miercuri, 10 iunie 2009

UN NOU ÎNCEPUT - O NOUĂ EPOCĂ

Domnului Barack OBAMA, President of the United States,

Domnului David AXELROD, Prim Consilier al Preşedintelui,

The White House, Washington, DC

Referitor la:

UN NOU ÎNCEPUT

Vă mulţumesc pentru scrisoare - pentru informarea mea - pentru că v-aţi gîndit şi la mine.

UN NOU ÎNCEPUT – O NOUĂ EPOCĂ

Fie ca frumoasa Dvs. cuvîntare să fie Floarea unei noi Primăveri Politice în Lume! Pentru o Lume nouă, mai bună şi mai dreaptă! Dar cu o Floare nu se face Primăvară! Toţi Liderii politici responsabili ai Lumii trebuie să se înregimenteze alături de Dvs. -pentru a face din Lumea de azi o Lume a Viitorului, o Lume a Păcii, a Prieteniei, o Lume a Progresului, o Lume Democrată, fără sclavie şi războaie – Lumea Inteligentă a lui HOMO SAPIENS!

Vă apreciez de nota 10 discursul.

Dar, din prietenie, vă rog să citiţi şi cîteva păreri de-ale mele:

Aţi vorbit la Cairo, pe pămînt african, pămîntul natal al tatălui Dvs. De ce aţi uitat tocmai de Africa? Este adevărat, tema principală era Lumea Arabă şi Islamul, dar cîteva referiri, mari, la Africa, erau bine-venite. Au fost, totuşi, cîteva… În trecere.

Aţi vorbit de relaţiile Americii cu Islamul şi Lumea Arabă. Divizarea Lumii pe Lumi (ex. Lumea a Treia) n-ar fi tocmai nimerită, vrînd să construim o Lume Unită şi Prosperă. Ar fi bine să mai schimbăm puţin vocabularul, pentru a fi mai convingători. Eu am lansat lozinca: „Oameni din toată Lumea, uniţi-vă! (parafrază după Karl MARX, după celebra lui lozincă – 15 februarie 1990), tocmai pentru a face din lozinca genială, originală, a lui Marx, un caz particular şi pentru a elimina din mintea oamenilor ideea luptei de clasă (sau a luptei pe… Lumi). Întîmplarea a făcut ca lozinca mea să facă… pui (în diverse forme – de exemplu, „Caricaturişti din toată Lumea, uniţi-vă!”) şi să constat, cu bucurie, că Lumea s-a unit prin Internet şi Globalizare, s-a unit Germania (lozinca am făcut-o şi pentru ea), iar europenii au acum o Europă Unită, din păcate prea birocratică, iar pe mine nu m-a convins de bine încă.

Cheia discursului, esenţa lui, a fost trecerea în revistă a „surselor majore de tensiune”, dintre SUA şi Arabi. Să le luăm, din nou, pe rînd, urmărind discursul Dvs.:

1) EXTREMISMUL VIOLENT. Există, din păcate. Predecesorul Dvs. îl numea TERORISM. V-am sugerat o discuţie cu Sfîntul Părinte de la Roma, privind cauzele terorismului, a extremismului violent. Acesta nu este unanim definit, iar ambiguitatea definiţiilor convine de minune celor care intră cu bocancii în treburile interne ale altui stat sau pretextul ca alte state, „sate teroriste”, să atace alte state, aşa cum hoţul strigă „Prindeţi hoţul!”. Nu fac apropo la nimeni. Sunt patrioţi care îşi apără Patria, dar sunt etichetaţi terorişti. Sunt terorişti mai peste tot, toţi cei care terorizează sau omoară fiinţe nevinovate, fără noimă. În Afganistan, Pakistan, Irak etc., cum vreţi să faceţi stat de drept şi democraţie, cînd, bieţii de ei, n-au ieşit încă din feudalism… iar Afganistanul n-are un metru de cale ferată… de industrie, nici vorbă! Ajutaţi-i să aibe măcar atît!...

2) ORIENTUL MIJLOCIU. Logic, escaladarea urii şi a războiului nu este decît o neoprită avalanşă! Am mai scris: dacă Israelienii (Evreii), Palestinienii şi Arabii nu termină cu prostiile (ura, răzbunarea şi războiul), nici în 1000 de ani nu se mai fac bine! Trebuie „să rupă pisica-n două!”: să devină, nu deştepţi, ci foarte inteligenţi, înfiinţînd şi un Stat Palestinian, iar între cele două state, Israel şi Palestina, să existe, pe 1000 de ani şi mai bine, buna vecinătate, pacea, prietenia, conlucrarea. Iar în Ierusalim, şi Evreii şi Palestinienii, să aibă o Patrie Comună, exemplu de înţelegere! (sau ce-or hotărî ei mai bine!, că numai ei ştiu mai bine ce să facă, de comun acord). În asemenea situaţie, conflictul dintre Arabii ceilalţi şi Evrei se rezolvă prin abţinere reciprocă, inteligentă, rezolvînd problemele divergente prin dialog (şi numai prin DIALOG) civilizat. Altfel, sunt cu toţii pierduţi şi se periclitează şi Pacea Lumii!

3) ARMELE NUCLEARE. Aici se includ şi armele biologice, mult mai periculoase, şi armele de orice fel. Mai ales că există scăpări dezastruoase din laboratoarele biologice!

Nu-i vorba numai de Iran. Este vorba despre TOATE statele posesoare de arme nucleare şi biologice. Pentru noi, oamenii de rînd, toate statele posesoare de astfel de arme ne…terorizează! Pot numi asta „terorism de stat”!... Ca partener NATO, România poate fi atacată de Iran, fără somaţie. Sau de Ucraina… De Rusia… de oricare… Nici Coreea de Nord nu-i mai dumnezeită, nici SUA, nici Rusia, nimeni! etc. De ce vă bag pe toţi în aceiaşi oală? Pentru că toţi posedaţi potenţiale pericole la însăşi existenţa Civilizaţiei Umane, a Planetei Albastre. Pînă şi imunitatea naturală a Omului s-a deteriorat în aşa hal, încît TOŢI suntem predispuşi la a face CANCER! V-am mai scris despre asta! Însăşi „energia nucleară paşnică” este generatoare de mari pericole: exemplul cel mai rău a fost Cernobîlul. Cu cît un sistem tehnic este mai complicat şi mai periculos, cu atît întreţinerea lui este mai dificilă şi poate oricînd degenera într-un dezastru. V-o spune un inginer! Căutaţi energii mai sigure, nepoluante, nepericuloase! Nu-i vorba de „drobul de sare”, din povestea scriitorului român Ion CREANGĂ, ci de PROSTIA OMENEASCĂ, ridicată în slăvi de savanţi cu savantlîcuri: „Unde-i multă minte, e şi multă prostie!” (proverb românesc). Bombele nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki au ajutat America şi Umanitatea să oprească al doilea război mondial, prin învingerea Japoniei, dar mult rău au făcut omenirii prin declanşarea Războiului Rece, a împărţirii lumii pe sisteme sociale, prin creşterea radiaţiilor… ce mai, toată viaţa mea a fost un calvar, şi nu numai a mea, a multor „generaţii de sacrificiu”. Soluţia? Dezarmaţi-vă! TOŢI! Altă cale nu este! Decît calea Dialogului şi a Dezarmării! URSS a căzut şi abia s-a refăcut ca CSI. Din cauza cursei înarmărilor, mai întîi, şi a sistemului birocrato-imperialist. Vreţi ca şi SUA să cadă? Şi toată Lumea? Din cauza cursei înarmărilor nucleare şi de orice fel!? Nu ne ajunge cîtă sărăcie şi analfabetism există pe Planetă? Fiţi promotorul „dezarmării generale şi totale”, cum zicea Nikita HRUŞCIOV. Eu i-am propus lui Nicolae CEAUŞESCU să înceapă dezarmarea, măcar cu 1%. El a plusat: a propus 5% şi s-a realizat 5-10%, în noiembrie 1986, prin referendum (anul exploziei Cernobîlului). A fost întrebat tot Poporul Român!… Prioritate mondială! URSS şi SUA au făcut apoi restul: acordurile SALT, neproliferarea… Dar prea puţin. Eu, într-adins, am lansat conceptul „SUNTEM SINGURI ÎN UNIVERS! SUNTEM MAREA EXCEPŢIE!”, tocmai pentru că ne facem singuri de rîs, ca specie inteligentă, căutînd himere prin Cosmos, iar Pămîntul e un Iad al sărăciei, al indolenţei. Şi poate fi şi mai rău, în cazul unui conflict nuclear! Pentru Homo Sapiens am inventat şi conceptul de „Societate Inteligentă”, scîrbit de cîte feluri de societăţi a inventat omul: toate proaste şi nedrepte (cu minuscule excepţii)! Eu nu mai am mult de trăit… cu atîtea radiaţii, cu efectul de seră… Dar Viitorul Vostru?

4) DEMOCRATIA. În 1989, Poporul Român a făcut „să explodeze mămăliga”! Şi-a dat cu stîngu-n dreptul! În loc să păstreze tot ce a fost bine făcut sub CEAUŞESCU, s-a pus pe demolat. Poporul American i-a sugerat „democraţia lui” şi „libertatea lui”, dar românii au zis că „noi nu ne vindem ţara!”, dar au demontat-o, bucată cu bucată, şi au vîndut-o, „pe un blid de linte”, comisioanele, au făcut un stat de drept din legi strîmbe, au făcut alegeri libere, dar furate esenţial, au vînturat „libertatea de a trăi”, dar fiecare „cum poate”, au prea-mărit „voinţa Poporului”, dar din Popor au făcut populaţii, etnii, comunităţi, partide, găşti, mafii, bisericuţe, grupuri parlamentare, firimituri de partide şi partiduleţe… s-a dat dracului unitatea de monolit a Poporului… s-au pus toţi pe căpătuit, hoţia a devenit „politică de stat degeaba” – „cei o dată ajunşi la putere au suprimat drepturile celorlalţi”(vă citez) (spre exemplu, mie, pensia… după 23 ani de muncă, de inginerie, proiectant şi cercetător, 1073 lei lunar, abia acum, în comparaţie cu altele, mai pipărate, mult mai pipărate!, de…, am construit socialismul!, din pomana căruia m-am ales doar cu un apartament, şi ăla plătit cu chiria şi ceva în plus!). Halal DEMOCRAŢIE! Ţara mea aproape că nu dă în faliment! M-am anunţat că voi candida la Preşedenţia României, pe un blog infim, – de lehamite! – dar numai cu ajutorul Poporului, „cu Poporul, pentru Popor!”… Dar Poporul… doarme, zgîindu-se la TV, cu „cap de TV”, manipulat, prostit de tot felul de analişti politici, care mai de care!... Ba, mai mult, am fost CENZURAT (tehnic), probabil, să nu vă scriu!... Toate blogurile şi cutia poştală de e-mail! Dar…Egalitate de şanse!? N-am nici-o şansă! Nu-s bogat. La ţară (în mediul rural) oamenii sunt uşor de minţit, pentru că au fost ţinuţi într-un întuneric cultural, pentru că sunt săraci. N-am bani. Nu pot strînge nici semnături (legea electorală, cu caracter de clasă, pretinde 200000 de semnături, 1% din 18 milioane de alegători, imposibil pentru un independent!), nu mă cunoaşte mai nimeni, nu-i voi putea convinge, fără mici şi bere. Nu voi fi ales. N-am partid şi nici nu vreau să-mi fac, să nu mai divizez o dată Poporul! Şi nici la „Înalte Porţi Otomane” nu mă închin!... Dar aş fi vrut să demonstrez cum trebuie condusă ştiinţific o ţară, cum trebuie înţeleasă democraţia directă, CUM POT CONDUCE ÎMPREUNĂ CU POPORUL, pe principiul „şcolii şefilor de state” şi a VicePreşedenţiei Poporului, ca instituţie de stat, constituţională; CUM TREBUIE FĂCUTĂ o societate SOCIETATE INTELIGENTĂ, dar fără luptă de clasă. DACĂ numai să LAS LIBERE INIŢIATIVELE OAMENILOR ŞI SĂ-I MAI ŞI ÎNVĂŢ „CE ŞI CUM” SĂ FACĂ, şi BOGAŢII, şi SĂRACII, NIMENI NU NE MAI ÎNTRECE! Atunci „consimţămînt, nu constrîngere”, „stat de drept”, dar drept!, „minorităţi”, „toleranţă”, „compromis”, „interesele oamenilor”, „proces politic”, vor căpăta conotaţiile pe care vreţi să le daţi Dvs... Unde nu am eu norocul acesta!... Şi ce vorbesc despre Românii mei, şi la arabi, în Irak sau Afganistan… tot un drac!

5) LIBERTATEA RELIGIOASĂ. Sunt de acord cu tot ce aţi spus – mai ales, în context, în legătură cu Arabii… Dar vă întreb, în general: pot şi ATEII să se înscrie cu o „religie”? Pot ei demonstra ştiinţific, ce e bine şi ce e rău? Cu ateii cine dintre religionari sunt toleranţi? Poate inocenţa umană să meargă la infinit? Aţi zîmbi, dacă v-aş vorbi acum despre zei şi zeiţe, adorîndu-i, despre actualizarea religiei dace, de exemplu. Dar trebuie să demonstrăm că arma numărul 1 a extremismului violent este tocmai religia. Şi aici trebuie să ştim să despărţim apele, între toleranţă şi inadmisibil, mai ales în mileniul III. Nu neg rolul educativ, în special, şi cultural, în general, al religiei – dar să ştim să-l folosim inteligent…

6) DREPTURILE FEMEILOR. După părerea mea, femeile abia dacă s-au eliberat de sclavie. În ţara mea ele sunt jumătate din Popor. Am propus un Vicepreşedinte, ajutor de nădejde al Preşedintelui, ca în SUA, să fie musai o femeie. Dacă nu ea le poate înşelege mai bine pe femei, atunci cine?... Prostovanii au sărit la gîtul Elenei CEAUŞESCU (şi-a mai multor Elene), dar Enciclopedia de Chimie a României, aşa „proastă” cum i-au zis ei „savantei”, sub conducerea „savantei” s-a făcut, din păcate numai în 5 volume. Mitul ei, de prost augur, pentru CEAUŞESCU, încă mai dăinuie! La Arabi, doar o educaţie crîncenă, mai ales pentru bărbaţi, poate pune femeia în adevărata ei valoare, cum nici ea nu o pricepe încă!

7) DEZVOLTAREA ECONOMICĂ. Nu numai la Arabi, dar şi pentru ei. Capitalismul mioritic mi-a distrus ţara, i-a dat industria înfloritoare la fier vechi! Habar n-aveţi Dvs. în ce hal de decădere economică a ajuns Romănia! Şi asta numai pentru infuzia de capital străin, mai ales american, care, de fapt, nici nu prea vine. „Inovarea şi educaţia – moneda secolului XXI!” – ziceţi perfect! Societatea inteligentă descătuşează miliarde de microrevoluţii, „Creaţiile Creaturilor Creatorului!” – care au dus omenirea în progres. Dar „inovaţi” şi societatea, şi politica, şi oportunităţile! Că bine ziceţi (aşa a tradus Google”): „centre de excelenţă ştiinţifică”, mai ales prin cooperare între ţări. Ţării mele i-au fugit mai toţi specialiştii: NASA este plină de excelenţi matematicieni români… Cooperaţi şi faceţi o puzderie de asemenea „centre”, pe întreaga Planetă, înfrăţind popoarele; nu le grămădiţi numai în SUA! La noi cine stinge ultimul lumina? Dezvoltarea armonioasă a întregii Planete – acesta să ne fie scopul! Amintiţi-vă „LUMEA VĂZUTĂ DIN CER”! Problema numărul 1: „surse noi de energie, apă curată, informatică…” – doar vă citez… Adaug: unde fugim, dacă se distruge, iremediabil, clima, mediul Planetei? Trebuiesc luate măsuri urgente pentru Mediu, pentru Sănătate. Să devenim „nemuritori” – asta vă urez şi vă urez succes!

Ar mai fi multe de spus. Atît, deocamdată!

Al Dvs., cu stimă şi prietenie, inginer Savin BADEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu