învăţase lecţia: “- Unde-i ministrul cutare?” “ – La Tovarăşu, la “Ora Sexuală”!”)
Eu oboseam mai puţin. Ei erau mîndri de ceea ce ieşea din mîna lor. Cînd oboseam, pînă la extenuare, mă protejau, aveau idei în locul meu. Ajunseserăm să facem şi cite 5-6 proiecte pe lună, dacă simplificam puternic. Mi-aduc aminte de Kopetin Gheza, în mină la Petrila, cum era protejat de ortacii lui, cînd obosea pînă şi Eroul Muncii Socialiste!
Dar aveam şi eşecuri:
Ni s-a repartizat o dată 1 km., un singur kilometru, din proiectul “CANALUL SIRET-BĂRĂGAN”, în stadiul de studiu tehnico-economic. Noi am mers pe varianta cu 1 EXCAVATOR MARE DE CARIERĂ, în comparaţie cu alte grupe, care au ales excavatoare de putere mică şi medie! Am fost întrebaţi – la avizare – cum scoatem excavatorul la liman, adică cum îl montăm şi îl demontăm in situ? Aveam de fapt o viziune cu TOT CANALUL, nu numai kilometrul dat.
-         Păi facem la canale peste tot, prin toată ţara!, mai précis în Moldova, Muntenia şi Oltenia, peste tot unde e cîmpie!, să scăpăm de… INUNDAŢII!...
“Grădiniţa de copii” a avut dreptate: se putea iriga TOT ce este însemnat cu verde în estul şi sudul hărţii României; şi în toată cîmpia românească se putea iriga şi se puteau evita inundaţiile.
Cu un singur excavator mare – metaforic - dar real!
Canalul Siret-Bărăgan s-a început prin 1987, dar nu e gata nici azi. Mare păcat!
Premiaţi-l pe eroul de la Galaţi, Sandu GHEORGHIU!
Savin BADEA
Anexa 2: 
Poftim! Mi s-a sevit dovada pe tavă, în cutia poştală!
INSTITUŢIA PRIMĂRIEI CRAIOVA
Dragi craioveni,

1. Aşa cum v-aţi obişnuit, an de an, Instituţia Primarului Municipiului Craiova continuă să vă informeze asupra proiectelor de dezvoltare a oraşului şi asupra modului în care sunt cheltuiţi banii dumneavoastră.

2. Deşi traversăm împreună un an dificil, continuăm să implementăm proiectele de infrastructură, care să menţină şi să creeze noi locuri de muncă, să administrăm în mod eficient structura medicală a municipiului Craiova, în cadrul spitalelor nr. 2, 3 şi 4.

3. Cu sprijinul fondurilor europene pe care le vom accesa, în cuantum de 94,9 milioane euro, ne propunem să dezvoltăm şi să modernizăm pînă în 2013 infrastructura rutieră a Zonei Metropolitane Craiova, prin construirea unui pasaj subteran şi a unui pasaj suprateran în vederea descongestionării traficului rutier în zona centrală a municipiului.

4. Tot din fonduri europene, cu o cofinanţare de 98%, de la Uniunea Europeană, vom demara reabilitarea şi modernizarea Bulevardelor Olteniei, Tineretului, Caracal, Rîului, dar şi a străzilor Pelendava, Brestei, Amaradia, Toamnei şi Bariera Vâlcii.

5. De asemenea, din aceleaşi resurse financiare, vom reabilita 13 kilometri cale de tramvai, vom construi două centre pentru sprijinirea afacerilor, cercetării şi dezvoltării tehnologice şi de asemenea vom reamenaja Parcul Nicolae Romanescu, Grădina Botanică, alte parcuri şi grădini publice din municipiul Craiova.

6. Din această toamnă, vor demara – cu cofinanţare de 50 la sută de la Uniunea Europeană, lucrările pentru construiorea unui Centru Multifuncţional de Expoziţii, în zona fostului tîrg de săptămînă, din cartierul Romaneşti. Lucrările la Sala Polivalentă vor continua, de asemenea, avînd ca termen de finalizare – 31 decembrie 2010.

7. Prin intermediul Programului ISPA şi cu cofinanţare de la Banca Europeană de Investiţii, prin intermediul Companiei de Apă Oltenia se derulează proiecte în valoare de 84 milioane euro, ce privesc reabilitarea şi modernizarea staţiei de epurare din municipiul Craiova, a reţelei de apă potabilă şi a reţelei de canalizare – prin extinderea acesteia din urmă cu 55 km în cartierele Brestei şi Lascăr Catargiu.

8. Am susţinut dezvoltarea infrastructurii publice, din zona fabricii Ford, cu scopul de a asigura toate facilităţile pentru demararea cît mai rapidă a producţiei şi crearea cît mai multor locuri de muncă.

9. Se fac aşadar eforturi de a continua investiţiile pentru modernizarea Craiovei, prin cheltuirea cu chibzuinţă a banilor publici, pentru asigurarea serviciilor comunitare de care dumneavoastră să beneficiaţi în continuare.

10. Instituţia Primarului municipiului Craiova mulţumeşte tuturor craiovenilor pentru solidaritatea de care dau dovadă şi îi asigură că face toate eforturile pentru dezvoltarea în continuare a oraşului în care trăim.

Cu deosebit respect,
Viceprimar, Mărinică DINCĂ (semnătura)


11. *** COSTURILE TIPĂRIRII ŞI DISTRIBUIRII ACESTUI MATERIAL NU SÎNT SUPORTATE DIN BUGETUL LOCAL.

NOTA MEA: Mi-am permis să numerotez fiecare aliniat, pentru a putea face comentarii. 

1. Mulţumesc pentru informaţii şi felicitări pentru iniţiativă şi sinceritate!

2 Aş vrea să ajungă Sănătatea gratuită, ca în Socialism, fără co-plată şi "banii în plic"!... Aş vrea să nu-mi mai fie "Frică de spitale", că iau vreo boală-suplimant sau rămîn fără... "sculă"!
(Cineva, o prietenă, îmi spunea, telefonic, în glumă, că le-ar tăia "scula" tuturor bărbaţilor din România şi l-ar pune Preşedinte numai pe Dl. Ciomu, că n-avem "Bărbaţi de Stat", viteji, foarte deştepţi şi hotărîţi! 
- Şi femeile ce-ar face?
- Avem... vibratoare destule!)

3. Ce mai! Toţi se pricep la..,. asfalt, la grosimea asfaltului! Pînă şi Hitler!

4. Eu nu. Cum se măsoară grosimea asfaltului?

5. Faceţi şi breteaua de tramvai Gară-Parc, şi "Trenul Pionierilor", în "preerie", de la  "Parcul ROMANESCU" la "Parcul TINERETULUI" (Luncă), pe aleia dintre benzile de circulaţie, aşa cum a mai fost în... copilărie.

6. Ce vă spuneam? Jumi-juma! Spirala Istoriei Craiovei n-o faceţi? Cum sponsorizaţi cultura? Cînd ajunge iar Educaţia gratuită? Ce faceţi cu sportul, cu fotbalul, cu turismul? Eu scriu bloguri, pentru că nu pot edita o carte!

7. Bine, dar ieftiniţi apa, gazele şi electricitatea?! Contoarele de apă vor mări costul apei?



8. Iar infrastructură!, iar asfalt! Dar Ford n-are bani, ce păzeşte! Faceţi Intreprinderea mixtă româno-americană, dacă tot a venit Ford "să-l scoatem din găleată" şi să prospere!

9. Vrem informaţii şi pe fiecare detaliu în parte, mai pe larg. 


10 Şi noi vă mulţumim! Spor la treabă. Să ne calculaţi randamentul isprăvilor Dumneavoastră, ale  Primăriei! Dar cu repornirea industriei, a economiei ce faceţi? Sediul Combinatului Chimic arată ca după război! Electroputere mai există? Fabrica de avioane e tot în picaj? Poate fac acolo OZN-uri!

11. Zău?


ing. Savin BADEA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu