joi, 15 iulie 2010

MĂDĂLINA DE AUR


Băştinaşii Maasai folosesc Furadan pentru a ucide leii şi hienele 
care le vânează vitele

Băştinaşii Maasai folosesc Furadan pentru a ucide leii şi hienele care le vânează vitele

Pesticidul pe care l-a ingerat Mădălina Manole este o substanţă extrem de toxică pe bază de carbofuran, cunoscută sub denumirea comercială de Furadan. Produsul este destinat tratamentului culturilor de porumb, cartof, floarea soarelui, soia sau sfeclă de zahăr.
Furadanul este atât de otrăvitor, încât un singur mililitru din aceast produs poate fi fatal unui om matur. Ingerată, substanţa blochează o enzimă vitală – colinesteraza – decesul survenind în câteva minute.
Interzis în SUA
Carbofuranul a fost folosit masiv în Statele Unite începând cu anul 2002, în urma unei invazii de insecte dăunătoare asupra culturilor de soia. Pesticidul şi-a făcut treaba, dar din cauza lui sute de păsări care ingerau involuntar substanţa mureau în fiecare zi. De asemenea, Furadanul era folosit pe scară largă, dar ilegal, de fermierii americani pentru otrăvirea coioţilor, vulturilor sau ratonilor.



NOTA MEA: Articolul de mai sus îmi reaminteşte de problema cu PROIECTUL  
ROŞIA MONTANĂ.
1. CRIMA NR. 2 -  Cianurarea (metodă de preparare uşoară, pentru dizolvarea aurului) este extrem de periculoasă pentru oameni şi pentru mediu, pentru ape. Se concentrează ioni de cian în apă şi sol!
2. CRIMA NR. 1 - Nu vindeţi aurul ţării! Acolo este aur mult - MONOPOL DE STAT.


Cineva (drag mie) a murit ingerînd soluţie de cianură în apă - sinucidere ori accident. Alţii au murit la fel, la PREPARAŢIA Leşul Ursului- TARNIŢA de la OSTRA, Judeţul Suceava, unde cianura se doza pentru depresarea piritei, alături de alţi reactivi de flotaţie. La Săsar- BAIA MARE şi în proiectul ROŞIA MONTANĂ, cianura pentru dizolvarea aurului se foloseşte în cantităţi mari. Nu este vorba de grame sau kilograme de aur , ci de 224 TONE DE AUR în total.
ing. Savin BADEA - inginer în prepararea substanţelor minerale utile şi a cărbunilor, promoţia 1965, Institutul de Mine Petroşani.

La ce se foloseste cianura?

Cianura de sodiu (NaCN) este folosita in industria miniera a metalelor pretioase, in special in extragerea aurului. In minerit, cianura se foloseste de aproximativ 30 de ani la scara larga, ca agent de obtinere a aurului si argintului. Cu ajutorul cianurii, 97% din cantitatea de aur poate fi extrasa din rocile care contin acest metal. Dupa ce aurul este extras, solutia contaminata nu numai cu cianura, ci si cu o cantitate mare de metale grele este depozitata in iazuri de steril. Aceste reziduri rezultate in urma activitatilor de extragere a aurului reprezinta o amenintare serioasa la adresa sanatatii oamenilor si a mediului si nu trebuie eliberate in mediu.

Mineritul aurifier este cel mai mare consumator de cianura, cu peste 180 000 de tone/ anual. De cele mai multe ori tehnica cianuratiei este utilizata in mod iresponsabil ceea ce cauzeaza deversari cu efecte devastatoare asupra mediului inconjurator si a sanatatii umane. Mai mult, cianura reactioneaza cu alte elemente si se descompune in sute de compusi ce contin cianuri in diverse concentratii. In ciuda riscurilor ce le implica acesti compusi, operatorii minieri nu sunt obligati sa monitorizeze sau sa raporteze starea sau prezenta acestor substante chimice in mediu. Studiile arata ca acesti compusi se depun in tesuturile plantelor si pestilor si persista in mediul inconjurator pentru un timp indelungat.


BANC: • Un reporter occidental îl întrebă pe Ceauşescu: – Am auzit că în România e frig în case. Aşa e? – Da, dar n a murit nimeni din cauza asta. – Dar am auzit că nu e nici mîncare? – Da, dar n a murit nimeni de foame. – Atunci, domnule preşedinte, de ce nu încercaţi cu cianură?

Unda verde pentru Proiectul Rosia Montana

 Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale (EUROMINES) salută poziţia exprimată de Comisia Europeana potrivit căreia interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii, relateaza Mediafax.
"În urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia consideră că interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii. Legislaţia existentă, în special cea cu privire la managementul deşeurilor extractive (Directiva 2006/21/CE) include cerinţe precise şi stricte, care asigură un nivel adecvat de siguranţă a facilităţilor de management al deşeurilor miniere. Valorile limită pentru stocarea cianurii, prevăzute de Directivă, sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare. În lipsa unor tehnologii alternative mai bune (care să aibă un impact mai redus asupra mediului), o interdicţie generală a utilizării cianurii ar presupune închiderea minelor existente care operează în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adăugată pentru mediu şi sănătate. Comisia intenţionează să urmărească în continuare îndeaproape posibilele dezvoltări tehnologice din acest sector, pentru a se asigura că sunt aplicate în practică «cele mai bune tehnici disponibile», în conformitate cu cerinţele Directivei", se arată într-un răspuns al CE, semnat de comisarul Janez Potocnik, citat de un comunicat al Asociaţiei Europene a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale.
Comunicatul arată că CE consideră că trebuie să se acorde prioritate asigurării implementării depline a Directivei respective de către Statele Membre.
Potrivit EUROMINES, companiile care derulează operaţiuni şi proiecte de exploatare minieră a aurului în Europa salută această declaraţie şi subliniază ca regulamentul european aplicabil prezenţei cianurii şi compuşilor cianurii în deşeurile miniere este unul dintre cele mai stricte regimuri juridice din lume în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii umane şi a mediului.
"Toate exploatările miniere europene respectă şi vor respecta în continuare valorile limită care sunt cu mult mai stricte decât standardele internaţionale, datorită aplicării celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenţa unor unităţi de distrugere a cianurii în cadrul proceselor tehnologice. Aceeaşi legislaţie a Uniunii Europene reglementează şi minele de metale care ar putea utiliza cianura în uzinele de procesare a minereurilor. Prin urmare, introducerea unor reglementări suplimentare în Uniunea Europeană nu prezintă beneficii în plus pentru mediu sau sănătate", se arată în comunicatul EUROMINES.
Vestile bune pentru adeptii Proiectului Rosia Montana au venit inca de luna trecuta, cand ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat, pentru Evenimentul zilei, că va da avizul de mediu pentru exploatarea minieră dacă este convins că nu va exista niciun pericol asupra mediului.
„Eu o să vin către guvern cu o hotărâre de guvern, numai dacă sunt convins 100% că acest sistem nu va fi poluant şi nu va avea niciun fel de pericol asupra mediului. Am spus-o foarte clar”, a declarat acesta, într-un interviu acordat EvZ. Ministrul anunţase ca Ministerul Mediului şi Pădurilor reia procedura de autorizare pentru investiţia de la Roşia Montană, precizând că, după ce investitorul a venit cu un nou certificat de urbanism, urmează întrunirea Comitetului de Analiză Tehnica.
Întrebat dacă vede în acest proiect o oportunitate economică, ministrul a explicat că a mers în Suedia la o exploatare similară. „Ce am văzut în Suedia este că se poate printr-un sistem închis să se facă decianurare, nu până la 10 mpp-uri cât e acum maxim admis în Uniunea Europeană, ci până la 0.8, când deja ajunge în iaz şi nu poţi să măsori cianura, aşa de mică e concentraţie”. Ministrul a subliniat că un astfel de sistem închis propun şi cei care investesc la Roşia Montana. (L.M.)

Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală

La cât de hotărât pare noul guvern, probabilităţile au basculat spre varianta că aurul de la Roşia Montană va fi extras. Ce ar înseamna asta raportat la “tot aurul din lume”:
aur-rezerve-romania-tezaurToată istoria omenirii, brăzdată şi răsturnată de febra aurului, înseamnă în cifre 160 de mii de tone extrase. Adică, un cub cu latura de 20 de metri, care ar încăpea în cea mai mare încăpere din Casa Poporului – Sala Unirii.
Nu se ştie exact cât aur zace acum pe fundul mării şi cât mai este în uz. Singura statistică certă este cea a rezervelor deţinute de băncile centrale: 30 de mii de tone. Adică, un cub cu latura de 11,6 metri, destul de mic chiar şi pentru un cinematograf.
Tot aurul din legendarul Fort Knox, adică rezerva SUA, ar putea intra într-o casă cu trei dormitoare. Ruşilor le-ar ajunge un camion.
România ar putea transporta ţine toată rezerva de aur a BNR într-o singură dubă blindată. Iar pentru a aduce înapoi Tezaurul de la Moscova, ar avea nevoie de încă una.
Aurul despre care se presupune că ar putea fi extras de la Roşia Montană, adică 224 de tone, valorează acum opt miliarde de dolari, şi ar încăpea la tine în bucătărie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu